Hemligheten som gör dig tre gånger så effektiv

Vill du bli mer effektiv på arbetet och få tid över till annat?

Då kan en italiensk tomatteknik säkert hjälpa dig.

När tiden inte räcker till, och arbetsuppgifterna hopar sig önskar man oftast att dygnet bestod av dubbelt så många timmar.

Om den negativa spiralen fortsätter under en längre tid kan det vara läge att leta rätt på en lösning. En sådan lösning, som har hyllats världen över, är pomodoro-tekniken (pomodoro=tomat).

Arbetssättet är uppfunnet av den italienske universitetsstudenten Francesco Cirilio på 80-talet, och sedan dess har den övertygat stressade och överarbetande människor lite överallt.

Tekniken har till och med en egen sajt, och Cirilio brukar hålla föreläsningar i hur man jobbar enligt pomodoro.

Tomaten är viktig

Anledningen till att det heter pomodoro-tekniken, är att det första steget till ett effektivare liv är att inhandla en äggklocka i form av en tomat.

En vanlig äggklocka fungerar säkert också. Eller så sätter du bara alarmet på mobilen. Sedan är det bara att sätta i gång med att följa Cirilios instruktioner.

1) Välj en uppgift.

2) Sätt alarmet på 25 minuter.

3) Arbeta på uppgiften tills mobilen/äggklockan/tomatklockan ringer.

4) Ta fem minuters rast. Du är nu färdig med din allra första pomodoro.

5) Repetera steg 1-4 ytterligare tre gånger. Följ upp det med en kvarts paus.

Cirilio lovar att man genom att arbeta på det här sättet kan få vad som vanligtvis tar 40 timmar, nu får allt gjort på 16,7 timmar.

Slipper gå in i väggen

Den svenske krönikören och författaren Jan Gradvall har också hakat på, och lovordade tekniken häromdagen. Han understryker också att det under 25 minuter är totalförbjudet med Facebook, Twitter, telefonsamtal, mejl, sms, prat. Allt sådant som förstör ditt flow.

Genom att anamma pomodoro-tekniken blir det lättare att inte låta sig bli distraherad under arbetsdagen. Man lär sig att arbeta MED tiden, i stället för MOT den.

Enligt Cirilio minskar även risken för utbrändhet, och genom att man är så produktiv slipper man också ha dåligt samvete på fritiden.

Denna artikel skrevs med hjälp av pomodoro-tekniken. Klockad under 25 minuter.

FAKTA

Pomodoro-tekniken

1) Välj en uppgift.

2) Sätt alarmet på 25 minuter.

3) Arbeta på uppgiften tills alarmet ringer.

4) Ta fem minuters rast. Du är nu färdig med din allra första pomodoro.

5) Repetera steg 1-4 ytterligare tre gånger. Följ upp det med en kvarts paus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!