Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 nov 2014 07:41

Influensa: Nu är det hög tid för spruta

Foto: Christer Wahlgren

STOCKHOLM. Snart drar influensasäsongen igång på allvar och för personer i riskgrupper är det dags att vaccinera sig. En del är oroliga för biverkningar, men allvarliga reaktioner är mycket ovanliga.

Förra influensasäsongen var väldigt mild, men i år räknar Folkhälsomyndigheten med att det blir tuffare. Inom några veckor väntas smittan ta fart.

– Antalet smittade brukar öka i december och toppen nås vanligen i februari, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det dröjer cirka två veckor efter vaccination innan man får ett skydd och därmed är det hög tid för den som vill stärka sitt försvar att ta en spruta.

Kan vara livshotande

Influensa innebär feber, hosta och ont i kroppen. Sjukdomen är mycket smittsam och vissa riskerar allvarlig sjukdom eller till och med död. Vaccination rekommenderas äldre över 65, gravida och kroniskt sjuka, oavsett ålder. Även den som är extremt överviktig bör ta en spruta. Svåra biverkningar är mycket ovanliga, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vaccinet mot säsongsinfluensa har använts sedan 1940-talet. Den biverkning som är mest vanlig är ont i armen där man fått sprutan, säger Mia Brytting.

Feber och värk kan förekomma och allergiska reaktioner har beskrivits i enstaka fall.

– Har man exempelvis svår äggallergi ska man inte vaccineras med det vanliga vaccinet, säger Mia Brytting.

Hon påpekar att säsongsinfluensavaccinet är ett helt annat än pandemivaccinet 2009 och att narkolepsi aldrig har setts i samband med det.

Drabbas igen

Influensavaccin ger inte ett hundraprocentigt skydd. Men symtomen kan ändå bli lindrigare och komplikationerna färre.

Eftersom influensavirus ständigt förändras kan man drabbas av influensa många gånger under livet.

– Är man ung och frisk är det inga bekymmer att ha influensan. Det kan till och med vara ett bra sätt att få immunsystemet att känna igen influensan, säger Mia Brytting.