Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Hjärngympan hjälpte Åse, 42

Åse Brunnström, går på Konstfack för att utbilda sig till bildlärare. Hennes skriv- och lässvårigheter har, enligt henne själv, varit katastrofala. Men hjärngympan har hjälpt.

Annika Sundbaum-Melin

- Jag kunde inte fungera som människa, inte få ihop det alls. För mig var det skönt att få diagnosen dyslexi för jag mådde så dåligt innan, säger Åse.  Efter diagnosen har hon fått hjälp, bland annat via datorkurser - och provat olika metoder för att hitta det som passar just henne bäst. I sina försök att knäcka läs- och skrivkoden anser hon att hjärngympan är ett mycket bra komplement.  - Jag är fortfarande dyslektiker, men det går otroligt mycket bättre i dag. Till och med studierna fungerar bra, säger Åse. 

Hon tycker att det bästa med hjärngympan är att hon själv kan välja hur mycket hon ska träna, och att hon märker resultat.  - Du har ett eget redskap och ett eget ansvar, och dessutom är det lustfyllt, säger Åse.  När Birgitta Birath får en ny klient - barn eller vuxen - gör hon först en så kallad balansering för att se hur väl utvecklade reflexer personen har. Med olika tester lär hon känna personen för att hitta den bäst lämpade inlärningsmetoden.  - Det finns inga som är mer vetgiriga än barn. De vill ständigt lära sig nya saker, ända tills de börjar skolan. Vi borde verkligen se över skolundervisningen, för det är just där alltför många tappar lusten att lära sig saker.  Birgitta menar att man alltid måste se till individerna, se var deras låsning sitter och sedan försöka hjälpa dem. I boken "Rör dig fri" beskriver hon pojken som sittandes i klassrummet inte alls kunde ta till sig information, men när han gick omkring i rummet så förstod han det mesta. 

Hjärngympa är inte något som bara människor med specifika problem kan ha nytta av - inom idrotten är metoderna både erkända och ofta använda. I USA är det vanligt att företag tar in hjärngympainstruktörer på arbetsplatserna. Man vet att en person som gör hjärngympa presterar bättre, blir mer kreativ och orkar mer. Vissa av rörelserna är speciellt framtagna för att snabbt ge ny kraft och energi.  - Alla borde prova att göra lite hjärngympa varje dag. Jag är övertygad om att man kommer att upptäcka att arbetet då går mycket lättare, säger Birgitta.