Är praktiska och realistiska samt envisa.
1 av 2: Är praktiska och realistiska samt envisa. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Oxen – det här säger ditt stjärntecken om dig

Oxen, eller Taurus som det heter på latin och engelska är ett stjärntecken med som är pålitligt, tålmodigt, praktiskt, hängivet, ansvarstagande och stabilt. Svagheter är envishet, ägandebehov och kompromisslöshet.

När oxen mår som bäst är det en kärleksfull och lojal vän som trivs bra under sin korkek, gärna med god mat och dryck.

Colette van Luik

Oxen är ett jordtecken, och har därför förmåga att se saker från ett jordat, praktiskt och realistiskt perspektiv. De är strävsamma och stannar gärna på samma arbetsplats eller jobbar med samma projekt i åratal, eller tills de känner sig färdiga. Envishet och hängivenhet är typiska egenskaper hos oxar. Detta gör att oxar älskar att vara anställda och göra bra ifrån sig. De kan vilja vara ledare, vilket passar deras personlighet. 

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

För oxen är hemmet dess borg. Oxar uppskattar skönhet och estetik. Omger sig gärna med vackra och njutningsfulla saker som konst, musik, blommor, dofter, erotik och komfort i alla dess former. De älskar det goda livet och tar gärna för sig av vad som erbjuds. Oxar älskar att stå i köket och laga mat, gärna avancerade maträtter med exklusiva ingredienser.

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Oxen är jordnära och metodisk

Känslan för skönhet och den jordnära personligheten gör att oxar ofta är estetiskt lagda. Trots att de älskar att koppla av i en behaglig miljö, har de dock nästan alltid en speciell närhet och längtan till allt som har med naturen att göra, som trädgårdsarbete, även om de bor mitt i en stad. 

Oxar är praktiska, realistiska, lugna, metodiska, arbetar hårt och med stor uthållighet. De är principfasta, envisa, stabila, självmedvetna och vill inte gärna ta några risker. Humöret är lugnt och välbalanserat förutsatt att de inte blir retade förstås. Då kan de bli riktigt arga och dessutom långsinta, det tar tid innan de glömmer en oförrätt. I grund och botten är de dock toleranta och pålitliga och försöker alltid att se det bästa i sina vänner. 

LÄS OCKSÅ: Oxen (20/4-20/5)

När i Oxen är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 21-30 april)

I denna del av oxen uttrycker solen ett krav på stabilitet, en bestämd strävan efter lugn intill stillhet och tydlig konservatism. Dessa oxar kan klara det mesta som kräver god hand- och armkraft, men de blir ofta hårdhänta och stränga. Det finns en viss tjurskallighet, en verklig ovilja att pröva nya grepp. Deras kapacitet är höjd över varje tvivel, de skryter inte med den, men tillåter sällan andra att göra vad de själva behärskar.

De har en stark förmåga att tillgodogöra sig kunskaper, att med en oerhörd envishet bli skickliga i de mest komplicerade sysslor. De är inte snabba, men det ersätts av deras envishet och visshet om att en gång lyckas. Man kan tydligt ana ett praktiskt anlag. Deras livsmål verkar vara just att utveckla sin förmåga intill perfektion inom något gebit. När de sedan nått det, kan de inte tänka sig några nyheter inom sitt gebit som de inte själva introducerat - vilket sällan sker.

FAST DEKAD (Född 1-10 maj)

Då oxen är det fastaste av de fasta stjärntecknen, eftersom jord är det mest solida av elementen, blir solen här verkligt tydlig i sin oxe-karaktär. Allt som hör detta stjärntecken till av trygghet, konservatism och sävlighet, får här sitt tydligaste uttryck. Den väldiga tålmodigheten, långsamheten som ändå alltid når sitt mål, ungefär som sköldpaddan vinner loppet mot haren. Anlaget för jordbruk och hantverk är tydligt, liksom allt som hör det konkreta till.

Med solen här har man kapabla händer och en strävan efter lugn och ro. Det är sällan fråga om snabba kast i temperamentet eller värre frustrationer, eftersom det i denna solposition finns ett slags visshet om människans blygsamma roll på jorden. Man finns och man gör vad man kan, och mer är det inte. Ett andens lugn. Naturen och tingen ligger denna ande nästan närmare än andra människor och samhället.

De kan finna sig tillrätta på snart sagt varje plats.

RÖRLIG DEKAD (11-21 maj)

Detta är en frustrerad position för oxen, eftersom rörlighet är mest främmande för detta stjärntecken och dess element. Koncentrationen och tålamodet har gränser. Människor med solen här har ett sinne för detaljer. Likaså visar de en slarvig händighet, där de nödtorftigt fogar saker samman utan att besvära sig om precision, saker som sedan ändå märkligt nog förmår fylla sina funktioner.

Den rörliga oxen ser allt praktiskt som det enklaste enkla att lösa. De vägrar att låta det ta för stor del av sin tid, men lyckas heller inte avfärda det så lättvindigt som de tänkt sig. Det ligger frustration i detta, att veta att man behärskar hantverk och det materiella, utan att kunna ge sig till tåls tillräckligt för att lyckas leda det i bevis.

Till sin natur är de något av problemlösare, den som orädd vågar skruva loss gamla bultar och pussla ihop den oreda som följer - dock inte med den omsorg som leder till ett riktigt varaktigt resultat.

Källa: Stefan Stenudd

Oxen är en egensinnig individualist som inte låter sig rubbas i första taget. Det tar ett tag att få en oxe på sin sida men den som har turen att lyckas har fått en vän för livet. Oxen är trofast och lojal. Det är inte en person som hetsar upp sig utan tar saker med ro. 

De vårdar sina vänner, som de ofta känt sedan barnsben och beskyddar och tar hand om sina partners. Ibland kan de dock vara lite väl överbeskyddande, konservativa och materialistiska (ibland överdrivet förtjusta i pengar och välstånd).

LÄS OCKSÅ: Kinesiska stjärntecken – det här säger ditt om dig

Kända oxar

Adele
1 av 3: Adele Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip
2 av 3: Prins Carl Philip Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Lasse Berghagen
3 av 3: Lasse Berghagen Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oxen och kärlek

Oxen är trogen och ömsint, om än något svartsjuk. De ogillar förändringar, speciellt sådana som är påtvingade, och kan vara ganska konservativa och moralistiska. I en relation är oxen kärleksfull om något återhållsam med sina känsloyttringar. När det väl gäller kan de vara romantiska och omtänksamma. Finns det någon där att dela tillvaron med blir allt så mycket bättre. Viktigt att komma ihåg är att oxen inte är rolig att ha och göra med när ilskan tar över. De kan vara snarstuckna, långsinta och glömmer sällan en oförrätt. 

Oxen

Planet: Venus. Symbol: Tjuren. Ängel: Ariel. 

Färg: Blekblå. 

Växt: Ros, prästkrage. 

Metall: Koppar. 

Kristall: Smaragd. 

Tarotkort: Världen. 

Motto: Jag äger! 

Nyckelord: Trygghet. 

Element: Jord. 

Turdag: Fredag. 

Kvalitet: Fast. 

Polaritet: Negativ. 

Positiva drag: Tillförlitlig, strävsam, praktisk, musikalisk. 

Negativa drag: Envis, lat, dominerande. 

Känsligaste kroppsdel: Halsen, nacken, rösten. 

Källa: astrologiportalen.com

Man måste ha tålamod med en älskare som är oxe. De är otroligt sensuella, gillar beröring, dofter och använder alla sina sinnen när de är med den de älskar. Men det tar också tid för dem att känna trygghet, vilket de behöver innan de släpper loss sin lust och åtrå. När de väl skapat tillräckligt med intimitet med sin partner kan de ibland bli klängiga och ha ett stort behov av bekräftelse. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Aktuellt just nu