Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lider du av magont?
Lider du av magont?
Lider du av magont?
Lider du av magont? Foto: Lars Zahner

Huskurerna som hjälper mot magont

Magont? Bananer, mandlar och kolsyrat vatten med grädde kan lindra besvär med mage och tarmar så som förstoppning. Det visar en ny avhandling om egenvård.

– Sjukvården måste bli bättre på att ta till vara på den erfarenhet som människor som lever med magbesvär har, säger medicine doktor Kerstin Stake-Nilsson.

Mag- och tarmbesvär

 

Hittar ofta inga orsaker

För hälften av alla patienter som söker vård för magtarmbesvär som sura uppstötningar, diarré, förstoppning, ont i magen och illamående hittar man inga bakomliggande orsaker till symptomen.

Personerna får då diagnosen FGID (functional gastrointestinal disease, funktionell magtarmsjukdom). IBS (irritable bowel syndrome, irriterad tarm) och FD (funktionell dyspepsi, ökad känslighet i magsäckens och tolvfingertarmens känselnerver) är vanliga varianter.

Men många drabbas   

Uppemot var fjärde svensk tros ha magtarmbesvär. Sjukdomen debuterar oftast i 30-40-årsåldern och i huvudsak hos kvinnor, men såväl yngre som äldre och män kan drabbas.

Lindra magbesvären

Måttlig motion, små och regelbundna måltider och IBS-skolor kan ge lindring.

Huskurer vid magbesvär

 Den nya avhandlingen visar att patienterna upplever att de kan förebygga och lindra besvären med egenvård som exempelvis att dricka och äta något som neutraliserar magsyran.

Källor: Avhandlingen "Funktionella magtarmbesvär, symptomutveckling över tid samt egenvård" (av Kerstin Stake-Nilsson) och Netdoktor.

 

Var fjärde vuxen svensk beräknas lida av magtarmbesvär. Buksmärta, gaser i magen, förstoppning och illamående är vanliga symptom. Många drabbas även av trötthet, sömnstörningar, huvudvärk, ryggvärk eller hjärtklappning.

- Efter 25 år som sjuksköterska ville jag ta reda på hur den stora grupp människor som inte får någon organisk diagnos men trots allt har symptom hanterar situationen. Många av dessa patienter är missnöjda med omhändertagandet från vården, berättar Kerstin Stake-Nilsson, universitetslektor vid högskolan i Gävle.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Många metoder för att lindra magont

I dagarna lade hon fram sin avhandling, som är den i tid längsta studie som någonsin genomförts om magtarmbesvär som sjukvården inte hittar någon förklaring till. 137 personer i åldrarna 37-93 år följdes under 18 år.
- Vid intervjuer med patienterna framkom 29 olika egenvårdsmetoder som alla upplevdes lindra besvären och som patienterna vanligtvis inte berättat att de använt sig av när de sökt hjälp på vårdcentralerna, säger Kerstin Stake-Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra?

"Tar till det man har"

Filmjölk, banan och smör är bara några exempel på vad patienterna åt för att må bättre.

- Man tar till det man har hemma och som man av familj och vänner i generationer har lärt sig fungerar. I vissa fall finns det fysiologiska förklaringar såsom att saltsyraproduktionen i magsäcken neutraliseras eller att fett gör att magsäckstömningen tar längre tid. När det gäller vissa egenvårdsmetoder som till exempel nyponsoppa, kakor och hett vatten, kan jag inte hitta några förklaringar till varför, men man ska absolut inte förringa placeboeffekten, säger Kerstin Stake-Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna

Vill forska vidare

Nu vill hon forska vidare om egenvårdsmetoder som lindrar magtarmsymptom bäst.

- Jag vill lyfta fram patienternas egna förmågor. Distriktssjuksköterskor borde lyfta fram sina baskunskaper om vad till exempel fett och fibrer gör med den friska magen och tarmarna och utifrån det kunna diskutera vetenskapligt bevisade egenvårdsförslag med patienterna, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vanligt magknip kan vara orsakat av amöba