Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjärtinfarktsdrabbade rädda för sex

Många som överlevt en hjärtinfarkt är livrädda för sex. 

Men experter är eniga om att det är ofarligt. 

- Risken att dö under samlag, även för människor som har haft en hjärtinfarkt, är mycket liten, förklarar forskaren Stacey Tessler Lindau till BBC.

Sex efter en hjärtinfarkt kan bli problematiskt. Många är mycket rädda att dö under akten, visar en ny amerikansk studie. Många lever i celibat i många år efter en hjärtinfarkt, helt i onödan. 

 1 700 hjärtpatienter intervjuades i studien om sina sexvanor. Svaren visade att ett år efter infarkten hade två tredjedelar av männen och 40 procent av kvinnorna någon form av sex, men hela 30 procent av männen och 40 procent av kvinnorna hade mindre sex än innan deras infarkter. 

Undvek sex

 Priscilla Chandro, 39, är en av alla drabbade. Efter en kraftig infarkt fick hon stanna en vecka på sjukhus. Hon mådde snart bra i kroppen igen, men inte allt i hennes liv läkte lika fort. Sexlivet dog. Till tidningen The Sun berättar hon att hon var övertygad om att sex kunde utlösa en ny dödlig hjärtinfarkt och därför undvek hon all sex med partnerna Jamie under lång tid.

 - Jag hörde historier om människor som dog av hjärtinfarkter under sexakten och tänkte att jag bara inte kunde ta risken. Jag kunde inte riskera att få en ny attack och lämna min lilla flicka ensam i livet. Ibland försökte vi men i mitt huvud bara snurrade det av oro.

Ofarligt

 Enligt experter är sex ofarligt så fort patienten kan motionera lite och gå uppför några trappor.