Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 dec 2010 11:43

Uppdaterad 2 dec 2010 14:41

Hudproblem lågt prioriterade i vården

Foto: Photographer: Phasin Sudjai

Var fjärde svensk lider av hudbesvär.
Men bara varannan får ordentlig behandling. Trots att hudproblemen kan få allvarliga konsekvenser, som dåligt självförtroende, ångest och depressioner.
- Hudbesvär bagatelliseras ofta, det är inga sexiga sjukdomar, säger hudläkaren Åke Svensson.

Det är mycket vanligt att ha långvariga hudbesvär som akne, eksem, nässelutslag eller psoriasis. Ungefär 20 till 25 procent av svenskarna är drabbade.
Hudbesvär kan vara mycket svårt att leva med, det visar ny forskning som presenteras på läkarstämman i Göteborg idag.
- Det har en stark påverkan på livskvaliteten. Hudbesvär kan exempelvis leda till minskad ork, smärta, ångest och sömnstörningar, säger Åke Svensson, klinikchef vid hudkliniken på MAS i Malmö.

LÄS MER: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

"Handikappande"

Studier visar exempelvis att att aknedrabbade har dubbelt så hög risk för depression och självmord. Andra studier har visat att psoriasis ger lika kraftig negativ påverkan på livskvaliteten som att ha en cancersjukdom. En del drabbade isolerar sig helt för att de inte vill visa sin sjuka hud.
- Hudbesvär kan vara totalt handikappande. Jag har aknepatienter som inte fungerat alls i vardagen, och exempelvis inte klarat skolan, men som blivit helt bra med rätt behandling.

Inte prioriterade

Trots detta är hudbesvär inte prioriterat i sjukvården. Omkring varannan får inte rätt hjälp. Ofta bagatelliseras hudbesvär, menar Åke Svensson.
- Läkare tycker inte att det är sexigt att arbeta med eller forska om hudbesvär. Utbildningen om hudbesvär är också eftersatt, säger han.
Ett helt seminarium på läkarstämman i dag handlade om detta. Nu hoppas Åke Svensson för ökad förståelse för vikten av att behandla hudbesvär.
- Det går trender i allt, och jag hoppas på en förändrad attityd bland läkare.