Helammade barn löper mindre risk att bli feta
GÖTEBORG. Om barn ammas helt under sina första fyra till sex månader är det mindre risk för att de senare i livet blir överviktiga, enligt en omfattande europeisk studie.
Studien, där forskare från Sahlgrenska akademin deltar, involverar 15 000 barn i åtta europeiska länder. Risken för övervikt visade sig vara 25 procent lägre för barn som ammas helt under sina första fyra till sex månader än för barn som ammas delvis eller inte alls.
Forskaren Monica Hunsberger tror att barnets egen självreglering delvis kan förklara sambandet.
– När ett barn enbart ammas kan det själv reglera när och hur mycket det ska äta. Det äter när det är hungrigt och slutar när det är mätt, säger hon.
Samband med föräldraledighet
Barnen i studien är mellan två och nio år. Forskarna har även tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar risken för övervikt, bland annat barnens födelsevikt, föräldrarnas utbildning, hushållens inkomster och födelseland.
Forskare funderar över om det finns ett samband mellan hur länge mamman ammar och möjligheterna till föräldraledighet i de olika länderna.
– Kanske är det så att länder som Sverige, där man får mycket tid med sitt barn, främjar amning, säger Monica Hunsberger.
I Belgien, med högst fyra månaders föräldraledighet, är det 46 procent av barnen som inte helammas, att jämföra med knappt 15 procent i Sverige.