FÖRE blekning.
1 av 9: FÖRE blekning.
EFTER - blekt med opalescence.
2 av 9: EFTER - blekt med opalescence.
Zoom-metodenEn UV-lampa används i kombination med blekningsgel för att snabba på blekningen. Behandlingen tar cirka 1,5 timme.Från cirka 3 000 kronor.Expertkommentar: Använder ofta en starkare koncentration väteperoxid och risken för ilningar kan öka.
3 av 9: Zoom-metodenEn UV-lampa används i kombination med blekningsgel för att snabba på blekningen. Behandlingen tar cirka 1,5 timme.Från cirka 3 000 kronor.Expertkommentar: Använder ofta en starkare koncentration väteperoxid och risken för ilningar kan öka.
Air FlowEn luftstråle blandad med vatten och bikarbonat putsar och rengör tänderna och tar bort ytliga fläckar.Cirka 600 kronor.Expertkommentar: Fungerar bra som rengörning.
4 av 9: Air FlowEn luftstråle blandad med vatten och bikarbonat putsar och rengör tänderna och tar bort ytliga fläckar.Cirka 600 kronor.Expertkommentar: Fungerar bra som rengörning.
TandskenaEn individuell tandskena gjuts. Hemma appliceras en blekningsgel i skenan som fästs mot tänderna.Från cirka 2 000 kronor.Expertkommentar: Du betalar för att få en perfekt skena och säkra produkter.
5 av 9: TandskenaEn individuell tandskena gjuts. Hemma appliceras en blekningsgel i skenan som fästs mot tänderna.Från cirka 2 000 kronor.Expertkommentar: Du betalar för att få en perfekt skena och säkra produkter.
Tandskena - för hemmabrukTandskenorna formas i varmt vatten och i dem appliceras en blekningsgel.Cirka 500 kronor.Expertkommentar: Skenan blir inte lika bra och det är omöjligt för konsumenten att bedöma hur bra och säker gelen är.
6 av 9: Tandskena - för hemmabrukTandskenorna formas i varmt vatten och i dem appliceras en blekningsgel.Cirka 500 kronor.Expertkommentar: Skenan blir inte lika bra och det är omöjligt för konsumenten att bedöma hur bra och säker gelen är.
Tandblekningspenna - för hemmabrukEn blekgel penslas på tändernas framsida och stelnar i ett tunt lager som får verka. Främst för framtänderna.200-500 kronor.Expertkommentar: Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.
7 av 9: Tandblekningspenna - för hemmabrukEn blekgel penslas på tändernas framsida och stelnar i ett tunt lager som får verka. Främst för framtänderna.200-500 kronor.Expertkommentar: Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.
Remsor - för hemmabrukEngångsremsor med blekmedel fästs på tänderna. Kan vara svårt att få ett jämnt resultat, speciellt på tänder längre bak i munnen.Cirka 250 kronor.Expertkommentar: Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.
8 av 9: Remsor - för hemmabrukEngångsremsor med blekmedel fästs på tänderna. Kan vara svårt att få ett jämnt resultat, speciellt på tänder längre bak i munnen.Cirka 250 kronor.Expertkommentar: Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.
TandkrämDe flesta tandkrämer har inget aktivt blekmedel utan polerar i stället bort smuts och missfärgningar på tandytan.Från 40 kronor.Expertkommentar: Tandkrämerna har slipmedel som slipar bort en del av det ytskiktet. Det kan göra mer skada än nytta.
9 av 9: TandkrämDe flesta tandkrämer har inget aktivt blekmedel utan polerar i stället bort smuts och missfärgningar på tandytan.Från 40 kronor.Expertkommentar: Tandkrämerna har slipmedel som slipar bort en del av det ytskiktet. Det kan göra mer skada än nytta. Foto: Mikael Sjöberg

Hon blekte tänderna vita sin bröllopsdag

Att få ett vitare leende lockar många.

Antalet varianter av hemmablekningar har ­exploderat - och nu försöker EU att kontrollera branschen.

Samira Najafi gick till en klinik och fixade ­leendet inför bröllopet.

- Resultatet var hundraprocentigt. Men det var nästan värre än en förlossning.

Samira Najafi, 30, blekte sina tänder för två år sedan. Behandlingen gjordes hos tandvården och var en så kallad zoom-behandling där tänderna penslas med en gel och belyses med en UV-lampa.

- Inför bröllopet tycker jag att det var värt det. Mina hörntänder hade gulnat och med alla bilder som skulle tas så ville jag ha ett vackert leende, säger hon.

Samira visste att det skulle göra ont eftersom hon alltid haft lätt för att få ilningar i tänderna.

- Det var nästan värre än en förlossning. Tandsköterskan frågade om jag ville sitta längre, men jag klarade det inte. Dessutom ville jag inte att de skulle bli "Hollywood-vita".

"Har varat i två år"

Den värsta smärtan försvann när UV-lampan togs bort och ilningarna gick över helt under nästa dag.

- Resultatet var hundraprocentigt och har varat i två år. Men med tanke på ilningarna så drar jag mig för att göra det igen.

Marianne Kjaeldgaard är övertandläkare och lektor på Karolinska institutet. Hon har sett en marknad som exploderat och där det finns många oseriösa aktörer.

- Jag tycker att tandblekningar ska göras inom tandvården. Vi gör en ordentlig undersökning och tar ansvar för patienten och resultatet, säger hon.

Nya EU-regler

Sedan den 31 oktober gäller nya bestämmelser i hela EU. Tandblekningsmedel som innehåller, eller frigör, mer än 0,1 procent väteperoxid får endast distribueras av tandläkare. Produkter med mer än 6 procent väteperoxid är numera förbjudna.

- Det finns otroligt många produkter och man vet inte vad man får när man beställer hem en tandblekning på nätet. Risken är att de här produkterna antingen är ofarliga och ineffektiva eller direkt skadliga, säger Marianne Kjaeldgaard.

Så effektiva är metoderna på klinik

Marianne Kjaeldgaard, övertandläkare och lektor på Karolinska institutet kommenterar de olika metoderna.

 

Zoom-metoden

En UV-lampa används i kombination med blekningsgel för att snabba på blekningen. Behandlingen tar cirka 1,5 timme.

Från cirka 3 000 kronor.

Expert kommentar : Använder ofta en starkare koncentration väteperoxid och risken för ilningar kan öka.

 

Air Flow

En luftstråle blandad med vatten och bikarbonat putsar och rengör tänderna och tar bort ytliga fläckar.

Cirka 600 kronor.

Expert kommentar : Fungerar bra som rengörning.

 

Tandskena

En individuell tandskena gjuts. Hemma appliceras en blekningsgel i skenan som fästs mot tänderna.

Från cirka 2 000 kronor.

Expert kommentar : Du betalar för att få en perfekt skena och säkra produkter.

Så effektiva är metoderna du använder hemma

Tandskena*

Tandskenorna formas i varmt vatten och i dem appliceras en blekningsgel.

Cirka 500 kronor.

Expert kommentar : Skenan blir inte lika bra och det är omöjligt för konsumenten att bedöma hur bra och säker gelen är.

 

Remsor*

Engångsremsor med blekmedel fästs på tänderna. Kan vara svårt att få ett jämnt resultat, speciellt på tänder längre bak i munnen.

Cirka 250 kronor.

Expert kommentar : Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.

 

Tandblekningspenna*

En blekgel penslas på tändernas framsida och stelnar i ett tunt lager som får verka. Främst för framtänderna.

200-500 kronor.

Expert kommentar : Går inte på djupet och som konsument ska man utgå från att det har en högst ringa effekt.

 

Tandkräm

De flesta tandkrämer har inget aktivt blekmedel utan polerar i stället bort smuts och missfärgningar på tandytan.

Från 40 kronor.

Expert kommentar : Tandkrämerna har slipmedel som slipar bort en del av det ytskiktet. Det kan göra mer skada än nytta.

 

*Blekningsprodukter som säljs inom EU får endast innehålla 0,1 procent väteperoxid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!