Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 apr 2007 20:48

Uppdaterad 28 apr 2007 21:12

Hemliga kemikalier döljer sig i maten

Jordgubbsyoghurten behöver inte innehålla äkta jordgubbar. Tillverkarna är heller inte skyldiga att berätta vilka kemikalier som använts.

Jordgubbsyoghurten behöver inte innehålla äkta jordgubbar. Tillverkarna är heller inte skyldiga att berätta vilka kemikalier som använts.

Foto: Roger Schederin

Tror du att yoghurten fått jordgubbssmaken från äkta jordgubbar?
Glöm det.
Här döljer sig ett antal hemliga kemikalier.
Studera innehållsförteckningen nästa gång du går och handlar. Ofta står det ”aromämnen”. Det betyder att tillverkarna troligen har skapat smaken med hjälp av ett antal kemikalier, hemliga för konsumenterna.
– Bedrövligt. Varför ska vi äta mat som är tillverkad i laboratorium? Det enda som biter på industrin är en köpbojkott. Lämna industrimaten på butikshyllan, dundrar Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i samverkan.
En mängd livsmedel innehåller i dag aromämnen. Till antalet är de 2 600, skapade av runt 20 000 kemikalier. En av orsakerna är att råvarorna passerat så många led under tillverkningen att smakerna gått förlorade. En annan att tillverkarna använder smaken som ett konkurrensmedel. Ju fler kemikalier, desto tydligare smaker.

Knepigt

Experterna beklagar sig över djungeln av aromämnen.
– Jag har hållit på med det här i tio år och har fortfarande inte grepp om ämnet, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på livsmedelsverket.
Konsumenterna har det ännu knepigare. Tillverkarna behöver bara upplysa att de tillsatt aromämnen. Om det är naturliga eller artificiella smakämnen behöver ingen berätta.
Även produkter som konsumenterna uppfattar som naturliga, till exempel Ramlösas smaksatta bordsvatten, innehåller kemiska tillsatser.
– Vår ambition är att alla smaker bara ska innehålla naturliga aromämnen. Tyvärr har vi inte nått dit ännu, säger Ann-Louise Kämpe, informationschef Carlsberg/Ramlösa.
Carl Schlyter, ledamot i EU-parlamentet för miljöpartiet, kräver en radikal förändring för livsmedelsbranschen.
– Tillverkarna borde inte få använda kemikalier om samma arom kan skapas naturligt. Jag är medveten om svårigheterna att få igenom detta. Industrilobbyn är stark, säger han.


”Alla är oskadliga”

Livsmedelsmyndigheten lugnar konsumenterna med att alla kemikalier som används i dag är oskadliga.
– Kontrollerna är mycket noggranna, säger toxikologen Ulla Beckman Sundh.
Göran Petersson, professor i miljökemi vid Chalmers i Göteborg, är inte lika övertygad.
– Just aromämnena är svåra att överblicka. Det är svårt att veta vad de har för effekter på människan, säger han.