Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur ligger det till med "säkra" perioder?

FRÅGA: Jag undrar vilka dagar som räknas som ”säkra”.  Alltså säkra perioder. Om min fru har mens den 1 juni, på vilka dagar kan vi då ha samlag utan att bli oroliga för en oönskad graviditet? Jag vet att en vanlig menscykel är på 28 dagar – när infaller den säkra perioden? Min fru och jag har inget preventivmedel.

 SVAR: Om ni absolut inte vill ha barn är det dumt att inte skydda sig, med till exempel kondom, eftersom de säkra perioderna många gånger är osäkra och kvinnan blir gravid trots att man håller koll på menscykeln. En kvinna kan få en spontan ägglossning även inom den säkra perioden och blir då med barn. Olika kvinnor har också olika långa menscykler – men om du räknar att din kvinna får mens 

 1 juni och har en menscykel på 28 dagar så är det grovt räknat 1–7 juni som är säkert, 7–14 juni som är osäkert och från cirka 15 juni och till nästa mens som är säkert igen. 

   Ju närmare nästa mens desto säkrare, det är perioden efter att mensen slutar och fram till ägglossning som inträffar dag 14 som är mest osäkert.

 

 Läs fler svar av Katerina här!