ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 2 nov 2010 05.53

Hon hade dold folksjukdom

MÅR BRA IGEN. Ett vanligt blodprov gav Ulla Leile orsaken bakom hennes ständiga sjukdom. Nu mår hon jättebra.

MÅR BRA IGEN. Ett vanligt blodprov gav Ulla Leile orsaken bakom hennes ständiga sjukdom. Nu mår hon jättebra.

Foto: Jonas Forsberg

Förkylning, hosta, ont i öronen och täppta bihålor.
Ulla Leile, 67, var ständigt sjuk. Men läkarna hittade inget fel.
Sen upptäcktes att hon led av nedsatt immunförsvar - en dold folksjukdom.
- Nu får jag behandling och mår jättebra.

Ständigt nya infektioner - bihåleinflammation, öroninflammation, luftvägsinfektioner, ögoninflammation och lunginflammation. UllaLeiles historia är typisk för dem som är drabbade av nedsatt immunförsvar.
- Jag har varit klen och infektionskänslig i hela mitt liv. Jag hade ständigt en sjukkänsla i kroppen, berättar Ulla.

"Jag orkade inte längre"

Men läkarna hittade inget fel. Vanliga infektionsprov, snabbsänka, visade ingenting alls. Ulla blev hemskickad, ibland med ett antibiotikarecept. Hon fick sin diagnos efter att en uppmärksam läkare tog ett antikroppsprov.
- Jag var helt förtvivlad och grät. Jag orkar inte längre, sade jag. Då bestämde han sig för att utreda mig och ta prover.
Omkring 50 000 svenskar är drabbade av sjukdomen primär immunbrist. Det innebär att man har brist på de antikroppar som försvarar kroppen mot infektioner av bakterier, virus, svamp och parasiter. De flesta känner inte till sin sjukdom. Bara cirka 1 500 svenskar har fått diagnosen, berättar Ann Gardulf, professor i omvårdnad vid KI och Röda Korsets Högskola.
- De söker läkare gång på gång men blir inte tagna på allvar. Oerhört många drabbade lider i onödan. Därför är det så enormt viktigt att den här sjukdomen blir känd.

Kunskapen är dålig

En enkätstudie Ann Gardulf gjort visar att det tar 4,5 år att få diagnos, räknat från den första vårdkontakten. Och var fjärde känner sig dåligt bemött. En del av drabbade har haft så många och svåra infektioner att vävnaderna i lungorna hunnit bli permanent skadad.
- Det är synd, när sjukdomen kan upptäckas med ett enkelt blodprov. Kunskapen om den här sjukdomen är dålig bland sjukvårdspersonal, säger hon.

Enkel medicinering

Om sjukdomen utgörs av en brist på antikroppar och väl upptäcks är behandlingen enkel. Den sjuka får helt enkelt tillskott av antikroppar i form av gammaglobulin en gång i veckan.
Med denna behandling kan de leva ett vanligt och friskt liv.
- Det var en sådan befrielse, bara det att kunna andas fritt igen. Om man tycker att man är sjuk ofta ska man absolut be att de tar antikroppsprover, säger Ulla Leile.

Det finns en patientförening för dem som är drabbade av primär immunbrist, deras anhöriga och intresserad sjukvårdspersonal.
Mer information om primär immunbrist-organisationen hittar du här!

ANNONS