Väduren letar alltid efter fart och fläkt och tar gärna tag i saker.
1 av 2: Väduren letar alltid efter fart och fläkt och tar gärna tag i saker. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Väduren – det här säger ditt stjärntecken om dig

Väduren, eller Aries på latin och engelska, är ett stjärntecken vars styrkor är mod, beslutsamhet, entusiasm, optimism, ärlighet och passion. Svagheter är otålighet, humörsvängningar, kort stubin, impulsivitet och aggressivitet.

När väduren mår som bäst är det en social och härlig människa med en stor portion ödmjukhet.

Väduren är zodiakens första tecken och styrs av planeten mars. Detta gör att vädurar står för energi och turbulens vilket gör att de alltid letar efter fart och fläkt. Det ligger i deras natur att ta tag i saker, ibland går det dock så fort att de inte hinner tänka efter ordentligt innan.

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

De är mycket uppfinningsrika, har alltid idéer om hur saker och ting kan göras bättre. Vädurar är rastlösa, ständigt i gång och förivrar sig ofta. De blir uttråkade när vardagen rullar på i samma spår, de behöver förändring för att inte tappa glöden. De gillar utmaningar och tävlingar, vill alltid komma först och är riktiga vinnarskallar. De älskar att testa sin egen förmåga, kämpa och segra. De ställer sig gärna upp och hävdar sin mening, även om det innebär att de får alla emot sig. Väduren rusar genom alla hinder och vänder sällan sig om för att reflektera.

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

Väduren gillar initiativ och vågar ta för sig

Vädurar leder med huvudet och går, bokstavligt talat, framåtlutade med huvudet först. Oavsett ålder utstrålar vädurar energi och styrka, de älskar att jobba snabbt och fokuserat. De är personer som gillar initiativ och vågar ta för sig i livet. Eftersom de vill ha spänning hela tiden är det inte ovanligt att de har ett stort behov av att resa. Vädurar har en inneboende självsäkerhet, vilket ibland får dem att framstå som en aning egoistiska. När de ska samarbeta med andra kan det leda till att människor upplever dem som svåra att jobba med då de tänker snabbt och finner lösningar på allt innan de andra ens har hunnit tänka till. 

När i Väduren är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 21-31 mars)

Eftersom Väduren är ett kardinalt stjärntecken, blir solen här som mest vädurlik, det vill säga exceptionellt stolt. Personer födda med solen i Väduren kan visa en hel del av den iver och aktivitetslust som hör Väduren till, men framför allt den stora stolthet som inte tål att ruckas det allra minsta.

Det är farligt att såra dem eller ens vara dem till olag. De har en förtjusning, en brådska inför livet som lämnar andra matta. Aldrig verkar de få nog, aldrig slå sig till ro. Man har en känsla av att de vill förbränna sig i rekordfart. De älskar att trotsa hinder och söka utmaningar, som om de föddes springande. Huvudet bärs högt och blicken är skarp.

De är handlingsmänniskor mer än något annat och verkar ha som mål i livet att hinna med så mycket som möjligt, att få utlopp för sin energi och vinna erkännande för det.

Stoltheten är enrealitet och ett krav som inte får kränkas, men den gäller det inre och personliga som sällan berörs i umgänget, varför det kan vara kinkigt att fullt se dess styrka och betydelse. Väduren kan till och med uppträda med extra ödmjukhet, i avsikt att skydda sin stolthet, men kränks denna på allvar är det lätt att se hur viktig stoltheten ändå är. Då vaknar den ilska man brukar koppla till Vädurens stjärntecken.

FAST DEKAD (Född 1-10 april)

Denna dekad må inte vara den bästa för Väduren, men den passar solen väl, så det är fortfarande fråga om en stark och tydlig placering. Ännu mer än i den första dekaden visar sig här stoltheten som ett grundvillkor. En människa med solen här lever för sin stolthet och självaktning, som är närmast orubblig. Skulle den rubbas, leder det ofta till allvarliga inre konflikter, men oftast lyckas de finna förklaringar som räddar deras självkänsla.

Det finns ett starkt inre behov av aktivitet och uttryck för kraft och energi, men det kan ta sig mindre tydliga uttryck. De sitter inte som på nålar, utan tar hellre det till synes lugnt även i hetsiga situationer, där de rentav trivs som fisken i vattnet. Sällan går det dock så långt att de verkar passiva. Det ska hända mycket omkring dem. Många järn i elden och flitigt bruk av blåsbälg och ved. Allt sker dock i ett tempo som de behärskar och med en visshet om att klara av det. De tror mycket på sig själva och arbetar i första hand för andras erkännande, liksom för att deras kapacitet ska framstå klart och tydligt. De kämpar målmedvetet tills de är bäst.

RÖRLIG DEKAD (Född 11-21 april)

Denna plats passar varken solen eller Väduren allra bäst, men är en position med nyans. Det kan vara svårt att känna igen en tredje dekadens Vädur, men utan tvivel går allting fort för dem.

Brådska. Ingen rast, ingen tveksamhet - men resultaten, styrkan och målmedvetenheten kan svikta. Det måste röra på sig, och kan visa prov på en imponerande snabbhet. även kvick anpassning, följsamhet och evig spänst hör den till. När de gör något, dröjer det inte länge förrän de är klara, men kvaliteten på resultatet sviktar.

De har en stolthet som ofta kommer i kläm och inte är så absolut som i de tidigare dekaderna. Frustrationen i deras solposition leder både till inre oro och känslor av misslyckande, samtidigt som den öppnar möjligheter för en friskhet i grepp, ett mod inför nyheter och en foglig rörlighet som ofta räddar och leder till mycket gott.

Denna människa utvecklar samhället genom att finna nya vägar och själv våga vara den första att gå dem. Den smidiga, den anpassningsbara.

Källa: Stefan Stenudd

Vädurar är gärna egna företagare, de har svårt att tolerera chefer som talar om för dem vad och hur de ska göra. Det beror inte på att de inte kan lyssna och ta till sig instruktioner utan mer på att de har behov av att leda sin egen utveckling och bestämma själva. Vädurar är välorganiserade och välstrukturerade och kan ha många bollar i luften samtidigt. Det är sällan man möter en vädur som inte klarar av att slutföra flera projekt eller sysslor vid samma tidpunkt. Men när de blir otåliga vänder de sin ilska mot andra.

LÄS OCKSÅ: Kinesiska stjärntecken – det här säger ditt om dig

Kända vädurar

Rolf Lassgård
1 av 3: Rolf Lassgård Foto: VIDAR RUUD / NTB TT NYHETSBYRÅN
Håkan Hellström
2 av 3: Håkan Hellström Foto: TOMMY HOLL / IBL
Agnetha Fältskog
3 av 3: Agnetha Fältskog Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Väduren och kärlek

Vädurar är sociala varelser som älskar att träffa andra och blir ofta omtyckta i stora sällskap. De är ett trevligt tillskott på festen då de får alla andra att må bra. En vädur som tillåts vara festens mittpunkt har mycket att bidra med och kan vara häpnadsväckande generös. Får den däremot inte ta den plats den vill ha, kan humöret vända snabbt och övergå till raka motsatsen.

Väduren

Planet: Mars. 

Symbol: Bagge. 

Ängel: Samuel. 

Färg: Rött (färgen av eld och spänning). 

Växt: Kaprifol, tistel. Metall: Järn. 

Kristall: Diamant.

Tarotkort: XVI Tornet.

Motto: Jag är! 

Nyckelord: Aktivitet. Element: Eld. 

Turdag: Tisdag. 

Kvalitet: Ledande. 

Polaritet: Positiv. 

Positiva drag: Energisk, utåtriktad, ivrig, frispråkig. 

Negativa drag: Självisk, dominerande. 

Känsligaste kroppsdel: Huvudet. 

Källa: astrologiportalen.com

När det kommer till kärlek och romantik är väduren ett eldstecken som måste få ta initiativet. När vädurar blir förälskade kommer de utan att tveka att uttrycka sina känslor till föremålet för sin kärlek. Vädurar kan bli så till sig i sina kärleksförklaringar att de glömmer att ta reda på om den utvalda känner likadant. Vädurar är passionerade, fulla av energi och älskar kärleksäventyr. Men de är faktiskt också på jakt efter den livslånga kärleken. Deras akilleshäl är att de är mycket sårbara för svek i kärlek. Är dock ofta passionerade älskare som kan bli besatta av sex och många relationer.

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!