ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 okt 2010 11.01

Uppdaterad 22 okt 2010 11.26

Influensatider - men många oroar sig för biverkningar

Färre biverkningar. Sjuksköterskan Malin Yderstedt ger Gunnar Karlstein, 53, influensavaccin. "Många har hängt på låset för att få vaccin. Vi har redan märkt att årets vaccin verkar ge mindre biverkningar. Färre klagar på att de har ont i armen eller har feber efteråt", säger hon.

Färre biverkningar. Sjuksköterskan Malin Yderstedt ger Gunnar Karlstein, 53, influensavaccin. "Många har hängt på låset för att få vaccin. Vi har redan märkt att årets vaccin verkar ge mindre biverkningar. Färre klagar på att de har ont i armen eller har feber efteråt", säger hon.

Foto: Maria Hansson

Hongkonginfluensan är på väg till Sverige.
Influensavaccineringen har satt i gång.
Men det finns en oro för vaccinbiverkningar.
Myndigheterna utreder fortfarande om förra årets vaccin orsakat sömnsjukan narkolepsi.
- Jag tycker inte man ska vara rädd. Risken för biverkningar är mycket mindre med det nya vaccinet, säger Mia Brytting på smittskyddsinstitutet.
Hösten är här och med den influensan. Sverige har redan fått årets första fall, svenskar som varit ute och rest och tagit med sig influensavirus hem.
Den här veckan har influensavaccineringen startat runt om i landstingen. Årets influensavaccin ger skydd mot tre virus: svininfluensan, influensa B och Hongkonginfluensa.
De flesta svenskar har kvar ett gott skydd mot svininfluensan sedan förra årets vaccinationskampanj. Det är Hongkonginfluensan, som cirkulerat i Mexiko och Kina, som oroar Mia Brytting och andra smittskyddsexperter.

"Flest dödsfall"

- Hongkonginfluensan är det säsongsinfluensavirus som brukar slå hårdast mot gamla och svaga, som orsakar flest dödsfall, säger Mia Brytting.
Det var ett par år sedan Hongkongviruset cirkulerade i Sverige och viruset har förändrat sig litegrann. Det innebär att skyddet i befolkningen ärdåligt.
- Fler är mottagliga för viruset i år. Men vaccinet ger ett gott skydd och minskar risken för svår sjukdom och död, säger Mia Brytting.

"Fick inga problem"

Personer över 65 år, gravida och riskgrupper som kroniskt sjuka och extremt överviktiga uppmanas särskilt att vaccinera sig.
Gunnar Karlstein, 53, vaccinerar sig för säkerhets skull.
- Jag ska resa tillIndien i vinter och har ingen lust att få influensa. Jag fick inga problem av vaccinet förra året och är inte rädd för biverkningar.
Men Robert Unée är oroad. Han är pappa till Reidar, 6, som drabbades av sömnsjukan narkolepsi efter svininfluensavaccinationen förra året. Läkemedelsverket utreder just nu om 40 inrapporterade fall av narkolepsi har något samband med svininfluensavaccinet pandemrix.

"Hur ska man veta?"

- Det är konstigt att de börjar använda ett nytt influensavaccin innan utredningen är färdig. Hur ska man veta om det är säkert? undrar Reidars pappa Robert.
Men Mia Brytting på smittskyddsinstitutet tycker inte man ska vara orolig. Hon poängterar att det inte är bevisat att förra året vaccin orsakade narkolepsi. Hon framhåller att det nya influensavaccinet dessutom har ett annat innehåll än pandemrix.
ANNONS