Influensavaccin liten effekt på dödligheten

Influensavaccinet har mindre effekt på dödligheten bland äldre än vad man trott.
Tidigare har sagts att dödligheten minskar med 70 procent - men enligt ny forskning handlar det i stället om 20 procent.
Det skriver Svenska Dagbladet i dag.
Foto: KENNETH

Det är Världshälsoorganisationen WHO som tidigare gjort uppskattningen att vaccinering mot influensa minskar sjukligheten och dödligheten bland äldre med 70 procent. Det ifrågasätts nu av läkaren Tom Jefferson vid Cochrane Vaccines Field i Rom, efter att han utvärderat de studier som WHO:s siffror baseras på. Han menar att de som aktivt vaccinerar sig redan tillhör en friskare grupp av befolkningen och att skillnaden i dödlighet därför blir orimligt stor. Dessutom säger han att många äldre som dör under vintermånaderna dör av andra orsaker än influensa.

Ingen effekt

- Vaccinationerna har antingen ingen eller negligerbar effekt på dödligheten och antalet sjukhusinläggningar, säger han enligt SvD. Studien refereras i veckans nummer av British Medical Journal Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm, delar Jefferssons uppfattning. Enligt studier som han själv gjort har vaccin endast en effekt på 14-19 procent vad gäller dödlighet, men han betonar att vaccinering ändå är en av de mest effektiva åtgärderna för att förhindra dödsfall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!