Foto: Photographer: Artem Furman

Hur gör man för att få multipla orgasmer?

Hej Suzanne!

Jag har läst om multipla orgasmer och undrar om du kan förklara vad det är? Hur får man dem? Är det något man kan träna upp?

Undrar också vad fontänorgasm är? Kan alla få det?

/Maria

Sexologen Suzanne Lindström svarar:

Ja! Det går att träna upp bådarera. Om du har intresset och skaffar dig kunskap om din egen kropp går det att träna upp bäckenbottenmuskulaturen för att öka din sexuella njutning.

LÄS MER: Orgasm – 7 oväntade orsaker till varför du inte får det

1. Multipla orgasmer.

Det betyder att du som kvinna kan få flera orgasmer på rad. När du väl har fått en orgasm kan du helt enkelt få i gång den igen med lite träning och teknik.

Gör så här:

När du fått din första orgasm så vänta ett ögonblick - hur länge är olika för olika personer, men hämta andan utan att släppa "orgasm-vågen". Be någon annan – eller prova själv – fortsätta att kraftigt stimulera det vi kallar g-punkten eller g-plattan (Graffners platta), det vill säga området fram i slidväggen cirka 3–4 centimeter in. Jobba samtidigt med bäckenbottenmusklerna då kan du få i gång orgasmen igen.

Man kan även prova att stimulera med vibrator, eller att en partner har sina fingrar inne i dig och stimulerar G-plattan med en "kom-till-mig"-rörelse med fingrarna.

Ett annat tips är att om du kommer först så kan din partner – fortsätta samtidigt som du arbetar med bäckenbottenmusklerna. Ha tålamod, det kan ta lite tid att komma på hur man ska göra.

Utforska även det faktum att klitoris är ett stort organ. Från den synliga knoppen går det starka känselnerver som gör hela området mottagligt för beröring och stimulans.

LÄS MER: Övningar för fontänorgasm

2. Fontänorgasm.

Det är att även kvinnor kan få en ejakulation från de körtlar som sitter på var sin sida om urinröret. De heter Skene-körtlar och vid orgasmen utstöter de ett sekret. De samverkar med Bartholins körtlar som sitter i nedre delen av de yttre blygdläpparna. Vid en fontänorgasm är det alltså Skenes körtlar som tömmer sig och många tycker om den känslan.

Gör så här:

Prova själv, eller be din partner, att ha ett eller två fingrar i slidan och stimulera g-punkten samtidigt som två fingrar stimulerar på båda sidor om urinröret. Greppet skulle man kunna likna vid ett "bowling-grepp", ungefär som man håller ett bowlingklot. Arbeta samtidigt själv med bäckenbottenmuskulaturen. Man behöver träna och prova för att hitta rätt.

Till sist vill jag rekommendera en film som jag brukar låna ut till par som kommer till mig för rådgivning. Den hete "Female Ejaculation for Couples" och du beställa den på www.amazon.com

Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!