Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 apr 2013 11:22

Inga egna barnbarn? Bli extramormor!

Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken.

Alina, 3, är världens bästa tjej, säger extramormor Madeleine Mesterton. Och det märks att hon har en plats i Alinas liv. "Här är ditt handfat, Madeleine, och här är mitt" säger hon i låtsasleken.

Foto: Alexander Donka

Stockholm. Har man inget barnbarn, får man skaffa sig ett.

Familjen Berglund Jamal har blivit gladare och tryggare sedan extramormor Madeleine Mesterton kom in i deras liv.

När terapeuten Madeleine Mesterton trappade ner på jobbet och fick en massa tid över insåg hon vad hon saknade: Barnbarn. Eftersom det inte är aktuellt för hennes egna barn att skaffa smått gick hon in på sajten extramormor.se. Resten är en ren solskenshistoria.

- Då fastnade jag för Lindas annons, för hon hade inga krav som "hämta på dagis tisdagar och onsdagar", säger Madeleine Mesterton, 63.

Det är nämligen viktigt för henne som extramormor.

- Jag ville inte göra detta för att avlasta föräldrarna, utan för att ha en relation till ett barn, säger Madeleine Mesterton.

Generationsgränser

Även för mamma Linda handlar det om att umgås över generationsgränserna.

- Jag har alltid umgåtts mycket med mina morföräldrar, och jag vill att Alina också ska ha många vuxna kring sig. Jag vill inte ha en 19-årig nanny som passar mina barn för pengar, säger Linda Berglund, 32.

Hon och Madeleine möttes, gillade varandra och tillbringade tid för att lära känna varandra. Sedan gick Linda och klippte sig, och lät Alina vara med sin extramormor.

- Jag släppte över ansvaret direkt, i alla fall för några timmar. Går man in i något sådant här måste man visa förtroende, säger Linda.

Rowan och Oliver, Lindas och Madeleines respektive makar, var misstänksamma mot upplägget först, men är nu bästa vänner och har varit ute och druckit öl tillsammans. Madeleines vuxna barn är bara glada för sin mammas skull, och Lindas mamma har blivit vän med Madeleine på Facebook.

- Jag sa ganska rakt till henne: Ni bor långt bort, och jag behöver fler vuxna. Hon vet också att Alina kallar Madeleine för Madeleine, inte mormor. Det finns bara en riktig mormor.