Hudexperterna sätter betyg på 10 bra metoder
Fungerar botox? Är A-vitaminsyra något att ha? Är fillers säkert? Vad är kemisk peeling?
Hudläkaren Jan Lapins och hudprofessorn Olle Larkö sätter betyg på olika behandlingar och metoder som ska motverka rynkor.
1. SOLSKYDD
Effekt: Kläder och solhatt skyddar bäst. Men solskyddskräm är den bästa kosmetikan du kan använda mot rynkor. Det är aldrig för sent att börja! Oavsett ålder förbättras hudkvaliteten om du börjar skydda huden mot sol.
Pris: från 50 kronor och uppåt
Olle Larkö: ”Ju högre solskyddsfaktor desto bättre skydd.”
Jan Lapins: ”Stoppar den viktigaste orsaken till ålderssymptom i ett tidigt stadium. Överglänser alla andra behandlingar mot rynkor i redan skadad hud.”
2. ANSIKTSKRÄM
Effekt: De flesta människor får torrare hud när de åldras eftersom talgproduktionen minskar. Om huden är torr syns rynkorna tydligare. En mjukgörande fuktkräm kan minska fina rynkor.
Pris: från 50 kronor och uppåt
Olle Larkö: ”Välj gärna en kräm som innehåller fett, salt och karbamid, råder hudprofessor Olle Larkö. En dyr kräm behöver inte vara bättre än en billig.”
Jan Lapins: ”Skyddar och skapar förutsättningar för huden att själv läka ut mindre defekter och ålderssymtom.”
3. ANTIOXIDANTER
Effekt: Antioxidanter skyddar kroppens celler från celler mot fria syreradikaler som kan skada eller döda cellen. Människans åldersprocess påverkas av de fria radikalerna.
Pris: från 50 kronor och uppåt
Olle Larkö: ”Vissa studier har visat att antioxidanter, framför allt C och E-vitamin, både utvärtes och som kosttillskott kan skydda mot solskador.”
Jan Lapins: ”Det finns ingen påvisbar effekt av antioxidanter i krämer eller som kosttillskott. Näringsämnen från en varierad och balanserad kost har däremot mycket stor betydelsefull för huden.”
4. ÖSTROGEN
Effekt: Kvinnor som tar östrogen i tablettform mot klimakteriebesvär får dessutom effekt på huden, som blir tjockare, mer elastisk och mindre torr. Mindre studier har visat att krämer med östrogen kan minska rynkor. Östrogen är ett läkemedel och förbjudet i vanliga ansiktskrämer.
Pris: Östrogenkräm finns ej på marknaden
Olle Larkö: ”Det här är inget man ska ta mot rynkor. Användes endast på medicinsk indikation.”
Jan Lapins: ”Inget undermedel men kan ha en viss gynnsam effekt på hud, hår och naglar. Ska dock inte användas i kosmetiskt syfte, utan skrivas ut på medicinsk indikation som exempelvis klimakteriebesvär.”
5. KEMISK PEELING
Effekt: Med hjälp av olika syror, exempelvis AHA-syror eller triklorättiksyra, tas en liten bit av de övre hudlagret bort vilket minskar fina linjer och ger en jämnare hy. Vissa syror stimulerar också kroppens egen kollagenproduktion. De kraftfullaste syrorna används på plastikkirurgiska kliniker, det finns mildare syror i handeln för hemmabruk.
Pris: Mellan 300 och 40 000 kronor
Olle Larkö: ”Om man vill ha en tydlig effekt bör man göra behandlingen hos en plastikkirurg eller hudläkare.”
Jan Lapins: ”Rätt använt är de högkoncentrerade syrorna ett kraftfullt verktyg på huden, kan uppnå effekter liknande dem vid avancerad kirurgisk laser. Som svag tillsats i allround ansiktskrämer saknar det värde. Vid medelhöga koncentrationer kan huden ta skada på lång sikt.”
6. KIRURGISK LASER
Effekt: Med hjälp av laserljus skapas en slags brännskada i huden som ”slipar” bort rynkorna. Stimulerar hudens nybildning av kollagen. Kan ge omedelbar effekt men ibland behövs upprepade behandlingar. Det finns dock en uppsjö av olika lasertekniker.
Pris: Mellan 2 000 och 35 000 kronor
Olle Larkö: ”Se upp för bluffarna. Det finns gott om verkningslösa och tveksamma lasertekniker. Gå till en välrenommerad plastikkirurg eller hudläkare.”
Jan Lapins: ”Kraftfull effekt på rynkor, ger viss uppstramning av huden, bättre lyster och färg samt minskar pigmenteringar. Ger effekt under lång tid. Om behandlingarna upprepas alltför tätt finns risk för biverkningar som hudrodnad, stickningar, klåda och i värsta fall ärr.”
7. BOTOX
Effekt: Kändisarnas favoritföryngrare. Botox är ett kemiskt framställt nervgift som förlamar musklerna i ansiktet, därigenom slätas rynkorna ut. I de svaga doserna som används för kosmetiskt bruk anses det helt ofarligt. Om behandlingen inte utförs rätt kan ansiktet bli onaturligt stelt och uttryckslöst. Effekten håller i sig i tre till sex månader.
Pris: Mellan 2 000 och 5 000 kronor
Olle Larkö: ”Det fungerar och riskerna är inte så stora. Men se upp för oseriösa behandlare och överlåt det åt ett proffs.”
Jan Lapins: ”Helt nytt sätt att motarbeta gravitationens effekt på ansiktet. Effektivt, ofarligt men dyrt.”
8.FILLERS
Effekt: Gel som sprutas in i rynkorna och slätar ut dem. De vanligaste, Restylane och Perlane, innehåller hyaluronsyra. Gelen försvinner med tiden, effekten håller i sex till tolv månader. Se upp för så kallade permanenta fillers som innehåller plastkulor och kan ge svåra biverkningar.
Pris: Mellan 2 000 och 4 000 kronor
Olle Larkö: ”Det är dyrt, men fungerar bra och är relativt säkert.”
Jan Lapins: ”Ett helt nytt sätt att återställa det äldre ansiktets volym och form. På samma nivå som botox.”
9. A-VITAMINSYRA
Effekt: Ett stort antal studier har visat att daglig användning av kräm med A-vitaminsyra minskar rynkor, pigmentförändringar och gör huden smidigare. Det stimulerar huden att bilda nytt kollagen. Ofta kan man se en förbättring redan efter några veckor.
Pris: cirka 65 kronor
Olle Larkö: ”Bra men ingen quick-fix. Ger full effekt först efter ett halvt år.”
Jan Lapins: ”Den enda bevisat effektiva krämen mot rynkor och solskador. Skulle fått högsta betyg om det inte var för biverkningar som rodnad och fjällning.”
10. PLASTKIRURGI
Effekt: Tar bort rynkorna genom att helt enkelt sträcka ut huden och skära bort överflödshud. Ingreppet görs under narkos och kräver konvalescens en tid efteråt.
Pris: Mellan 60 000 och 80 000 kronor
Olle Larkö: ”Fungerar men innebär risker som alla andra ingrepp, exempelvis infektioner.”
Jan Lapins: ”Kraftfull effekt vid hängig hud, egentligen inte effektiv mot rynkorna i sig. Högt betyg i egen klass.”
Källor: Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, Jan Lapins, hudläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Journal of cosmetic dermatology