Färre biverkningar. Sjuksköterskan Malin Yderstedt ger Gunnar Karlstein, 53, influensavaccin. "Många har hängt på låset för att få vaccin. Vi har redan märkt att årets vaccin verkar ge mindre biverkningar. Färre klagar på att de har ont i armen eller har feber efteråt", säger hon.
Färre biverkningar. Sjuksköterskan Malin Yderstedt ger Gunnar Karlstein, 53, influensavaccin. "Många har hängt på låset för att få vaccin. Vi har redan märkt att årets vaccin verkar ge mindre biverkningar. Färre klagar på att de har ont i armen eller har feber efteråt", säger hon. Foto: Maria Hansson

Influensatider - men många oroar sig för biverkningar

Hongkonginfluensan är på väg till Sverige.
Influensavaccineringen har satt i gång.
Men det finns en oro för vaccinbiverkningar.
Myndigheterna utreder fortfarande om förra årets vaccin orsakat sömnsjukan narkolepsi.
- Jag tycker inte man ska vara rädd. Risken för biverkningar är mycket mindre med det nya vaccinet, säger Mia Brytting på smittskyddsinstitutet.

Hösten är här och med den influensan. Sverige har redan fått årets första fall, svenskar som varit ute och rest och tagit med sig influensavirus hem.
Den här veckan har influensavaccineringen startat runt om i landstingen. Årets influensavaccin ger skydd mot tre virus: svininfluensan, influensa B och Hongkonginfluensa.
De flesta svenskar har kvar ett gott skydd mot svininfluensan sedan förra årets vaccinationskampanj. Det är Hongkonginfluensan, som cirkulerat i Mexiko och Kina, som oroar Mia Brytting och andra smittskyddsexperter.

"Flest dödsfall"

- Hongkonginfluensan är det säsongsinfluensavirus som brukar slå hårdast mot gamla och svaga, som orsakar flest dödsfall, säger Mia Brytting.
Det var ett par år sedan Hongkongviruset cirkulerade i Sverige och viruset har förändrat sig litegrann. Det innebär att skyddet i befolkningen ärdåligt.
- Fler är mottagliga för viruset i år. Men vaccinet ger ett gott skydd och minskar risken för svår sjukdom och död, säger Mia Brytting.

"Fick inga problem"

Personer över 65 år, gravida och riskgrupper som kroniskt sjuka och extremt överviktiga uppmanas särskilt att vaccinera sig.
Gunnar Karlstein, 53, vaccinerar sig för säkerhets skull.
- Jag ska resa tillIndien i vinter och har ingen lust att få influensa. Jag fick inga problem av vaccinet förra året och är inte rädd för biverkningar.
Men Robert Unée är oroad. Han är pappa till Reidar, 6, som drabbades av sömnsjukan narkolepsi efter svininfluensavaccinationen förra året. Läkemedelsverket utreder just nu om 40 inrapporterade fall av narkolepsi har något samband med svininfluensavaccinet pandemrix.

"Hur ska man veta?"

- Det är konstigt att de börjar använda ett nytt influensavaccin innan utredningen är färdig. Hur ska man veta om det är säkert? undrar Reidars pappa Robert.
Men Mia Brytting på smittskyddsinstitutet tycker inte man ska vara orolig. Hon poängterar att det inte är bevisat att förra året vaccin orsakade narkolepsi. Hon framhåller att det nya influensavaccinet dessutom har ett annat innehåll än pandemrix.

FAKTA

Vem behöver vaccinera sig?
Personer födda 1945 eller tidigare, gravida och vissa risker. Dit räknas vuxna och barn (från 6 månaders ålder) med kronisk hjärt- eller lungsjukdom (inklusive astma), kronisk lever- eller njursvikt, gravt nedsatt immunförsvar, svårinställd diabetes,extrem fetma eller neurologiska eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen samt barn med flerfunktionshinder. Barn som var för små för attvaccinera sig förra året behöver också ta influensavaccin i år.

Vad är skillnaden mellan årets vaccin och vaccinet pandemrix?
Det nya vaccinet skyddar mot tre virus: svininfluensa, Hongkong-influensa och influensa B. Pandemrix skyddade bara mot svininfluensa. Det nya vaccinet innehåller inte heller det immunstimulerande ämnet skvalen eller konserveringsmedlet tiomersal. Och det är de två ämnen som gav upphov till mest oro för biverkningar.

Behöver jag vaccinera mig om jag är frisk?
Nej. Inte om du inte är gravid. Men man kan förstås vilja vaccinera sig ändå,exempelvis för att man inte vill bli sängliggande i influensa. Ettannat skäl till att vaccinera sig att skydda andra från smitta, exempelvis om man har gamla föräldrar eller sjuka barn.

Behöver jag förnya mitt skydd mot svininfluensa?
Nej, inte om du inte är över 65 eller tillhör någon av riskgrupperna. De flesta yngre har ett mycket bra skydd mot svininfluensa sen förra året.Studier visar exempelvis att 80 procent av barn mellan 5 och 14 år har bra skydd.

Kommer jag att få biverkningar av det nya influensavaccinet?

Ungefär 5 procent av de som vaccinerar sig får en rodnad, svullnad och ömhet på platsen för vaccinationen. Reaktionen brukar försvinna på två till tre dagar. 1-2 procent av alla som vaccineras får lätt feber under något dygn. Hög feber eller andra biverkningar är mycket sällsynta. Årets vaccin väntas ge mindre och lindrigare biverkningar än pandemrix - eftersom det inte innehåller det immunstimulerande ämnet skvalen. Skvalen gör att immunsystemet reagerar mer kraftfullt på vaccinet. Om du är allergisk mot ägg kan du inte ta det nya influensavaccinet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!