Skorpionen är ett känsligt tecken som gärna studerar sin omgivning.
1 av 2: Skorpionen är ett känsligt tecken som gärna studerar sin omgivning. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Skorpionen – det här säger ditt stjärntecken om dig

Skorpionen, eller Scorpio på latin och engelska, är ett stjärntecken vars styrkor är rådighet, mod, passion och envishet. Svagheter är misstro, svartsjuka, tendens att vara hemlig och våldsam.

När skorpionen mår som bäst är det en passionerad, modig och stark människa som inte har behov av att stå i centrum.

Skorpionen är ett vattentecken och känslor betyder allt för den. Men, även om känslor är viktiga för skorpioner, uttrycker de det behovet på annat sätt än andra vattentecken. Skorpioner har en förmåga att få omvärlden att leva ut sina starkaste känslor, men är oftast själva lugna på ytan och visar sällan sina egna känslor. Vad som sker under det hårda skalet är dock en helt annan sak. Skorpioner hyser heta känslor som kärlek och hat i lika stora delar. De är kända för sitt lugn och mystik, ofta upplevs de som lite hemliga. 

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

De är goda människokännare, analyserar och studerar gärna sin omgivning. Däremot är de inte lätta att avläsa för andra, de har hög integritet och håller oftast stora delar av sitt liv privat, vilket gör att de är svåra att komma in på livet. De är intresserade av existentiella frågor, är något av sökare, och har lätt för att komma i kontakt med sitt inre och sin andliga sida. 

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Skorpioner kan bli utmärkta chefer

Skorpioner är sällan ledare, men med sin medfödda förståelse för sociala strukturer och hur människor fungerar, kan de ofta bli utmärkta chefer. Skorpioner har dock inget större behov av bekräftelse och att stå i centrum, utan kan nöja sig med att få använda sina skarpa förmågor. De är till exempel duktiga på att lösa problem genom olika kreativa lösningar. Och de är också noga med att aldrig blanda ihop jobbliv och privatliv. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

När i Skorpionen är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 24 oktober-1 november)

Här är skorpionen nästan manisk i sin iver att sätta känslor i svall. Oroshärden och omstörtaren. Skorpionens vägar är subtila men effektiva, så det är sällan helt lugnt omkring den kardinala skorpionen. Att leva är att känna, och därför känna så starkt och stort som möjligt. Sina egna känslor låter de dock sällan komma till tydligt uttryck, men det brukar inte behövas mikroskop för att ana vilket vilt väder som döljer sig innanför deras bröst.

Önskan är ett nyckelord i denna skorpion. Däri ligger deras kraft - åtrå, trånad, längtan. Med önskans energi kan de förverkliga mycket som brukar ligga utanför det möjligas gräns. Den som har solen i denna del av skorpionen känner starkt att tillvaron är ett mysterium. I en sådan fundamental obegriplighet är önskan det enda hoppet att nå några mål. Arbete, strävan eller planer är för dem mest illusioner - aldrig orsaken till framgång.

FAST DEKAD (Född 2-11 november)

Här blir skorpionens hemlighetsfullhet ett utmärkande drag. Sluten på ett sätt som får folk att ana att mycket gömmer sig där. Den fasta skorpionen är diskret, kanske rentav tystlåten, men alltid med en sådan utstrålning att det får andra att fundera. Med förtjusning iakttar de känslosvall och spänningar i sin omgivning, har till och med ett sätt att förstärka dem, utan att själv drabbas av dem.

Upplevandet är perceptionens centrum - ordning, logik och stillhet är inga favoriter för denna skorpion. Den vill gärna vara som orkanens öga, med stillhet mitt i stormen. Den verklighet som går att se och ta på är för skorpionen bara toppen på isberget - alltid vill de förnimma vad som sker under ytan. Intriger, hyckleri och återhållna behov fascinerar. Varje mål de kan ha i livet är motiverat av upplevelserna, men många högtflygande planer behöver de inte för att finna sitt lystmäte. De har ett behov av intimitet.

RÖRLIG DEKAD (Född 12-22 november)

Människor med solen i denna del av skorpionen strävar med förtjusning efter att omges av känslomässigt tumult, men lyckas inte alltid så bra att hålla sig själva oberörda.

Den rörliga skorpionen har den bästa förståelse för människans väsen, och skulle bli rent överraskad om de upptäckte att enbart förnuftet låg bakom någon handling. Tillvaron är ett fascinerande kaos i skorpionens ögon, och de smakar alla dess sidor med oräddhet. Denna skorpion vill uppleva och har ofta ett sätt att vara ohämmad så att deras hämningar blottas ändå.

Det är inte alltid som dessa skorpioner har fasta gränser för vad som är verkligt och vad som är fantasi. Livet får gärna överraska. De dras till oroligheter och underligheter, och sprider en fläkt av spänning omkring sig. För den rörliga skorpionen är livet ett flyktigt ögonblick med ringa tid för att smaka på det väldiga mysterium som döljer sig bakom det.

Källa: Stefan Stenudd

De avskyr oärliga människor, kan vara svartsjuka och misstänksamma. Men de är modiga och har därför många vänner. Och de är intelligenta och lyckas vanligtvis lösa problem som de ställs inför. De har en stark inre kraft som de måste få utlopp för, oftast genom hårt arbete, diskussioner eller passionerad kärlek, men tyvärr kan det också visa sig genom våld, hämnd och svartsjuka. Skorpioner är intensiva, har behov av att testa allting till max. De ger allt när det handlar om människor de bryr sig om. De kräver mycket av sig själva och förväntar sig detsamma av andra, vilket kan upplevas som påfrestande för de som står skorpioner nära. 

LÄS OCKSÅ: Kinesiskt horoskop för 2018: Hundens år

Kända skorpioner

Jessica Almenäs
1 av 3: Jessica Almenäs Foto: OLLE SPORRONG
Maria Montazami
2 av 3: Maria Montazami Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES YESSICA THOR
Ernst Kirchsteiger
3 av 3: Ernst Kirchsteiger Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSB

Skorpionen och kärlek

Skorpioner är sanna och trogna vänner som är både ärliga och rättvisa. De är snabbtänkta och intelligenta och trivs bäst i sällskap av likasinnade. Då är de fulla av överraskningar och ger sina vänner allt de behöver. Men om vännerna sviker får de en bitter och långsint fiende i skorpionen. 

Skorpionen

Planet: Pluto. 

Symbol: Skorpionen. 

Ängel: Samuel. 

Färg: Rödbrun. 

Växt: Aloe, trollhassel, kattmynta. 

Metall: Stål. 

Kristall: Opal. 

Tarotkort: Döden. 

Motto: Jag kontrollerar! 

Nyckelord: Passion. 

Element: Vatten. 

Turdag: Tisdag. 

Kvalitet: Fast. 

Polaritet: Negativ. 

Positiva drag: Beslutsam, flitig, charmig, elegant. 

Negativa drag: Svartsjuk, inåtvänd. 

Känsligaste kroppsdel: Könsdelarna. 

Källa astrologiportalen.com

Skorpionen är den mest sensuella och passionerade av alla stjärntecken och intimitet är viktigt för dem. När skorpioner väl blir förälskade är de dedikerade och trogna. Men, de tar det lugnt i början, de behöver ofta tid att bygga tillit och få förtroende för sin partner. De tar sina relationer på stort allvar och ger sin partner all tänkbar uppmärksamhet. Föremålet för kärleken kan bli överväldigad av skorpionens känsloyttringar och baksidan kan vara att det är svårt att besvara skorpionens intensiva kärlek. Eftersom skorpionen är så hemlighetsfull kan det också ställa till det i relationer. Det blir ofta partnern som får försöka lösa problem som dyker upp utmed resans gång. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!