Henrik, 14, föll i koma – av energidryckerna<br />

Henrik, 14, hade druckit stora mängder energidrycker när hans njurar slutade fungera och han hamnade i koma.

Foto: NRK

1 av 2: Henrik, 14, hade druckit stora mängder energidrycker när hans njurar slutade fungera och han hamnade i koma.

Energidryckerna har de senaste åren uppmärksammats för att ha negativ hälsopåverkan på flera olika sätt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

2 av 2: Energidryckerna har de senaste åren uppmärksammats för att ha negativ hälsopåverkan på flera olika sätt.

Henrik Eide Dahl, 14, kollapsade av akut njursvikt under en datorspelsträff. Nu tror läkarna att det var fyra liter energidryck som var nära att kosta 14-åringen livet.

– Vi hittar ingen bakomliggande sjukdom hos Henrik, så hittills förklarar vi det med ett intag av stora mängder energidryck, säger Anne Kathrine Duns till NRK.

Andra har också läst

Mitt under datorträffen den 1 februari föll 14-åriga Henrik Eide Dahl till golvet. Efter 16 timmars datorspelande och fyra liter energidryck sa hans kropp helt enkelt stopp.

– Han var likblek, det kom fradga från hans mun. Jag trodde att han skulle dö, säger hans bror Per till NRK.

En ambulanshelikopter flög 14-åringen till sjukhus i Lillehammer där läkarna konstaterade att hans tillstånd var livshotande. Henriks njurar hade gett vika.

– Jag satt och spelade "Call of Duty". Sedan föll jag åt sidan, det svartnade för ögonen och jag svimmade, säger Dahl till NRK.

Flera läkarkontroller

Sedan väntade 13 dramatiska och ångestladdade dagar på sjukhuset. Dahls tillstånd var så kritiskt att han hamnade i koma och blev lagd i respirator.

I dag har han återhämtat sig, men äter fortfarande en rad olika mediciner och går på regelbundna läkarkontroller.

– När jag vaknade upp var jag livrädd. Det första jag kommer ihåg är att bröderna satt vid sängkanten och grät, säger han till NRK.

Lett till debatt i Norge

14-åringens plötsliga kollaps har undersökts noga av läkare. En mängd olika prover har tagits och efter flera månader av undersökningar är läkarna allt mer övertygade om att det var energidrycken som var nära att kosta 14-åringen livet.

– Vi hittar ingen bakomliggande sjukdom hos Henrik, så hittills förklarar vi det med ett intag av stora mängder energidryck, säger Anne Kathrine Duns till NRK.

Fallet har resulterat i en debatt i Norge och flera experter är bekymrade. Helle Margrete Meltzer på norska Folkhälsoinstitutet berättar att hon aldrig har hört talas om en sådan kraftig reaktion på koffein i Norge.

– Men det är flera ämnen i energidrycker än koffein, bland annat vissa aminosyror och konstgjorda sötningsmedel. Det kan vara en kombination av flera saker i drycken som har utlöst reaktionen, säger hon till NRK.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här