Ett hormon som kopplas ihop med livslängd kan göra människans hjärna fungerar bättre.
Ett hormon som kopplas ihop med livslängd kan göra människans hjärna fungerar bättre.

Hormonet som gör dig gammal och smartare

Ett hormon som kopplas ihop med livslängd kan göra människans hjärna fungerar bättre.

Studien har publicerats i Cell Reports och forskarna säger att det kan leda till mediciner som i framtiden kan förbättra minnet och inlärningsprocessen, rapporterar NPR

- Vi har upptäckt en väg till att boosta de mentala processerna och det kan betyda ett helt nytt sätt att behandla sjukdomar som till exempel Alzheimers och schizofreni, säger Dena Dubal en av huvudförfattarna som har gjort omfattande undersökningar på den mänskliga hjärnan vid University of California, San Francisco.

Klotho efter ödesgudinna

Forskarna har namngett hormonet Klotho efter ödesgudinnan den grekiska mythologin. Klotho hade till uppgift att spinna livets tråd och hade således hand om födelseögonblicket.

Forskare har i över ett decennium vetat om att människor och djur tenderar att leva längre om de har höga nivåer av Klotho i kroppen.

Och det ledde Dubal och forskargruppen att ta reda på om hormonet som skyddar kroppen mot åldrande också kanske skyddar hjärnan.

- Så vårt team bestämde sig för att ta reda på Klotho även kunde erbjuda ett sätt att förhindra det kognitiva förfallet som sker när vi åldras, säger Dubal.

700 försökspersoner

För sin studie använde forskarna 700 försökspersoner mellan 52-85 år. Ungefär en av fem personer i försöksgruppen hade den form av Klothogenen som gör att kroppen producerar höga nivåer av hormonet.

Teamet förväntade sig att personer med höga nivåer av Klotho skulle ha mindre kognitivt förfall än de som hade lägre nivåer.

- Vi blev överraskade av resultatet. Inget av det vi förväntade oss var i linje med vår hypotes, säger Dubal.

Vad man hittade var att personer med höga nivåer av Klotho hade lika mycket mental nedgång som de med låga nivåer. Hjärnan var inte skyddad mot åldrandet överhuvudtaget.

Men hjärnorna var olika ändå, säger Dubal.

- De som bar den genetiska varianten som ökade deras Klothonivåer visade bättre hjärnverksamhet generell över hela sitt liv. Det spelade ingen roll vilken ålder de befann sig i, folk med höga nivåer fick högre poäng på inlärningstest, minnet, språket och uppmärksamhet, säger Dubal.

Så i stället för att upptäcka en väg att förhindra hjärnans åldrande, hittade man ett hormon som verkar göra människor smartare.

Studier på möss

Forskarna har fortsatt göra studier på möss och fick då fram det resultat de förväntade. Det finns därför bevis för att området som involverar inlärning och minne påverkas av Klotho. Det är det som orsakar den förändring som stärker sambandet mellan hjärncellerna.

- Vår målsättning är att det kommer att finnas en medicin som kan förbättra livet för människor som lider av Alzheimers eller andra sjukdomar som påverkar hjärnan, säger Dubal.

Ett botemedel ligger inte inom en snar framtid. Det kommer att dröja flera år. Det positiva är att man kan ha kommit något nytt på spåren.

Alzheimer sjukdom

Cirka 160 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste.

Var fjärde sekund drabbas någon i världen av demenssjukdom.

Enligt WHO befaras antalet drabbade ha tredubblats till år 2050.

Inget botemedel finns. Dödligheten är 100 procent.

Demenssjukdomar kostar i Sverige 50 miljarder kronor per år. Om 20 år väntas kostnaden ha stigit till 400 miljarder eftersom antalet äldre i befolkningen ökar.

Sedan 2012 överstiger antalet döda i demenssjukdom antalet döda i hjärtinfarkt.

Också yngre människor kan drabbas av demenssjukdomar. Flera tusen barn och ungdomar växer upp med en demenssjuk förälder.

Källa: Alzheimerfonden