Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 aug 2004 13:36

Uppdaterad 31 aug 2004 09:39

Hur ska vi sluta bråka om pengar?

I dag fortsätter Expressens söndagsserie där tio par berättar om tio vanliga problem i ett förhållande.

Jasemin och Joseph har hamnat i motsättningar om ekonomin, på grund av olika synsätt.

Jasemines version: Pengar har alltid varit en motsättning, inte för att Joseph är snål, utan för att vi har olika uppfattning om vad vi ska spendera pengar på. Vi delar på alla gemensamma räkningar och det som blir över är egna fickpengar. Ett exempel är maten, han tror på fullt allvar att det ska räcka med 2 000 kronor i matpengar för en familj med två vuxna och två, i bland tre, barn. Det är helt orimligt. I mitten av månaden är matpengarna slut och så bråkar vi om det. Jag tar hand om barnbidraget och är den som köper kläder till barnen, men jag vet också att barnbidraget inte direkt täcker det som barnen behöver. När det gäller maten är det faktiskt så att han kan handla billigare än vad jag gör, men inte så billigt. Joseph har en väldigt fin och dyr bil som han lägger mycket pengar på, överhuvudtaget gillar han prylar och det är det som gör att han inte har några pengar. För mig är prylar helt ointressanta. Han vill att vi ska köpa en tv och en dvd, jag fattar inte varför. Jag drömmer om en liten sommarstuga, inget som han alls funderar på. Vi har olika uppfattning om vad pengar ska användas till. Men det är klart, jag har ju några svindyra klänningar i garderoben som får honom att se rött. Han tycker att jag köper alldeles för mycket kläder. Josephs version: Det händer att vi tjafsar om pengar. Eftersom jag kan handla billig mat och kollar innan jag handlar om jag har råd med det eller inte. Hon köper det hon vill ha utan att bry sig om vad det kostar. Vi brukar göra så att den som är hemma går och handlar mat, vi har försökt att storhandla men det fungerar inte. Om jag fick sköta matkassan skulle jag klara det på 3 500 kronor i månaden, ett tag trodde jag att 2 000 skulle räcka, men det gick inte. Men jag tror att jag skulle kunna hålla matkostnaden nere för oss. Vi äter ju bara frukost och middag hemma, utom på helgerna förstås. Ja, visst lägger jag en del pengar på bilen, men det är mina pengar och jag kör ju både henne och barnen hela tiden. Jag har inte en jättefin bil, den är okej. Den kostar inte mycket. Tycker jag, i alla fall. Det är mest mina pengar som går åt där. Hon lägger hellre pengarna på kläder och dyr mat. Det är jobbigt att aldrig ha pengar över, de går åt hela tiden. Om jag bestämmer mig för att spara till nåt så kan jag göra det. Det kan inte Jasemine. Hon sparar inget, utan slösar bort alla sina pengar. Om vi skulle spara till något ihop? Ja, det skulle kanske gå – men till vad? Vi vill inte alls ha samma prylar.
DOKTOR KÄRLEK:

En ständig dragkamp

Jasemine och Joseph snurrar in sig i sitt oliktänkande. De behöver hitta en gemensam plattform att stå på, för uppenbarligen är problemet större för Jasemine som tycker att ekonomin alltid varit en motsättning, medan Joseph säger att det händer att vi grälar om pengar. Fråga er vad som är grundläggande för att vardagen ska fungera. Vad önskar ni av framtiden? Av varandra? Hur ser era drömmar ut? Vilka gemensamma mål har ni? Vad gör er lyckliga? Som läget är nu låter det som att ni ständigt hamnar i "dumspiralen". Diskussionen går i gång, man kan förutsäga den andras repliker - och era egna. Till slut ger ni bara upp. Kanske slänger ni ur er någon kränkning, och därmed har ni skapat negativa förväntningar. Risken med olika synsätt på ekonomi är att det blir en ständig dragkamp. Till slut går repet av. Sätt stopp för dessa diskussioner. Nu! LENA GUSTAFSSON Läs mer på lenag.se Lena Gustafsson är beteendevetare och arbetar med ledarskapsutveckling. Hon är legitimerad kognitiv psykoterapeut och specialiserad på sex och samlevnad.

Kärleksdoktorns bästa råd om ekonomin

  • Lägg matkassa - skaffa exempelvis konto i en matbutik. Sätt in en summa pengar var.
  • Bestäm vem som ska handla mat - båda verkar tycka att Joseph klarar det bäst.
  • Hitta en gemensam dröm - sätt er ner och prata logiskt och praktiskt om er relation.
  • Gör en gemensam sparplan - kanske kan ni spara både till ny tv och en sommarstuga.
  • Tillåt frihet utanför dessa ramar - låt Joseph pyssla med sin bil och låt Jasemine köpa dyra klänningar - för egna pengar. Känner ni igen er? Hur gjorde ni för att lösa era problem? Mejla till Expressen och berätta: relationsakuten@expressen.se