Slipper besvären. Sanne Samuelsson, 23, gick ner 34 kilo. Då försvann även smärtan och obehaget i magen.
Slipper besvären. Sanne Samuelsson, 23, gick ner 34 kilo. Då försvann även smärtan och obehaget i magen. Foto: Samuel Unéus

Hypnosterapi botade hennes magproblem

Hypnosterapi hjälper mot irriterad tarm.

Det visar en ny doktorsavhandling vid Sahlgrenska ­akademin.

- Det verkar som att den här behandlingen påverkar hjärnans sätt att ta emot signaler från mag- och tarm­kanalen, säger IBS-specialisten Perjohan Lindfors.

Karin Sörbring

Uppemot var sjunde svensk har irriterad tarm, som kan ge svullen mage, smärta och obehag i magen och toaspring eller förstoppning.

Läraren Sanne Samuelsson, 23, från Flen hade i många år svåra IBS-besvär. Magen värkte och hon var tvungen att ha nära till toaletten. Men när Sanne Samuelsson i augusti i fjol testade en pulverdiet, började vardagsmotionera och äta mer grönt och på ett halvår tappade 34 kilo, försvann magproblemen.

Hon tror på psykologisk behandling.

- Det är otroligt skönt att slippa oroa sig för magen. Jag tror verkligen att avslappning och visualisering kan hjälpa, för jag minns själv hur magen brukade lugna sig och smärtan avta om jag tog några djupa andetag och tänkte positiva tankar, säger hon.

40 procent blev bättre

Och en ny svensk avhandling visar att just psykologisk behandling kan hjälpa de värst drabbade.

40 procent av patienterna i studien blev bättre efter hypnosbehandling.

- Det kan låta flummigt med hypnos, men det handlar om att lära sig tekniker att slappna av väldigt djupt och att lära sig påverka och ta kontroll över tarmens funktion och känslighet, säger medicine doktor Perjohan Lindfors, som är sektionschef för Aleris Gastrocentrum på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

7 av 10 fick dessutom ännu bättre effekt flera år efter behandlingen, eftersom de blivit allt bättre på att använda de nya teknikerna.

De slapp magbesvär med hypnos

208 patienter i åldrarna 18-65 år deltog i de fyra olika studier som ingår i avhandlingen. De hade haft svår IBS i minst fem år och hade inte blivit hjälpta av livsmedelsråd och mediciner mot smärta, diarré och förstoppning.

138 patienter fick tolv psykologträffar på vardera en timma. 40 procent blev hjälpta och 85 procent av dem hade kvar effekten i snitt fyra år efteråt.

KBT-behandling (vilket liknar hypnoterapi) mot IBS finns på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Hypnos finns i liten skala på Ersta sjukhus i Stockholm och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Källa : Perjohan Lindfors, Sahlgrenska akademin

Professorerna om den nya avhandlingen

Bodil Ohlsson, IBS-expert och professor i gastroenterologi vid Lunds universitet:
"Hypnos är den mest effektiva långtidsbehandlingen som finns för IBS. Det är bara synd att det är sådan brist på hypnotisörer. Bara de värsta fallen får möjlighet till behandling. Men vi i läkarkåren är positiva till denna behandling".

 

Bengt Jeppsson, IBS-expert och professor i kirurgi vid Lunds universitet:
"Hypnoterapi verkar lovande och kan rekommenderas till de patienter som inte blir bättre på kostomläggning, minskad stress, läkemedel, som påverkar tarmrörelseförmåga eller probiotika".