Vattumannen är ofta blyg och tyst men högst intellektuell.
1 av 2: Vattumannen är ofta blyg och tyst men högst intellektuell. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Vattumannen – det här säger ditt stjärntecken om dig

Vattumannen, eller Aquarius på latin och engelska, är ett stjärntecken vars styrkor är progressivitet, oberoende och humanism. Svagheter är lynnighet, kompromisslös och tendens till att vara reserverad. När vattumannen mår som bäst är det en energisk, nyfiken och kvicktänkt person som vill bidra till en bättre värld.

Vattumän är av naturen blyga och tysta, men de kan också vara excentriska och energiska. I båda fallen är de djupa tänkare och högst intellektuella människor som älskar att hjälpa andra. De är fördomsfria och har lätt för att förstå andra människor och deras konflikter, vilket gör dem till utmärkta problemlösare. 

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

Vattumän, som är väldigt sociala, behöver dock tid för sig själva i ensamhet då de laddar batterierna. De är nämligen både utåtriktade och introverta på samma gång, vilket gör dem svåra att komma in på livet. Vattumän är med andra ord ganska komplicerade personligheter; oberäkneliga men samtidigt charmiga, vänliga och positiva. De ser på världen som en plats full av möjligheter. 

Vattumän är ett lufttecken och som sådana använder de sitt intellekt vid alla tillfällen. Får de inte mental stimulans, blir de uttråkade och tappar motivation att kämpa för bästa resultat. 

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Vattumannen är bra på att kommunicera och samarbeta

Uranus är den styrande planeten, vilket innebär att vattumän har en skygg och ibland smått aggressiv natur, men Uranus gör också vattumän till stora visionärer. De har lätt för att planera framtiden både fem och tio år framåt i tiden. Uranus ger dem också tankekraft, därför är de kända som progressiva tänkare och humanister. Tack vare att de är bra på kommunikation och organisation, samarbetar de lätt med andra. De trivs i grupper tillsammans med andra människor och gillar inte ensamhet. 

Vattumän mår dock inte bra när de känner sig begränsade eller fastlåsta. De har ett stort behov av frihet och jämlikhet. Ibland uppfattas vattumän som kalla och okänsliga, men det är bara deras försvar mot alltför mycket intimitet innan de är redo för det. De behöver känna sig trygga innan de kan slappna av, lita på andra och uttrycka sina känslor. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

När i Vattumannen är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 21-29 januari)

Människor med solen i denna del av vattumannen har en törst efter kunskap. De vill förstå på djupet - de utforskar, tänker, resonerar.

De som har solen i denna del av vattumannen känner ansvar för det mesta omkring sig och kan inte ta någonting lättvindigt. De spänner sin blick i allt som dyker upp, dröjer länge med att fatta beslut eller gå vidare. Det som en gång väckt deras intresse, släpper de sedan aldrig helt.

Den kardinala vattumannen har höga ideal och ger nästan upp sig själv i en gemenskap, inte för att de har svag karaktär, utan snarare det motsatta - personer födda den här perioden lägger hela sin starka karaktär i att bli ett med gruppen och har inga svårigheter med stora uppoffringar för att uppnå detta.

Den här vattumannen har många principer och en utvecklad etik, även om han eller hon drar sig för att gå ut och slåss för dem.

FAST DEKAD (Född 30 januari-9 februari)

Detta är kontemplationens dekad i vattumannen, med meditativ klarhet och rent mytiskt långtgående tankebanor, men också dunkelmodets, med anlag för ångest som håller människan fången och stjäl dennes glädje.

Denna vattuman vill ordna sin värld till en begriplig helhet, vilket inte alltid betyder att andra skulle se denna helhet som särskilt lättillgänglig. Den som har solen i denna del av vattumannen analyserar och definierar tills allt står klart. Det som de inte förstår irriterar tills det är utrett, de vill aldrig handla spontant eller för en enkel känslomässig tillfredsställelse.

Den fasta vattumannen vill nå alltings innersta väsen och lämnar inga frågor obesvarade. Ofta sluter de sig inom sig själv och har inga behov av att alltid göra sig förstådda eller kommunicera med sin omgivning. Den här vattumannen lever gärna med fasta rutiner. Ett sparsmakat liv där kvalitet är oändligt mycket viktigare än kvantitet.

RÖRLIG DEKAD (Född 10-18 februari)

I denna del lever en ständig undran, ett sökande efter sanningar och samband som håller och är äkta. Denna vattuman blir aldrig färdig i sin analys, är aldrig nöjd med sina förberedelser och drabbas ofta av vankelmod. De rörliga har en inre oro som de försöker döva med bildningstörst och analys. De finner många vägar och utforskar många fält, men är alltid ödmjuka och öppna för att sanningar har luckor och vilar på förrädisk grund.

Den som har solen i denna del umgås med många, diskuterar och frågar, övertygad om att mänskligheten måste enas runt svar och värden. Nyfikenheten dör aldrig och de är vakna för de galnaste vägar eller underligaste samband. Den rörliga vattumannen drömmer om en framtid då vår tids mysterier ska vara lösta.

De är inte personer som måste övertyga andra om sina teorier, utan är öppna för att pröva andras förslag långt mer än nödvändigt.

Källa: Stefan Stenudd

Vattumän har inte sällan åsikter som skiljer sig från andras, vilket de ofta får respekt och beundran för. Många vattumän ser det som sin uppgift att bidra till en bättre värld. De är ofta engagerade i människors rätt i samhället och kämpar för olika ideal. Bland vattumän återfinns många frihetskämpar och politiska rebeller. De är solidariska och har ett stort mått av medmänsklighet. Vattumän följer sitt eget huvud och bekämpar gärna orättvisor i olika former. Samtidigt som vattumän gärna går mot strömmen och inte är rädda för att slåss för sin övertygelse, är de samtidigt fredsälskande och toleranta. 

LÄS OCKSÅ: Kinesiskt horoskop för 2018: Hundens år

Kända vattumän

Jennifer Aniston
1 av 3: Jennifer Aniston Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / REX/IBL
Helena Bergström
2 av 3: Helena Bergström Foto: SVT
Christian Bale
3 av 3: Christian Bale Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Vattumannen och kärlek

Vattumän accepterar alla för vad eller vilka de är. I utbyte förväntar de sig att bli accepterade tillbaka.

Vattumän är inte mycket för tvåsamhet eftersom de behöver sin frihet, men samtidigt står de inte ut med att vara ensamma. Vattumän klarar dock inte av att känna sig bundna eller instängda, därför kan de ha svårt för att inleda relationer. Men när de väl hittar rätt person att dela livet med, är de lojala och stöttande. 

Vattumannen

Planet: Uranus 

Symbol: Vattenbärare 

Ängel: Cassiel 

Färg: Blå 

Växt: Orkidé, peppar

Metall: Aluminium

Kristall: Akvamarin

Tarotkort: Stjärnan

Motto: Jag vet! 

Nyckelord: Allvar

Element: Luft

Turdag: Onsdag

Kvalitet: Fast

Polaritet: Positiv

Positiva drag: Fredsälskare, lojal, uppfinningsrik 

Negativa drag: Excentrisk, trotsig 

Känsligaste kroppsdel: Fotlederna och blodådrorna. 

Källa astrologiportalen.com

Dock måste deras partner acceptera att vattumännen har ett enormt behov av att visa sig oberoende. Även i en relation håller vattumän på sin integritet och självständighet. De vill inte bli dominerade och måste i alla lägen få känna sig fria. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!