Potatislandet Sverige sparkade bakut när Calle Carlsson kom med sina testresultat och rådde alla att utesluta potatis ur kosten.
Potatislandet Sverige sparkade bakut när Calle Carlsson kom med sina testresultat och rådde alla att utesluta potatis ur kosten. Foto: Asplund Christina

Historien om "Den heta potatisen"

Den "heta potatisen" är hetare än någonsin. 

Potatis eller inte potatis. Meningarna går isär. 

På plussidan för den som avstår: viktminskning och bättre hälsa.

Calle Carlsson,76, är doktorn som råder sina patienter att inte äta potatis. Det gjorde han redan för tjugofem år sedan.

 För tio år sedan utkom boken ”Den heta potatisen” där Calle Carlsson delade med sig av sina erfarenheter. Den rörde upp känslorna ordentligt i det potatisälskande Sverige.

Galen doktor

 Experter och vanligt folk rasade i medierna och menade att doktor Carlsson var galen.

 Men doktorn stod på sig.

 Nu har Calle Carlsson fått revansch.

 GI-glykemisk index har blivit ett begrepp världen över. Nu kommer bok nummer två” GI-kuren på hälsovårdshemmet Österäng” skriven av journalisten Pelle Nyquist, som även skrev den första boken.

 – Jag såg hur friska mina patienter blev när de la om kosten och uteslöt sådant som fick blodsockret att skjuta i höjden, säger Calle Carlsson. 

 –Uteslöt man potatis och andra snabba kolhydrater samtidigt som man åt FET mat, rasade vikten! Flertalet blev av med sina krämpor.

Häpnadsväckande resultat

 Allt började då Calle Carlsson satte tio av sina patienter på att äta fullkornspasta och råris i stället för potatis, och fullkornsbröd gjort på surdeg i stället för vanligt vitt bröd med jäst i. Kaffebrödet byttes ut mot en frukt som mellanmål.

 Resultatet blev häpnadsväckande: Alla fick bättre värden.

 Några kunde till och med sluta med insulintabletter och sprutor. Men läkarkollegerna ryckte på axlarna...

 

Vårdar med GI-mat

 Calle Carlsson driver hälsovårdshemmet Österäng utanför Skara tillsammans med hustrun Anita och har använt sig av det som sedan skulle komma att kallas GI-metoden i alla år. 

 Hit kommer patienter med olika sjukdomar och symtom för att ta prover. Någon inläggning hinner man inte med längre. 

 – Vi tar hand om allt från övervikt, diabetes och högt blodtryck till högt kolesterol. Många symtom är livsstilsrelaterade.

 – Det jag både förvånas och förargas över är att de ansvariga myndigheterna i Sverige fortsätter att gå ut med rekommendationer som snarare försämrar hälsan än förbättrar för till exempel diabetiker.

FAKTA

Doktorn ordinerar


- Fullkornspasta, råris.
- Kokta rödbetor och morötter (fibrerna frigörs när man kokar och är gynnsamma för tarmen)
- Ärtor
- Kålrot
- Palsternacka
- Broccoli
- Spenat
- Blomkål
- Bambuskott
- Bönor
- Sallad
- Grönsaker som vuxit ovan jord är att föredra eftersom de innehåller mindre stärkelse, som lätt omvandlas till socker.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!