Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 nov 2014 13:21

Hemorrojder – så blir du av med besvären

Hittills har hemorrojder lindrats med salvor, stolpiller och ibland operation. Men det finns också en receptfri behandling: En stjärtnapp som kyler ner svullnader kring analöppningen.

Hittills har hemorrojder lindrats med salvor, stolpiller och ibland operation. Men det finns också en receptfri behandling: En stjärtnapp som kyler ner svullnader kring analöppningen.

Hemorrojder drabbar mellan 50 och 75 procent av befolkningen och är vanligt om du är gravid. Men det finns flera sätt att själv behandla besvären.

Hemorrojder är en av de åkommor som vi inte gärna talar högt om, trots att mellan 50 och 75 procent av befolkningen drabbas minst en gång i livet och många har återkommande besvär. Orsaken är främst blödningarnas, klådans och svedans placering: i och kring ändtarmsöppningen.

Undvik förstoppning vid hemorrojder

Att vara förstoppad ökar besvären för dem som redan har hemorrojder. Därför är det viktigt att undvika det.

Ät rätt för att minska symptomen

Ett sätt är att äta mer fibrer. Det finns i grovt bröd och müsli. Bönor, broccoli och blomkål är bra för de innehåller mer fibrer. Ät hellre dem i stället för tomater och gurka som inte innehåller så stora mängder.

Att dricka vatten är även viktigt för att hålla igång magen. Det är också bra att försöka gå på toaletten samma tid varje dag, exempelvis varje morgon.

Om det inte hjälper med mer fibrer i maten går det att ta till ett par matskedar linfrö eller lite katrinplommon. Båda är bra för de sätter på ett effektiv sätt igång magen.

Hemorrojder vanligt som gravid

Det är vanligt med hemorrojder och oftast är det ofarligt. Under graviditeten är det inte ovanligt att kvinnor får hemmorojder. De försvinner oftast av sig själv, efter förlossningen.

Men det finns anledningar att kontakta vården. En sån är om det blöder från ändtarmen. Andra anledningar är om smärtorna är svåra och om klåden funnits under en längre tid, men också om hemorrojderna blir allt större.

LÄS OCKSÅ: Fråga barnmorskan: 8 tidiga tecken på att du är gravid

Behandling – salva eller operation

Hittills har hemorrojdersymptomen lindrats med i första hand receptbelagda eller receptfria salvor eller stolpiller – och i andra hand operation. Men det finns ytterligare en behandlingsmetod som inte kräver läkarbesök: en så kallad stjärtnapp, som går att köpa på apoteket.

Kryoterapi för att behandla hemororjder

"Hemor rite" är en amerikansk uppfinning som bygger på kryoterapi, det vill säga att man kyler ner skador. Stjärtnappen förvaras i frysen och vid besvär håller man den antingen mot det utvändiga problemområdet eller för upp den i ändtarmen.

Enligt företaget bakom den CE-märkta produkten har studier visat att den stoppar blödningar bättre än tidigare använda substanser. Liksom övriga läkemedel lindrar den även smärta och klåda, samt dämpar svullnad i upp till tio timmar.

– Vår metod är revolutionerande, säger Anders Lantz, kategoriansvarig på Palliance AB.