BLANDA GOTT. Nötter och frön gör müslin nyttigare, tipsar GI-experten Ulrika Davidsson. Det är lätt att göra sin egen blandning. Räkna med strykande åtgång!
BLANDA GOTT. Nötter och frön gör müslin nyttigare, tipsar GI-experten Ulrika Davidsson. Det är lätt att göra sin egen blandning. Räkna med strykande åtgång! Foto: Malte Danielsson

Hitta bästa frukostmüslin

Har du svårt att välja bland affärens stora utbud av flingor och müslisorter? GI-experten Ulrika Davidsson har betygsatt 17 sorter så att du kan hitta en nyttig favorit.

Det är inte lätt att välja rätt müsli eller flingor när det finns så många olika sorter och de flesta dessutom skyltar med att de innehåller fullkorn och fiber.

 - Låt dig inte luras av att det är en slank kvinna på förpackningen eller att flingorna är mörka. Läs i stället innehållsförteckningen, säger GI-experten Ulrika Davidsson.

Undvik vete och socker

 Leta efter naturliga ingredienser som havreflingor, och hoppa över processade flingor som är en cocktail av mjölsorter med socker och bindningsmedel. Undvik all typ av vete, socker och konstgjorda sötningsmedel.

 - Titta på sockermängden, den står som sockerarter i innehållet. Om du vill äta GI-riktigt ska socker­mängden inte vara större än 10 gram.

 Om du brukar äta sockrade flingor kan det vara ett stort steg att byta till en osötad müsli. 

Torkad frukt

 Testa en müsli med torkad frukt, det är bättre än socker, eller lägg till frukt själv i en enkel müsli. Nötter och frön är andra saker som gör en müsli godare och nyttigare. Du kan också göra egen müsli i ugnen.

 - Det är både nyttigt och roligt! En rostad müsli, granola, med till exempel kanelsmak är väldigt gott och har en lite söt smak, tipsar Ulrika Davidsson.

FAKTA

Recept familjemüsli


Recept från "Hälsokok-boken" av Ulrika Davidsson, foto Malte Danielsson (Ica bokförlag).

1 sats
200 g blandade nötter, till exempel mandel, hassel-nötter, valnötter, paranötter, cashewnötter
6 dl dinkelflingor
6 dl havregryn
2 dl solrosfrön och/eller pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin


Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, solrosfrön, kokosflingor och linfrön och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna.
Bred ut blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen i 20¿30 minuter. Rör om i långpannan då och då, för müslin bränns lätt.
Låt kallna och blanda sedan ner russinen. Förvara müslin i burk med lock.

Tips: Variera grynerna med till exempel fiberhavregryn, sojaflingor, kornflingor, rågflingor och bovete- flingor. Detsamma gäller nötterna.
Så gjordes testet
Kostrådgivaren och GI-experten Ulrika Davidsson har bedömt müslisorterna och flingorna utifrån deras innehåll och näringsvärde.
Det som har dragit ner betygen är bland annat innehåll av vetemjöl, socker och konstgjorda sötningsmedel och om produkten innehåller mer än 10 gram socker- arter. Innehåll av frön, havre, råg, quinoa och en låg halt av sockerarter är några saker som har dragit upp betyget. Att de olika ingredienserna inte är processade ger också pluspoäng.