Hur länge ska jag använda krämen?

Hälsofrågan

FRÅGA:

 

Hej! Jag har fått diagnosen lichen sclerosus. Mot det har jag fått protopic som jag ska ta en gång per dag vid behov. Vad innebär det? Ska jag ta det så länge jag har klåda eller tills det "vita" försvinner, om det går att få bort det vill säga. Är Protopic bättre än Dermovat? Jag fick så lite information, det jag vet har jag fått söka efter på internet.

 Tack på förhand!

 

 

ANNA BÄSÉN SVARAR:

 

 Hej!

 

 Lichen sclerosus en inte helt vanlig sjukdom som ibland kallas vitfläckssjuka. Den är vanligare hos kvinnor än hos män. Den drabbar framförallt i mogen ålder men även yngre kan få den. Hos kvinnor drabbas ofta underlivet. Man kan också få fläckar på andra ställen på kroppen, som hud och bål. Sjukdomen kan ge besvär med klåda, sveda, blåsor och smärta. Lichen sclerosus är inte en smittsam sjukdom.

 

 Jag ringde Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, för att hjälp med din fråga. Han svarar dig så här:

 

 - Lichen sclerosus ger ofta klåda och sveda i underlivet och kan vara långdragen. Ofta behandlas sjukdomen med kortisonkräm - som Dermovat. Det ger ofta god effekt. Men om man har uttalade besvär och inte får bra effekt av kortisonkräm finns det andra läkemedel att ta till, exempelvis krämen Protopic, som hämmar det egna immunsystemet.

 - Lichen sclerosus är en ganska ovanlig sjukdom med en ovanlig behandling. Den behandlas i regel av en specialist - en gynekolog eller hudläkare. Jag tycker att du ska gå tillbaka till din doktor och få närmare besked om hur länge du ska fortsätta med din behandling, för det är omöjligt för mig att ge råd om det utan att ha träffat dig.

 

 Jag hoppas att du är nöjd med svaret. Men det allra säkraste beskedet om behandlingen får du alltså om du vänder dig till den läkare som undersökt dig och som skrev ut Protopic-krämen.

 

 Lycka till!

 Anna Bäsen, medicinreporter