Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 dec 2003 11:19

Uppdaterad 9 feb 2007 03:16

Hur lycklig är du?

Vill du bli lycklig? Dum fråga - vem vill inte det? Men nu går det faktiskt att öva på att bli lycklig. Med ett nytt
5-stegs-program ligger himlen runt hörnet även för dig.
Visst kan du bli lycklig av en lottovinst. Men bara för ett tag. Undersökningar visar att lottovinnare, och andra som överöses med en mängd flax under kort tid, snabbt återgår till sina normaltillstånd. Psykologen Ed Diener vid Illinois universitet har tillsammans med ett hundratal andra psykologer dissekerat begreppet lycka. - Alla vill vara lyckligare än de redan är, säger Diener till tidningen Men's Health. Problemet är bara att folk inte vet vad de sysslar med. De satsar på fel grejer i sina försök att nå lyckan. Njutning är i sig inte så pjåkigt, men inte heller världens bästa sex gör någon lycklig i längden. Efter ett tag vänjer man sig även vid det, och vill byta ut filmstjärnan i sängen mot någon annan. Typ. Nej, lyckan hittar man snarare i vänner, familj, mål, värderingar och sysselsättning. Sådana saker. Vissa forskare hävdar att en bra kombination av tanke, handling och attityd kan ge oss en rejäl skjuts mot lyckan. Men det går bara genom övning och envishet. Och den övningen får du med hjälp av följande fem steg.

1. Gör förändringar

En hyfsat stor förändring, som att till exempel flytta till en ny stad, ger visserligen en känsla av lycka, men när ruset lagt sig är man tillbaka på ruta ett. Men att lägga om rutinerna i sitt liv - till exempel börjar med en ny aktivitet - ger oftare bestående lycka.

2. Gör det du är bra på

Vad är du bra på? Vad det än är - slalom, holkbygge eller budgetering - har du nog känt den där sköna känslan av tillfredsställelse man får av att vara helt uppslukad av något man verkligen kan och gillar.

3. Sätt upp mål

Ibland avskräcks vi från att sätta upp långsiktiga mål. Men enligt psykologen David Myers borde vi sätta upp fler långsiktiga mål, eftersom känslan av lycka när man lyckats uppnå dem gör det mödan värt.

4. Var tacksam

Tre testgrupper skrev dagbok under två veckor. En grupp koncentrerade sig på irritationsmoment, den andra skulle objektivt skriva ner vad som hänt, den tredje gruppen skulle dagligen lista fem saker de var tacksamma för. Personerna i den tredje gruppen var vid experimentets slut så mycket lyckligare att deras partners märkte tydliga förändringar i deras beteende.

5. umgås med vännerna

Ed Diener och författaren Martin Seligman undersökte studenter vid Illinois universitet och koncentrerade sig på de personer som verkade vara mest lyckliga med sina liv. Gemensamt för dessa var att de alla levde socialt rika liv - samtliga hade två av följande tre relationer i sina liv: En partner, en grupp vänner eller starka familjeband.