TV3-programmet "Insider" granskade tandläkaren Irene Brednert Jonssons undersökningsmetod. Reportern som låtsades vara patient hade helt nylagade tänder. Ändå ställer Irene diagnosen att åtta tänder måste dras ut.
TV3-programmet "Insider" granskade tandläkaren Irene Brednert Jonssons undersökningsmetod. Reportern som låtsades vara patient hade helt nylagade tänder. Ändå ställer Irene diagnosen att åtta tänder måste dras ut. Foto: - -

Hon ville dra ut åtta friska tänder

Här kör tandläkaren Irene Brednert Jonsson, 52, med sin  mirakelmetod .

Håll ditt finger på tanden, i den andra handen håller du sköterskan   hennes man Kjell. 

Då känner Irene Brednert Jonsson om tanden är frisk eller rutten   och ska dras ut...

Nu granskas hon av socialstyrelsen.

Irene Brednert Jonsson - granskas av socialstyrelsen. Foto: - -

TV3-programmet "Insider" avslöjade tandläkaren Irene Brednert Jonsson i Falun. Reportern, som hade nylagade tänder, gick till homeopaterna Britt-Marie och Lennart Gustavsson på Länsmansgården i Björbo. Även de praktiserar "mirakelmetoden". Där fick han diagnosen att åtta tänder var döda och ruttna och behövde dras ut. Sedan skickades reportern till Irene Brednert Jonsson och hennes man, tandsköterskan Kjell Jonsson i Falun. – Ska jag dra ut tänderna? frågade reportern. Irene Brednert Jonsson svarade: – Om jag säger som människa så tror jag det, men som tandläkare kan jag inte säga det – då mister jag min legitimation.

Åtta tänder dras ut

 Varpå hon och hennes man gjorde en likadan undersökning som homeopaterna. Resultat: åtta tänder borde dras ut till en kostnad av 30 000 kronor. Hur fungerar egentligen metoden att patienten håller sitt finger mot tanden och du känner genom din man om tanden är frisk eller död? – Det där vet jag ingenting om, säger Irene Brednert Jonsson till Expressen. Men du använde metoden i tv-programmet? – Mm, men det är passé för mig nu, vi använder inte sånt. Så du har slutat med metoden? – Nej, men det var ett ovetenskapligt inlägg i tv-programmet. Just nu är jag på väg till USA för vidareutbildning, så jag har inte tid att svara på fler frågor.

"Det är galet"

 Professor Dowen Birkhed, som sitter i socialstyrelsens vetenskapliga råd, är bestört när han ser hur Irene Brednert Jonsson agerat: – Det behövs inte någon expert för att säga att det är galet. Hon utnyttjar svaga människor som ropar på hjälp. Tänder ruttnar inte. I dag drar vi mycket sällan ut tänder, vi lagar och rotfyller dem, säger Dowen Birkhed. Socialstyrelsen granskar just nu Irene Brednert Jonsson. Ett tiotal patientjournaler är beslagtagna. – Många av patienterna har varit i en utsatt situation av olika anledningar och har haft ont på olika ställen i kroppen. Det känns väldigt olyckligt att det är en tandläkare som har hanterat det, säger medicinalrådet Agneta Ekman.

Tiotal journaler granskas

 Urban Allard på socialstyrelsens tillsynsmyndighet i Örebro sköter utredningen. – Vi fick signaler förra året om att verksamheten inte var helt korrekt. Innan vi skulle besöka Irene Brednert Jonsson fick vi ytterligare två anmälningar. Vid vårt besök i februari tog vi hand om ett tiotal journaler som granskas av våra vetenskapliga råd, säger Urban Allard.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!