Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 maj 2011 06:04

Uppdaterad 31 maj 2011 06:05

Hon blev blogghjälte efter sitt "avslöjande"

Regina "Egoina" Katralen, 22.

Regina "Egoina" Katralen, 22.

Foto: Privat

Bloggaren Egoina fick ett brev från en ledsen tjej som jämförde sig med alla smala bloggerskor.
Regina "Egoina" Katralen, 22, tröttnade - och ville visa motsatsen.
- Jag la upp en bild på mina lår, nu har jag fått in över 300 lårbilder från läsare, och det fortsätter regna in, säger hon till Expressen.se.
I bloggvärlden är de stora med hundratusentals läsare. Och de unga tjejerna är ofta väldigt smala.
När Regina Katralen, som bloggar som "Egoina", fick mejl från en läsare som inte förstod hur hon kunde vara lycklig, hon som hade lår som "gick ihop", och jämförde sig med bloggaren "Kissie", tröttnade Egoina.
– Jag förstod inte att det här med "lår som går ihop" skulle vara något konstigt, så jag la upp en bild på mina lår, säger Regina Katralen.

Van vid negativitet

Kort därefter ramlade det in ett femtiotal mejl från tjejer som hade tagit bilder på sina egna lår. Och när hon sedan uppmanade sina läsare att skicka in bilder, så kom det ännu fler."Jag förstod inte att det här med "lår som går ihop" skulle vara något konstigt", säger Regina Katralen. Foto: Privat
– Jag har alltid fått höra "borde du verkligen äta det där" – jag är rätt van med negativa kommentarer. Men det här har jag bara fått positiva kommentarer på, det gör mig jätteglad, det är fantastiskt.

"Det är jätteviktigt"

Louise Högdahl, som är legitimerad psykolog och enhetschef på Kunskapscentrum för ätstörningar tror att det som Regina Katralen startat, har betydelse.
– Ja, verkligen. Det är jätteviktigt att inte bara de som förespråkar magerhet och bantning får komma till tals, säger hon och fortsätter:
– När man är ung tjej tar man till sig väldigt mycket så det är viktigt med sunda förebilder.

"Folk har synpunkter på allt"

Också Regina Katralen är inne på att unga tjejer tar till sig av vad "storbloggarna" skriver. Men hon poängterar också att även bloggerskorna själva påverkas av omgivningen.
– Folk har synpunkter på allt man gör och hur man ser ut, så jag tror att det lätt kan bli så. Kritiken blir så påtaglig när man får den vid varenda bild man lägger ut. Sen använder bloggerskor just viktdebatten för att provocera, och det funkar ju eftersom det är ett så känsligt ämne, säger hon.