Lejonet är varmhjärtat och stolt.
1 av 2: Lejonet är varmhjärtat och stolt. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Lejonet – det här säger ditt stjärntecken om dig

Lejonet, eller Leo på latin och engelska, är ett stjärntecken vars styrkor är kreativitet, beskyddarinstinkt, generositet, varmt hjärta, gladlynthet och humor. Svagheter är lättstötthet, självupptagenhet och lathet.

När lejonet mår som bäst är det en varmhjärtad, lojal och generös vän som har nära till skratt.

Lejonet tillhör eldens tecken, vilket gör dem varmhjärtade, förälskade i livet, ofta glada och positiva. De skäms inte för att be om det de behöver av andra, de vet att få människor kan säga nej till ett lejon. De har ofta ett storslaget sätt, men uppskattas ändå eftersom de är generösa och vänliga. Stoltheten kan göra det svårt för lejon att ändra sig när de har fattat ett beslut eller skapat sig en uppfattning om något. När de stöter på motstånd eller blir attackerade viker de inte en tum. 

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

Lejon är kreativa, dramatiska och gör allt med extravagans. De har höga ideal och stark personlighet. Lejons självförtroende är enormt och de tenderar att bli självupptagna, är svaga för smicker och ganska fåfänga.

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Lejon är generösa och duktiga på att leda

Lejon är skickliga på att leda och organisera, men någon annan får gärna ta hand om detaljerna. De har svårt att erbjuda plats åt andra och erkänner ogärna när de har gjort fel. Däremot är de generösa med kärlek, pengar, kunskap och tid, förutsatt att lejonet får vara mittpunkten. För dem är det en självklarhet att vara generösa, och de har svårt att förstå när andra inte självklart ger av sig själva och inte delar med sig av det de har. Lejon vill gärna att alla gör sitt bästa, vilket kan uppfattas som en aning tyranniskt, då de lätt hävdar sin åsikt och talar om för människor hur de ska göra och bete sig. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

När i Lejonet är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 24 juli till 1 augusti)

Här är viljestyrkan som mest intensiv. Människor med solen i denna del av lejonet har en inre kraft som de följer med kompromisslöshet och ibland en viss skoningslöshet. De har en bild av sin egen betydelse, är stolta som kejsare och vissa om att klara sitt liv med glans. Därför uppskattar dessa lejon förmåga och begåvning mer än de flesta, även hos andra, och drar sig inte ett ögonblick för att såväl berömma som kritisera även sådant som ligger utanför deras eget gebit.

De som har solen i denna del har stor kapacitet och fasthet även i kaotiska situationer och kriser. Inom dem finns en stark känsla av individens ansvar, att hon har rätt till all integritet men ändå ska uppfylla sitt ansvar inför kollektivet. Min förmåga ska gynna alla.

Det kardinala lejonet är som tåget - stort, massivt och på väg. Få tvivlar på att de når målet. Självförverkligandet är hörnstenen i lejonets livsfilosofi.

FAST DEKAD (Född 2-12 augusti)

Den som har solen i denna del av lejonet sitter trygga på sin tron och svävar aldrig i tvivel om sin förmåga och sitt värde. Det fasta lejonet har ett starkt konservativt drag och kan drömma om den idealiserade bilden av flydda tider.

Deras säkerhet är orubblig, oavsett hur den påfrestas, vilket gör att andra känner beundran och respekt. De vet vad de kan och aktar sig noga för att försöka sig på något de inte klarar av. Därför har det fasta lejonet inte svårt att uppskatta andras förtjänster, eller att ge dem plats att uttrycka dessa.

Detta lejon har en trygghet i sig som bottnar i att de är tillfreds med sig själva. Aldrig upplever de sig som misslyckade eller otillräckliga. Inte heller går de särskilt vilse i jakten efter sitt egentliga jag. Inga identitetskriser.

Det fasta lejonet ger intryck av att ha gott om tid och aldrig vara orolig. Livet är vad det är, tycker de. Att finnas till är fullt tillräckligt.

RÖRLIG DEKAD 13-23 augusti

Här uttrycker lejonet en vilja av mer splittrad sort. Det rörliga lejonet strävar efter sitt välbefinnande och sin gestalts blomstring, men har svårt att finna de rätta vägarna. De kan sätta sig på tvären eller insistera på omöjliga vägar, med en god portion av lejonets pondus. De prövar gärna nya vägar, alltid med den huvudsakliga motivationen att det ska skänka dem själva någon form av tillfredsställelse.

Den som har solen i denna del kräver att de ska respekteras, men tycker inte att det riktigt sker i den grad de vill och visar därför prov på misstänksamhet och bristande tillit.

Denna solposition är nyanserad i sitt uttryck och visar större variation än hos övriga lejon. De ger sig själva stor betydelse, men låter denna värdering sprida sig också över omgivningen. De är njutningsmänniskor, men mer benägna att dela med sig av njutningen än övriga lejon. Är glädjen inte delad trivs de inte lika väl med den.

Källa: Stefan Stenudd

Lejon njuter av andras beundran, längtan efter andras bekräftelse är en stark drivkraft. Det gör att lejon ofta är ambitiösa och tävlingsinriktade. Om inte lejonets behov av beundran tillfredsställs, visar sig lejonets sämsta sidor. Ett obekräftat lejon kan ställa till med mycket oväsen för att få den efterlängtade uppmärksamheten. 

Ibland uppfattas lejon som dramatiska, som att de vill stila och imponera, men så är det inte. Det är bara deras sätt att uttrycka sin optimism, kärlek för andra människor och livsglädje. Men de håller hårt på sin integritet och tenderar att förakta svaghet. Lejonet är en dominant individ, som alltid först ser till sina egna behov och önskemål. 

LÄS OCKSÅ: Kinesiska stjärntecken – det här säger ditt om dig

Kända lejon

Madonna
1 av 3: Madonna Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström
2 av 3: Sarah Sjöström Foto: OLLE SPORRONG
Robert De Niro
3 av 3: Robert De Niro Foto: MAGNUS SUNDHOLM / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Lejonet och kärlek

Lejon är sexiga, roliga och passionerade med aptit på livet. De älskar glitter och glamour, gå på restaurang, roa sig och shoppa. Lejon utstrålar ofta energi, värme, intelligens och är högst motiverade. Dessutom tycker de om att göra ett starkt intryck och vill märkas, vare sig det handlar om jobb, relationer eller sociala tillfällen. Nu tycker människor för det mesta om lejon, eftersom de är medryckande människor med mycket energi. När de är glada vill de dela detta med andra och den glädjen smittar av sig. Lejonet är ett av få stjärntecken där givandet är centralt och verkligen på riktigt. 

Lejonet

Planet: Solen. 

Symbol: Lejon. 

Ängel: Michael. 

Färg: Guld, orange. 

Växt: Solros, ringblomma. 

Metall: Guld. 

Kristall: Rubin. 

Tarotkort: Solen. 

Motto: Jag vill! 

Nyckelord: Vilja. 

Element: Eld. 

Turdag: Söndag. 

Kvalitet: Fast. 

Polaritet: Positiv. 

Positiva drag: Självhävdande, generös, ledartyp. 

Negativa drag: Arrogant, makthungrig. 

Känsligaste kroppsdel: Ryggen, hjärtat. 

Källa astrologiportalen.com

I en relation är lejon livsbejakande och har en oöverträffad förmåga att ge kärlek och omtanke till andra. Och de förväntar sig detsamma tillbaka och har en stor kärlekstörst. Lejonets partner kan därför förvänta sig gränslöst med kärlek och tillgivenhet. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!