Hur påverkar bastubad kroppen?

Hej, jag är en 28-årig tjej som har muskelvärk sedan en längre tid, och jag blir alltid sämre den här årstiden i det råa och kalla vädret. Jag badar ofta bastu eftersom det lindrar.

Jag har nyligen träffat en man och han vill gärna gå med mig och basta. Men problemet är att han har lite för högt blodtryck. Så min fråga är om det kan vara skadligt för honom med bastu? Förutom blodtrycket är han frisk. Vore också roligt att veta hur bastu påverkar kroppen och hälsan!

//"Bastu-Bettan"

Allmänläkare svarar: Blodtrycket sjunker naturligt

Redan de  gamla grekerna kände till de hälsobringande effekterna av bastu och romarna byggde stora bastuanläggningar, till exempel Diokletianustermerna. Traditionen har förts vidare i Turkiet, Ryssland och Finland, och hos oss är det den finska bastun som är allra vanligast, med temperaturer upp till 95 grader celsius. Bastu har i vetenskapliga undersökningar visat sig ha flera gynnsamma effekter på hälsan.

För det första får blodcirkulationen fin träning i bastun. Pulsen ökar och hjärtat pumpar effektivare. Blodkärlen utvidgas och blodtrycket sjunker. Huden får bättre kvalitet genom att bastun förbättrar blodcirkulationen, den blir stramare och mindre blek.

Bastu förbättrar också immunförsvaret, så att man inte blir förkyld så ofta. Bastu är särskilt välgörande vid kroniska muskel- och ledbesvär som i ditt fall, och vid måttligt förhöjt blodtryck. Och så är den välgörande för psyket, man blir avspänd och avstressad i bastun. Vid akuta och livshotande sjukdomar skall man inte bada bastu, däremot. Men du och din nya man verkar att passa bra för varandra. Även i bastun!

Aktuellt just nu