Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stress kan vara anledningen till att du tappar hårStress kan vara anledningen till att du tappar hårStress kan vara anledningen till att du tappar hår
1 AV 2
Stress kan vara anledningen till att du tappar hår
Foto: Shutterstock
2 AV 2

Hudläkaren: Därför kan stress leda till håravfall

Att kroppen påverkas av stress vet vi.  Men nu visar det sig att även din hårkvalité kan påverkas. Efter långvarig stress kan du börja tappa hår.

Men misströsta ej - håret växer tillbaka om det rör sig om just den här typen av håravfall. 

I genomsnitt tappar du 50-100 hårstrån per dag. Detta är helt normalt. Men när du tycker att du tappar mer hår än vanligt kan det orsakas av stress. Tappar du onaturligt mycket hår mycket ska du naturligtvis söka vård. 

Stress påverkar oss alla. Det är inget vi kommer undan och vi vet att det kan ställa till det rejält med hälsan. Nu visar det sig att du kan uppleva ett specifikt håravfall efter en stressig period. Det kallas för  "Telogen efflovium", (diffust håravfall). 

LÄS MER: Rädda ditt hår innan det är för sent  

Sluta stressa och minska håravfall

Diffust håravfall innebär att något stressar hårsäckarna att gå in i en viloperiod. Som ett resultat av detta kan hårstråna så småningom börja falla av. Ibland syns det mer på vissa områden av skalpen än andra. Vad det här beror på försöker forskarna komma fram till och det har visat sig att hårsäcken har en egen livscykel - den växer, förändras, vilar och faller av. 

– Ingen förstår egentligen det komplexa i det här, men det man kan säga är stress påverkar livscykeln och gör att hårsäckarna är för länge i vilo-perioden, berättar Dr Julia Tzu, hudläkare. 

LÄS MER: Här är kurerna som ger dig ett fylligare hår

Håret växer tillbaka efter viss tid

Men man behöver inte vara orolig för att man ska tappa hela håret av stress. För att det ska inträffa krävs en antiinflammatorisk process eller sjukdom. Det är inte så att du samtidigt som du är stressad märker att du tappar hår utan det kommer oftast efteråt. Det diffusa håravfallet som påverkas av stress brukar komma cirka tre månader efter en stressig period. Och oftast så brukar håret komma tillbaka tre till sex månader efter att det har börjat tunnats ur. 

Det går att påverka håravfall som orsakats av stress. Vissa livsstilsförändringar kan hjälpa dig på traven. Det gäller att äta rätt kost, sova ordentligt, träna regelbundet. Med andra ord så kan vanliga livsstilsförändringar som påverkar din allmänna hälsa alltså även påverka ditt här.