Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken.
Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken.
Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken.
Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken. Foto: Alexander Donka

Inga egna barnbarn? Bli extramormor!

Stockholm. Har man inget barnbarn, får man skaffa sig ett.

Familjen Berglund Jamal har blivit gladare och tryggare sedan extramormor Madeleine Mesterton kom in i deras liv.

Att tänka på enligt familjerådgivaren

Tänk på det här om du vill anlita en extramormor...

 • Diskutera igenom vad ni har för förväntningar på er "extramormor". Ska personen fungera som en barnvakt och hämta/lämna på dagis eller skola, vara ett psykologiskt stöd som det går att tala barnuppfostran med eller fungera som en extra "lekkamrat" till barnen.
 • 0Förklara tydligt för de egna far- och morföräldrarna varför du väljer att ta hjälp av en "extramormor".
 • Ta gärna referenser på personen innan du lämnar dina barn med personen.
 • Träffa den tilltänkta extramormorn flera gånger, gärna utan barn, för att få en magkänsla för hur personen är. Det är viktigt att vara noggrann innan man släpper in nya vuxna i barnens liv.
 • Diskutera igenom värderingar med extramormorn så ni vet hur ni ser på frågor som är viktiga för dig som förälder.
 • Fråga barnen hur de haft det tillsammans med extramormor.

... och detta om du vill bli extramormor:

 • Tänk igenom varför du vill göra något sådant här. Hur mycket och hur ofta du vill träffa barnen och vad det är du vill göra tillsammans med dem.
 • Förklara för eventuella egna barn varför du vill göra det här. Var tydlig med att de egna barnen alltid ligger dig närmast hjärtat.
 • Säg till från början om det är något du absolut inte vill göra.
 • Ta eventuellt referenser på familjen, eller be att få prata med någon som känner dem.
 • Våga prata om ersättning. Diskutera om det till exempel ska vara en timkostnad eller kanske utbyta av tjänster där du får hjälp med andra saker.

 

Tipsen kommer från familjerådgivare Stina Ståhl.

Extramormor Madeleines råd

 • Var dig själv och var ärlig.
 • Bjud in, visa vem du är, med dina styrkor och svagheter.
 • Tänk efter vad du vill och inte vill.

Mamma Lindas råd

 • Kolla upp den person som ska få umgås med ditt barn.
 • Men om det sedan känns rätt i magkänslan - visa förtroende.
 • Investera tid i att lära känna varann.

När terapeuten Madeleine Mesterton trappade ner på jobbet och fick en massa tid över insåg hon vad hon saknade: Barnbarn. Eftersom det inte är aktuellt för hennes egna barn att skaffa smått gick hon in på sajten extramormor.se. Resten är en ren solskenshistoria.

- Då fastnade jag för Lindas annons, för hon hade inga krav som "hämta på dagis tisdagar och onsdagar", säger Madeleine Mesterton, 63.

Det är nämligen viktigt för henne som extramormor.

- Jag ville inte göra detta för att avlasta föräldrarna, utan för att ha en relation till ett barn, säger Madeleine Mesterton.

Generationsgränser

Även för mamma Linda handlar det om att umgås över generationsgränserna.

- Jag har alltid umgåtts mycket med mina morföräldrar, och jag vill att Alina också ska ha många vuxna kring sig. Jag vill inte ha en 19-årig nanny som passar mina barn för pengar, säger Linda Berglund, 32.

Hon och Madeleine möttes, gillade varandra och tillbringade tid för att lära känna varandra. Sedan gick Linda och klippte sig, och lät Alina vara med sin extramormor.

- Jag släppte över ansvaret direkt, i alla fall för några timmar. Går man in i något sådant här måste man visa förtroende, säger Linda.

Rowan och Oliver, Lindas och Madeleines respektive makar, var misstänksamma mot upplägget först, men är nu bästa vänner och har varit ute och druckit öl tillsammans. Madeleines vuxna barn är bara glada för sin mammas skull, och Lindas mamma har blivit vän med Madeleine på Facebook.

- Jag sa ganska rakt till henne: Ni bor långt bort, och jag behöver fler vuxna. Hon vet också att Alina kallar Madeleine för Madeleine, inte mormor. Det finns bara en riktig mormor.