Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 apr 2005 12:43

Uppdaterad 12 apr 2005 12:52

Hur tankspridd är du?

Glömt äggen till pannkakssmeten eller tappat bort bilnycklarna?
Lugn, nu är det inne att vara tankspridd!
Det visar helt enkelt att du är duktig på att koncentrera dig på en uppgift.

Johan Rapp funderade för 25 år sedan på att starta ett nätverk för virrpannor. Men det glömdes bort. Nu har han samlat ihop tips om hur man minimerar biverkningarna av tankspriddhet.

Hur mycket av vår utveckling är inte ett resultat av uppfinningar och lösningar från människor med rufsigt hår och felaktigt knäppta skjortor, frågar sig Johan Rapp i sin nyutkomna "Handbok för tankspridda". - Tidigare har det borgerliga idealet att disciplinera sig själv ansetts finast, men det sker oftast på bekostnad av en själv. Den som alltid följer mönstret hittar inga nya lösningar. Jag tror att det är bra att släppa loss lite grann och våga vara yvig och fri, menar författaren. Men förmågan att helt gå upp i en sak och tränga undan alla andra tankar kan förstås ge konsekvenser för såväl den tankspridde som för hennes eller hans omgivning. Det är inte charmigt att glömma bort att hämta barnen på dagis eller att dyka upp en dag för sent på en begravning. Därför har Johan Rapp, som tillsammans med studentkamrater i Lund för 25 år sedan funderade på att starta ett nätverk för virrpannor men som givetvis glömde bort det, samlat ihop tips om hur man minimerar biverkningarna av att man är så uppslukad av det man gör för stunden. - Det är inte roligt att börja varje dag med att leta efter mobiltelefon och nycklar. Därför går jag fram till min särskilda låda så fort jag kommer hem till lägenheten och lägger plånbok och allt annat småplock i den. Det är otroligt enkelt och basic att till och med jag minns att jag ska ta med allt som ligger i den på morgonen. Boken innehåller också råd om hur den ordningssamma orkar med ett liv tillsammans med en vimsig partner. Varför inte skämma dig bort själv med en lyxig present om du redan vet att äkta hälften glömmer bort er bröllopsdag? Och laga kall mat eller sådant som går att värma på i efterhand om hon eller han alltid kommer försent till middagen. Johan Rapp själv säger sig vara "vardagstankspridd". Några gånger har han råkat ta med sig soppåsen till jobbet och i går kunde han till exempel inte hitta sin mobil. Han ringde då från fasta hemtelefonen och hittade så småningom nallen. I morse vaknade Johan Rapp och såg att han hade ett obesvarat samtal. Han tryckte genast på uppringningsknappen - bara för att höra hur hemtelefonen ringde. - Man måste ändå tillåta sig själv att göra en massa konstiga grejer så länge det inte går ut över andra, konstaterar Johan Rapp.

Så minimerar du konsekvenserna av din tankspriddhet:

  Skaffa en väggkalender, där du skriver upp alla måsten. Be vänner, kolleger eller partnern påminna dig.
   Kräv rätten till en egen kod för bankomat- och bensinkort. Kom ihåg koderna med hjälp av påhittade namn i mobiltelefonens telefonbok, typ Lena Nordeaberg, 0157-94345 (för Nordea).
    Inred en låda där du kan lägga ifrån dig klocka, plånbok, inpasseringskort och nycklar så fort du kommer innanför dörren.
     Inför en årlig surdegsdag då du tar itu med försäkringsärenden, deklarationen osv.
      Gör alltid dubbla uppsättningar nycklar.
       Skaffa vantband så slipper du tappa bort alla handskar.
        Köp tiopack med sockor och vantar när det är rea, så att du har ett lager i reserv om du ändå förlägger dina kläder.
         Stressa mindre, sov, sporta, håll vikten och umgås med folk för att förbättra minnet. Fler tips hittar du på Tankspriddas Riksförbunds hemsida: www.tankspridd.se