En kaffe på väg till jobbet är inte en ordentlig frukost.
En kaffe på väg till jobbet är inte en ordentlig frukost. Foto: Monkey Business Images

Hoppa över frukosten kan leda till hjärtattack

Får frukosten stå åt sidan stressiga morgnar?

Om ja kanske du ska prioritera om och försöka få i dig en smörgås eller två – då minskar nämligen risken för hjärtproblem.

"Att skippa frukosten kan leda till en eller flera riskfaktorer, som fetma, högt blodtryck och kolesterol samt diabetes, vilket i sin tur kan leda till en hjärtattack senare i livet", säger doktor Leah E. Cahill vid Harvard School of Public Health i Boston.

Hon är ledare för den amerikanska studien som undersökt matvanor och hälsa hos nära 27 000 män i åldrarna 45–82 under 16 års tid. Det visade sig att de som struntade i att äta frukost löpte en 27 procent större risk att drabbas av hjärtattack eller dö i hjärt-kärlsjukdom än de som åt ett morgonmål. Det ska dock poängteras att detta är en liten riskökning.

Drack mer alkohol

Det visade sig också att de som inte åt frukost oftare rökte, rörde sig mindre och drack mer alkohol, enligt studien som publiceras i tidskriften Circulation. Dessutom tog de oftast inte igen det missade målet senare under dagen.

Forskarna ger uppmaningen att se till att äta frukost och då vara noga med att den innehåller en blandning av hälsosamma produkter.

"Att till exempel hälla nötter och frukt över en skål fullkornsgröt är ett toppensätt att börja morgonen på", säger Cahill.

Fakta: Hjärt-kärlsjukdom

  • Hjärt-kärlsjukdom är den folksjukdom som skördar flest dödsoffer.
  • Sjukdomen är dödsorsaken hos cirka 900 män och 300 kvinnor i Sverige varje år.
  • Kända riskfaktorer för att drabbas är bland annat rökning, höga blodfetter, bukfetma och psykosocial stress.
  • Rätt kost och motion kan å andra sidan minska risken.

Källa: 1177.se (TT).

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!