Vågen uppskattar intellektuella diskussioner och fungerar bra i grupp.
1 av 2: Vågen uppskattar intellektuella diskussioner och fungerar bra i grupp. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Vågen – det här säger ditt stjärntecken om dig

Vågen, eller Libra som det heter i engelsktalande länder, är ett stjärntecken vars styrkor är samarbetsvillighet, diplomati, älskvärdhet, rättvisa och social förmåga. Svagheter är obeslutsamhet, konflikträdsla, långsinthet och självömkande. När vågen mår som bäst är det en social, rolig och hjälpsam person som är en god lagspelare.

Det här säger ditt horoskop om dig

Vågen är ett lufttecken, vilket gör dem intelligenta och skarpsinniga. De älskar att inspireras av god litteratur, intellektuella diskussioner och intressanta människor. Venus, som styr vågen, gör att vågen är en stor älskare av vackra saker, kvalitet är viktigare än kvantitet. De omger sig gärna med konst, musik och andra vackra saker. Av naturen fungerar de bra i grupp och gillar därför att jobba i team. De avskyr att vara ensamma, relationer är viktiga för vågar. 

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

Vågar har jämna temperament och är ofta öppenhjärtiga människor. De är livsnjutare och gillar avkoppling, mat, dryck och sällskapsliv. Ibland kan det dock bli för mycket av det goda och de kan bli lata. Därför behöver de ofta bli motiverade för att få någonting gjort. 

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Vågen gillar balans och rättvisa

Vågen är moralens stjärntecken. Vad man bör och inte bör göra är viktigt för dem. Deras ideal är balans, rättvisa och harmoni. De har lätt för att förlåta oförrätter och misstag, men de glömmer dem inte. Eftersom goda relationer är viktiga för dem, tvekar de oftast inte att ge människor en andra chans. Dock är de intelligenta nog att lära sig av sina misstag och kommer att minnas vad som hänt så att de inte gör om samma sak igen. 

Vågar drivs av ett stort rättvisepatos och är fridsamma. De gör allt för att undvika konflikter, är diplomater och vill alltid mäkla fred närhelst det går. Omgivningen vet att vågar för det mesta uttrycker en balanserad och genomtänkt åsikt, vilket gör att de är en tillgång när det uppstår schismer mellan människor. Men när vågen tvingas välja sida blir de obeslutsamma och har svårt att hitta sin egen ståndpunkt i frågan. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

När i Vågen är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 24 september-2 oktober)

Denna position i vågen är etikerns, den bergfasta moralistens. Inte en moral som uppehåller sig vid vad sed och anständighet bjuder, utan sådant som rör det centrala i att finnas till och att dela jorden med andra. Denna våg har en övertygelse som de följer i detalj och kräver av andra att de ska foga sig efter. Deras känsla för rättvisa är mycket stark.

Den kardinala vågen har ett gott logiskt sinne och hör långt ifrån till de mest lättlurade eller lättledda. Snarare är det de som leder, för att inte säga betvingar. Deras principer kan de försvara med alla vapen och de tvekar inte ett ögonblick att riskera allt för det som är rätt. De håller sällan inne med sina åsikter om de uppfattar ämnet som väsentligt, och verkar aldrig slås ner eller förlora kraft. Livet är en rät linje utan tvekan. Det brukar inte betyda att den kardinala vågen upplevs som hänsynslös mot andra, men står de alltför mycket i deras väg kan de vara även det.

FAST DEKAD (Född 3-12 oktober)

Här är vågens värderingar ordentligt stadfästa. Den som har solen i denna del av vågen har moget resonerat sig fram till sina värderingar och håller fast vid dem. Principmänniskan som är svår att rubba, omöjlig att fresta och ytterligt konsekvent. Det logiska sinnet sviker sällan, känslorna blir inte ofta så starka att de kröker deras logik, varför somliga ser den fasta vågen som kallsinnig. Bakom den städade ytan finns dock en motivation som ofta är den vackrast tänkbara - människors väl, frid och harmoni. Människor med solen i denna del av vågen är etiker på djupet. De lever sitt liv efter sina egna stränga, fasta principer, men har ringa intresse av att tvinga detta på andra. De mår illa av oro och ouppgjordheter, och de är de bästa medlare och konfliktlösare. Den fasta vågen vill ha ordning på sitt liv, drar sig inte för stora eftergifter eller kostsamma kompromisser, men minns oförrätter näst intill evinnerligheten.

RÖRLIG DEKAD (13-23 oktober)

Den som har solen i denna del av Vågen vill ha fasta normer att leva efter, men blir sällan helt överens med sig själv om vilka de ska bli. Den ena principen kan hamna i motsats till den andra, och ibland är det en väldig röra. Ändå har de bråttom till åsikter och den största vilja att foga sig efter de strängaste rättesnören.

Den rörliga vågen oroas av konflikter, men har inte alltid så lätt att lösa dem. Deras egen vilja till eftergift är närmast gränslös, så länge han ser att det kan gagna målen. Rättvisa är ett centralt begrepp och varje exempel på orätter de observerar upprör dem ofantligt. Den rörliga vågen kan lätt tycka att livet är en kamp mellan det goda och det onda, och tvekar ibland om vem som drar det längsta strået.

För enkel blir sällan den rörliga vågens världsbild, ty de har förmåga att sätta sig in i komplexiteten och inse att alla inte kan dras över en kam.

Källa: Stefan Stenudd

Vågens strävan efter att vara omtyckt kan resultera i att de gärna drar till med små vita lögner för att undvika motsättningar. Eller också kan de utveckla en manipulativ sida för att få som de vill. Vågens sociala behov kan göra att de lätt blir osjälvständiga och har svårt att välja, de kan hålla på länge med att väga för och emot. När beslut väl är fattat kan det vara försent, även om det förmodligen var ett genomtänkt och bra beslut. 

LÄS OCKSÅ: Kinesiska stjärntecken – det här säger ditt om dig

Kända vågar

Zlatan Ibrahimovic
1 av 3: Zlatan Ibrahimovic Foto: FABRIZIO CARABELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOC K
Alicia Vikander
2 av 3: Alicia Vikander Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT / NTB SCANPIX
Bruce Springsteen
3 av 3: Bruce Springsteen Foto: BRAD BARKET / AP TT NYHETSBYRÅN

Vågen och kärlek

Vågen är helt ointresserad av praktiska saker och har tummen mitt i handen. Vågen föredrar att tänka och på så sätt lösa problem, inte genom att använda händerna. Och eftersom de är charmiga, och ibland manipulativa, har de lätt att få hjälp från sin omgivning med tråkiga saker som de inte kan eller har lust att göra. Särskilt det motsatta könet fascineras av vågen och nästan slåss om att få hjälpa till. 

Vågen

Planet: Venus. 

Symbol: Balansvågen. 

Ängel: Ariel. 

Färg: Rosa, lavendel. 

Växt: Hortensia, ask, äppleträd. 

Metall: Koppar. 

Kristall: Safir. 

Tarotkort: Måttligheten. 

Motto: Jag väger! 

Nyckelord: Balans. 

Element: Luft. 

Turdag: Fredag. 

Kvalitet: Ledande. 

Polaritet: Positiv. 

Positiva drag: Behaglig, romantisk, vänlig, diplomatisk. 

Negativa drag: Flirtig, vankelmodig. 

Känsligaste kroppsdel: Diafragman, ryggraden, njurarna. 

Källa astrologiportalen.com

Vågen behöver kärlek, närhet och vara i en relation. Blir de ensamma hittar de snabbt en ny partner. Och eftersom vågen har stor social kompetens och älskas av nästan alla, tar det sällan särskilt lång tid innan de träffat en ny. En våg som är singel kan byta partner ofta men i en relation är de trogna. Som älskare är de uttrycksfulla, kreativa och balanserande. De gör allt och lite till för att behaga sin partner. Deras hängivenhet gör dem till kärleksfulla älskare. Vågen är barnkär, vill ha en stor familj och har starka familjevärderingar. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Aktuellt just nu