Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Forskarna har identifierat en period på två timmar efter ett vredesutbrott då människor löper en förhöjd risk.Forskarna har identifierat en period på två timmar efter ett vredesutbrott då människor löper en förhöjd risk.Forskarna har identifierat en period på två timmar efter ett vredesutbrott då människor löper en förhöjd risk.
Forskarna har identifierat en period på två timmar efter ett vredesutbrott då människor löper en förhöjd risk.

Ilska ökar risken för hjärtinfarkt och stroke

Häftigt temperament ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Vrede föregår ofta en attack och kan vara den utlösande faktorn, enligt amerikanska forskare som granskat medicinsk litteratur.

Forskarna har identifierat en period på två timmar efter ett vredesutbrott då människor löper en förhöjd risk. De säger dock att det krävs mer forskning för att förstå kopplingen och ta reda på om strategier för stresshantering minskar komplikationerna.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

Fem gånger högre

Människor som redan uppvisar riskfaktorer, till exempel redan har en diagnostiserad hjärtsjukdom, är särskilt känsliga, berättar forskarna i European Heart Journal.

Två timmar direkt efter ett vredesutbrott ökar risken för hjärtinfarkt fem gånger och risken för stroke mer än tre gånger, framgår av data från nio studier, rapporterar BBC.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på tyst hjärtinfarkt