Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
För Anna är det viktigt att framhålla att högkänslighet är ett personlighetsdrag, och varken en diagnos, ett syndrom eller vanlig blyghet. Med kunskap och förståelse är det en styrka, som både du själv och samhället kan dra nytta av.
För Anna är det viktigt att framhålla att högkänslighet är ett personlighetsdrag, och varken en diagnos, ett syndrom eller vanlig blyghet. Med kunskap och förståelse är det en styrka, som både du själv och samhället kan dra nytta av.
För Anna är det viktigt att framhålla att högkänslighet är ett personlighetsdrag, och varken en diagnos, ett syndrom eller vanlig blyghet. Med kunskap och förståelse är det en styrka, som både du själv och samhället kan dra nytta av.
För Anna är det viktigt att framhålla att högkänslighet är ett personlighetsdrag, och varken en diagnos, ett syndrom eller vanlig blyghet. Med kunskap och förståelse är det en styrka, som både du själv och samhället kan dra nytta av. Foto: Nicklas Thegerström

Högkänslighet ger dig möjlighet att njuta mer

Tillhör du dem som har lite extra långa känselspröt? Då är det bara att gratulera! Med rätt fördelning mellan vila och aktivitet kan du nämligen njuta av dina känslor.

- Det är en form av intelligens att vara högkänslig, säger coachen Ihrén Abrahamsson.

För ett tag sedan förstod Anna Karlsson, 37, att hon är högkänslig. Den insikten har stärkt och hjälpt henne.

- Att veta om att jag är en HSP ­betyder att det ger mig redskap att ta hand om mig själv på ett positivt sätt. Jag använder det som en styrka.

VAD ÄR HSP?

* Begreppet HSP myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine Aron. Hon menar att upp mot en femtedel av oss är mer eller mindre högkänsliga och att det ska ses som ett personlighetsdrag.
* Det som utmärker högkänsliga personer är att de har svårare att filtrera intryck, de bearbetar också intrycken på ett djupare plan. Detta kan leda till att de lätt blir överstimulerade och behöver dra sig undan.
* Högkänsliga personer är oftast också kreativa, intuitiva, begåvade och djupsinniga människor med stor inlevelseförmåga.

SÅ HITTAR DU BALANSEN - 13 MÅ BRA-KNEP

För att hitta balans kan du både minska på det som ger obehag och satsa mer på det som får dig att må bra. Här är några knep som kan vara användbara.
1 Harmoni hemma
Skapa ordning och reda hemma. Ren diskbänk och ordning bland dina saker skapar balans. Det gör ditt hem till en lugn reträttplats.
2 Vistas i naturen
Hitta lugn i naturen. Vistas i naturen där det inte finns varken skyltar eller tryckta saker, till exempel vid havet eller i skogen. Att vistas i naturen hjälper dig att varva ner.
3 Börja säg nej
Välj bort saker som stressar dig. Säg nej till sådant du inte orkar med eller vill. Eller be om att få tänka på saken innan du bestämmer dig om du känner dig osäker. Det minskar risken för att du tar på dig för mycket eller går med på sådant du egentligen inte mår bra av.
4 Vila efter jobbet
Vila när du behöver det. Kanske behöver du lägga dig en stund efter jobbet.
5 Inred en skön plats
Omge dig med vackra saker som inger lugn. Skaffa till exempel en tavla med naturmotiv eller inred en hörna hemma där du bara kan slappna av.
6 Håll stabil temperatur
Tänk på din kroppstemperatur. En del högkänsliga påverkas av värme och kyla. Försök hålla en stabil temperatur.
7 Lyssna på musik
Må bra med din favoritmusik. Hitta musik som får dig att bli glad eller lugn och lyssna på den när du behöver det.
8 Boka in ensamtid

Ha luft i kalendern och boka inte in för många aktiviteter på samma dag. Se till att det finns luckor för ensamtid.
9 Var noga med sömnen
Se till att du sover ordentligt, om du får för lite sömn är risken större att du blir mer stressad.
10 Avskärma dig från oljud
Undvik stökiga miljöer med mycket oljud. Pröva att skärma av dig med hjälp av öronproppar eller hörlurar.
11 Snickra och påta
Arbeta praktiskt, snickra eller påta i trädgården. Det kan lugna tankarna.
12 Skriv dagbok
Skriv av dig i en tröstbok eller dagbok, att skriva gör att du kopplar in mer av de logiska delarna av hjärnan och du kan se klarare på dina känslor.
13 Ät mindre kolhydrater
Ät regelbundet. Skär ner på snabba kolhydrater, kaffe och svart te om du känner dig stressad.

ANNA KARLSSON

ÅLDER: 37.
GÖR: Lärare.
BOR: Strängnäs.
FAMILJ: Man och två barn.

Foto: Nicklas Thegerström

Som högkänslig, eller HSP (Highly Sensitive Person), känner du starkare av sinnesstämningar, tar in fler intryck och bearbetar dem på ett djupare sätt. Det är ett personlighetsdrag som kan ge dig intensiva upplevelser och berika ditt liv på många sätt.

- Att vara högkänslig är en begåvning som du kan njuta av och utnyttja. Tillåt dig själv att känna, till exempel när du berörs av ett musikstycke eller en blomma i naturen, säger Lisa Pousette, legitimerad psykoterapeut som är engagerad i nystartade Sveriges förening för högkänsliga och har den egna mottagningen Terapeutiska.

 

Hon har träffat många högkänsliga och menar att personlighetsdraget har flera fördelar förutom de intensiva upplevelserna. Förmågan att fantisera kan hjälpa dig att skapa eller tänka i nya banor och den stora empatin känsliga personer ofta har kan underlätta för dig i jobbet, i relationer eller som förälder.

Men för att du ska kunna njuta av fördelarna behöver du ha balans, både mellan vila och aktivitet, och mellan social samvaro och ensamtid.

- Du blir uttröttad av för många starka intryck. Därför är det viktigt att sova ordentligt, få stunder för dig själv och att du har ordning och reda omkring dig.

 

Eftersom du lätt blir överstimulerad behöver du undvika sådant som stressar dig och hitta det som gör dig lugn. Att ha ett städat och harmoniskt hem är en fördel, liksom att undvika högljudda miljöer. Måste du trots allt vistas i en bullrig miljö kan du försöka skärma av dig med hjälp av öronproppar eller hörlurar.

- Du kanske kan testa yoga, meditation, tai-chi eller något annat som hjälper dig att slappna av och fokusera på dig själv och inåt. Att tillbringa tid i naturen kan också ha en väldigt lugnande effekt i en stressande vardag, säger Ihrén Abrahamsson som är högkänslig, coach och författare till böckerna "Sensitivity Unveiled" och "Högkänslig? - 27 anledningar till att älska det!".

Om du känner dig ur balans kan du behöva se över din vardag och fundera över dina behov. Se också till att du kommunicerar dina behov till din omgivning, genom att till exempel tacka nej till sådant du inte orkar eller säga att du vill ta en promenad i skogen med vännen i stället för att ses på ett stökigt kafé.

- Hitta det som är bra och viktigt för dig, och välj att göra det oavsett vad andra eller världen säger. Skala bort de saker som du känner inte fungerar och gör mer av det som får dig att må bra, säger Ihrén Abrahamsson.

 

Både hon och Lisa Pousette menar att om du hittar balans är högkänslighet en stor tillgång. Du kan ha nytta av din reflektionsförmåga, spiritualiteten kan göra livet spännande, kreativiteten och öppenheten kan göra att du kommer på bra idéer och ser helheten.

- Det är en form av intelligens att vara högkänslig, för du kan registrera det många andra missar och du kan lätt nå andra människor. När du förstår din högkänslighet och är i balans berikar den dig och du kan känna en stor glädje i det du gör och upplever, säger Ihrén Abrahamsson.

Vad är HSP?

Begreppet HSP myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine Aron. Hon menar att upp mot en femtedel av oss är mer eller mindre högkänsliga och att det ska ses som ett personlighetsdrag.

Det som utmärker högkänsliga personer är att de har svårare att filtrera intryck, de bearbetar också intrycken på ett djupare plan. Detta kan leda till att de lätt blir överstimulerade och behöver dra sig undan.

Högkänsliga personer är oftast också kreativa, intuitiva, begåvade och djupsinniga människor med stor inlevelseförmåga.

 

------

Anna, 37, har fått balans i livet

"Jag kan bli euforisk av minsta lilla"

Det började med att läraren och tvåbarnsmamman Anna Karlsson, 37, läste några artiklar om HSP. Hon kände igen sig, men slog det ifrån sig. Tills hennes bror skickade en länk till en blogg om HSP, då förstod hon och accepterade att hon faktiskt är högkänslig.

- Jag slutade att banna mig själv, nu förstår jag att jag uppfattar sådant som andra inte uppfattar. Det kan verkligen vara en hjälp, särskilt när jag möter barn i mitt jobb, säger Anna.

 

På jobbet har hon alltid fått höra att hon är inkännande och empatisk. Hon beskriver till exempel att hon alltid har haft en förmåga att se de eftertänksamma barnen som tar lite längre tid på sig. Det kan tas för blyghet, men behöver inte vara det, menar Anna som känner igen sig.

- När man känner mycket kan man behöva tänka efter lite och sortera bland intrycken innan man uttrycker sig. Jag behöver också få alla detaljer och helheten, sen väljer jag vad jag ska fokusera på. Att hon har stark inlevelseförmåga och är snabb i tanken, har mycket idéer och ser hur saker kan lösas är andra fördelar som Anna ser med sin högkänslighet. Hon uppskattar också den glädje hon kan känna över till synes enkla saker, som en melodi till ett tv-program.

- Det är en sån härlig känsla, jag kan bli euforisk och lyrisk av minsta lilla. Det kan vara en vänlig kommentar, en mening eller en melodi. Det tycker jag verkligen man ska ta tillvara på.

 

Men att ha balans mellan vila och aktivitet är, som för alla högkänsliga, också viktigt för Anna. Negativa nyheter i tidningar och tv, mycket ljud och skrammel, skarpa dofter och smaker, röriga miljöer, många aktiviteter och personer som är arga, frustrerad eller inte mår bra är sådant som kan stressa eller ta energi.

- Ibland kan jag köra på, men jag behöver vila mellan olika aktiviteter. För att pausa kan Anna vila, lyssna på musik som får henne att må bra, skriva dagbok, se en bra tv-serie, ta en promenad eller bara njuta av en kopp kaffe. Hon är också en skapande person som tecknar och målar, det tycker hon är bra avkoppling.

Ett knep för att inte ta på sig för mycket är att be om betänketid innan hon tackar ja eller nej till att göra saker.

För två år sedan flyttade Anna och hennes familj till ett lugnare ställe närmre naturen. Det tycker hon har påverkat henne positivt.

- Det är också viktigt att ha välstädat och inte för mycket saker hemma. Jag vill att det ska vara harmoni med färger och former och ordning och reda.

------

 

Läs mer: hsperson.se, hspforeningen.se, hsparena.com, sensitiv-hsp.se, hspinformation.wordpress.com,hsperson.com, terapeutiska.se, "Högkänslig? - 27 anledningar till att älska det!", av Ihrén Abrahamsson.

"Älska dig själv - en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar", av Ilse Sand, "Drunkna inte i dina känslor - en överlevnadsbok för sensitivt begåvade", av Doris Dahlin och Margareta Hägglund.