Jungfrun är välorganiserad och mår dåligt av oreda.
1 av 2: Jungfrun är välorganiserad och mår dåligt av oreda. Foto: Shutterstock
Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.
2 av 2: Djurkretsen, som också kallas zodiaken, består av tolv stjärnbilder: Väduren, oxen, tvillingarna, kräftan, lejonet, jungfrun, vågen, Skorpionen, skytten, stenbocken, vattumannen och fiskarna.

Jungfrun – det här säger ditt stjärntecken om dig

Jungfrun, eller Virgo på latin och engelska, är ett stjärntecken som är lojalt, analytiskt, hårt arbetande och praktiskt lagt. Svagheter är blyghet, tendens till oro, överkritisk och svårt att slappna av.

När jungfrun mår som bäst är det en charmig och pålitlig människa som lojalt alltid ställer upp för sina vänner.

Jungfrur är ett jordtecken, vilket gör dem till starka personligheter men också konservativa som tycker om när saker är välfungerande och välorganiserade. De vill ha var sak på sin plats och mår inte bra av oordning och oreda. De är pedanter som ofta fastnar i detaljer, har svårt att se helheten, lätt för att kritisera andra och tenderar att oroa sig för småsaker som ingen annan egentligen bryr sig om.

LÄS OCKSÅ: Årsastro: Så blir ditt 2021 – tecken för tecken

LÄS OCKSÅ: Vilka stjärntecken passar bäst ihop? Testa här!

Astrologi - Ordlista

Du har hört begreppen, men vad betyder de egentligen? Här hittar du svaren.

ASCENDENTEN
Den punkt på stjärnhimlen som ligger vid horisonten i öster, vid den tidpunkt ett horoskop upprättas för. Ascendenten är också startpunkt för indelningen av horoskopet i de tolv husen.
ASTROLOGI

(grekiska astrologi ́a 'stjärnkunskap', av a ́stron 'stjärna' och -logi ́a 'lära', 'vetenskap', av lo ́gos 'ord'), den lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

DEKAD
Skrivs också dekan, är tio (deka) av ett zodiakteckens 30 grader. Tecknen brukar delas in i tre lika stora delar (kardinal, fast och rörlig) för att deras egenskaper skiljer sig något åt.

ELEMENT

En grundläggande karaktär hos zodiakens tolv tecken. Vart och ett hör till något av de fyra grekiska elementen eld, jord, luft och vatten, med dithörande egenskaper. Därmed  finns det tre tecken av varje element.

HOROSKOP

Betyder bild av timmen och är egentligen ett diagram över hur stjärnhimlen såg ut
vid en viss tidpunkt, oftast en persons födelseögonblick. Där markeras bland annat samtliga planeter i solsystemet. Numera används ordet också för de förutsägelser som görs baserade på enbart soltecknet, dvs. solens plats i zodiaken när man föddes.

HUSEN

Det finns tolv hus i horoskopet, som svarar mot zodiakens tolv stjärntecken. Där stjärntecknen säger hur, säger husen i stället var de olika krafterna verkar. De visar på livets olika miljöer. Också husen är jämnstora, med 30 var av hela horoskopets cirkel.

ZODIAKEN (den västerländska)

Zodiaken eller djurkretsen är inom astrologin och new age en tänkt uppdelning av solens, månens och de olika planeternas bana över stjärnhimlen. Traditionellt delas stjärnhimlen in i tolv stjärntecken om vardera 30° som utgör grunden för horoskop. Gränsen mellan två års zodiaker brukar placeras där solen befinner sig vid vårdagjämningen, cirka 21 mars.

ZODIAKEN (den österländska)

Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess tolvåriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Det ödesbestämmande systemet hämtar information från ett antal grundpelare: årstecknen, den kinesiska filosofins elementlära, gammalkinesisk religion och kalendariska cykler på astronomisk grund.

Källa: Ne.se, wikipedia.org, Stefan Stenudd

Merkurius är den dominerande planeten vilket gör att jungfrur ofta är verbala och har lätt för att uttrycka sig, både i tal, skrift och på andra sätt. Många jungfrur satsar därför på yrken som skribenter, författare och journalister. Men de har också ett stort behov av att hjälpa andra, vilket gör att många väljer vårdyrken. 

Jungfrun tror gott om andra och litar därför oskuldsfullt på människor. Men om jungfrun inte hittar det goda i sin omgivning, tenderar de att sluta sig, kritisera, gnälla och sätta sig till doms över andra. 

LÄS OCKSÅ: Veckans horoskop - tecken för tecken

Jungfrun är bra på att organisera

Tack vare sin analytiska förmåga är de bra på att organisera, men trivs bäst med att jobba bakom kulisserna och låter gärna någon annan vara frontfigur. Jungfruns strävan efter fulländning och perfektion gör att de stundtals ställer oerhörda krav på sig själva men också på sin omgivning. De är plikttrogna, kommer alltid i tid och sätter gärna upp regler och rutiner för hur saker och ting ska gå till. Jungfrun tror sig veta vad som är bäst för människor i sin omgivning, vilket gör att man ibland kan uppfatta dem som intoleranta när de egentligen bara är omtänksamma och vill hjälpa till. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Allt du behöver veta om månadsstenar

När i Jungfrun är du född?

Varje stjärntecken brukar delas in i tre lika stora delar: Kardinal dekad, Fast dekad och Rörlig dekad. Detta är beroende av när i tecknet du är född och kan nyansera tolkningen samt förklarar varför du inte känner att ditt tecken helt stämmer överens med dig.

KARDINAL DEKAD (Född 24 augusti-1 september)

Här går jungfruns kritiska drag en aning långt. Aldrig är de nöjda, aldrig vill de ge med sig i dispyter. Det är en envishet som kan nå till månen, men den är svår för andra att leva med. De med solen i denna del av jungfrun har den största tillit till sin egen förmåga - särskilt när det gäller praktiska ting. De är duktiga på att organisera både sitt eget och andras arbete, få rutiner att fungera och bringa ordning i det vildaste kaos. Utan meningsfullt arbete blir jungfrun djupt olycklig. Arbetet behöver inte vara särskilt märkvärdigt, men det ska ge möjlighet till konkretisering och svåra problem att bita i. Den kardinala är vardagsmänniskan som ser dramatik och finner glädje i rutinen. Svårigheter gör dem nästan muntra. Med solen i denna del har de en intolerant sida, en brådska att färdigställa som kan leda dem lite galet, liksom en tendens att döma andra människor och deras insatser lite väl förhastat.

FAST DEKAD (Född 2-11 september

Detta är den sävliga arbetarens dekad i jungfrun. Den som får allt uträttat, hur knepigt och omfattande det än kan vara. Det går sällan fort, men det blir bra gjort. Med sävlig säkerhet och kompetens benar den fasta jungfrun upp varje svårighet och löser till slut den mest gordiska av knutar. Status quo är idealet, vardag, vanor och rutin. Det välkända, varaktiga är grund till hennes trivsel. Den som har solen i denna del av jungfrun framför sin kritik sansat men är ändå omedgörlig. Varje åsikt står hon oändligt fast vid, men brukar ha resonerat länge innan hon nådde den. Den fasta jungfrun är vansinnigt metodisk i allt hon företar sig, och arbetet är centrum i livet. Den som har solen i denna del av jungfrun axlar villigt sina bördor och följer de strängaste discipliner. De är trygga i vissheten om att de drar sitt strå till stacken, och känner närmast ett förakt för människor som inte lika ihärdigt uppfyller sina plikter.

RÖRLIG DEKAD (Född 12-23 september)

I denna del av jungfrun finns rastlöshet och den närmast obotliga kritiken mot sig själv och andra. Den rörliga jungfrun är den ständiga tvivlaren, som aldrig vågar sätta sitt hopp till planer eller löften, knappt ens när de realiserats. Alltid hör man deras varningar och tvivel, aldrig släpper de det vaksamma förnuftet - vilket självklart gör dem värdefulla, om än inte så uppmuntrande.

De med solen i denna del av jungfrun har en närmast otrolig förmåga att behärska detaljer och intrikata mönster. Inget är för fint eller gyttrigt för dem att bena ut. Den rörliga jungfrun är hela tiden på gång att ordna sitt liv, men når aldrig ett helt färdigt resultat. Självkritiken är så svårtystad att de kan hålla på att revidera sina verk, utan att någonsin bli helt nöjda och färdiga. Att rätta till kan vara närmast en mani, men en för andra människor värdefull egenskap. Denna jungfru har en tydligt intellektuell prägel. De uppskattar att studera.

Källa. Stefan Stenudd

Jungfrun är en intressant person som ofta kan mycket om många olika saker. Jungfrun vänder och vrider på den information som finns innan de skrider till handling, eftersom det är viktigt för dem att saker görs grundligt och ordentligt. 

Jungfrun har svårt att arbeta med människor som, enligt dem, slarvar och inte är noggranna, vilket kan resultera i att jungfrun finner det för gott att göra jobbet själv så att det blir "rätt" gjort. 

Jungfrun är trots ett reserverat yttre mycket känslig och oroar sig ofta för att inte duga vilket gör att jungfrun behöver stöd och uppmuntran från omgivningen. Jungfrun är en sann vän som gärna ställer upp för andra och bakom jungfruns ibland kyliga fasad döljer sig ett stort och medkännande hjärta. 

LÄS OCKSÅ: Kinesiska stjärntecken – det här säger ditt om dig

Kända jungfrur

Alexander Skarsgård
1 av 3: Alexander Skarsgård Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlie Sheen
2 av 3: Charlie Sheen Foto: ALLAN BREGG / SPLASH NEWS / ALLAN BREGG / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
Carola Häggkvist
3 av 3: Carola Häggkvist Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Jungfrun och kärlek

Att ha en relation med en jungfru är ofta komplicerat. De har en tendens att överreagera och känslomässiga kriser är vanliga, särskilt om partnern misslyckas med att få jungfrun att känna sig älskad och behövd. När allt är bra i relationen kan jungfrun däremot vara en fantastisk livskamrat. Men de är blyga, inåtvända, tillbakadragna och har en tendens att överanalysera sina relationer och kan agera överdrivet försiktigt.

Jungfrun

Planet: Merkurius. Symbol: Oskuld. Ängel: Raphael. Färg: Marinblå. Växt: Smörblomma, myrten, mejram. 

Metall: Nickel. Kristall: Onyx. Tarotkort: Domen. Motto: Jag analyserar! Nyckelord: Kritik. 

Element: Jord. 

Turdag: Onsdag. Kvalitet: Föränderlig. Polaritet: Negativ. Positiva drag: Analytisk, rationell, logisk. 

Negativa drag: 

Besvärlig, överkritisk. 

Känsligaste kroppsdel: 

Magen, matsmältningsorganen. 

Källa astrologiportalen.com

Jungfrur är lika noggranna i sitt val av partner som i allt annat. De ställer höga krav på sig själva såväl som på sin omgivning. Den som blir tillsammans med en jungfru måste kunna leva upp till den höga kravbilden utan att bli nedslagen. Blir relationen lyckosam är jungfrun en lojal och pålitlig partner. En person att lita på när det blåser kallt. 

Sugen på att läsa mer om övriga stjärntecken? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!