Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 jun 2009 09:17

Hårbotten – roten till ett vackert hår!

<span>LOCKANDE. Charmiga skådespelerskan Scarlett Johansson har alltid lika vackert och välmående hår. <br></span>

LOCKANDE. Charmiga skådespelerskan Scarlett Johansson har alltid lika vackert och välmående hår.

Foto: Stella Pictures

En hårbotten som kliar, har eksem, är röd och torr är jobbigt i sig. Men en känslig hårbotten kan också vara orsaken till alla dina övriga hårproblem. Ett vackert hår börjar nämligen med en sund hårbotten!

Många har känslig och irriterad hårbotten. Oftast ökar problemen under vintermånaderna när den kalla utomhusluften i kombination med torr luft inne torkar ut hårbotten och gör den extra skör. Typiskt är att det sitter små vita partiklar på hårstråna som liknar mjäll. Det är torra hudavlagringar som uppstår när hårbotten är ur balans och ofta i kombination med färgning, permanent, fel mat och dryck, för starka hårprodukter och varma stajlingredskap.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du röda prickar när du rakar dig

Stress påverkar din hårbotten

Det kan också vara ärftligt eller – allt vanligare – stressrelaterat och ha med störningar i hormon- och vitaminbalansen att göra.
Det ser alltså ut som mjäll, men är en obalans i hårbotten. Är problemen små kan det räcka att byta till milda tvättprodukter och hoppa över värmestajlingen – har du känslig hårbotten är risken stor att den också är värmekänslig.
Är problemen stora bör du använda specialprodukter som lugnar och läker eller söka hjälp på en salong som har speciella hårbottenbehandlingar.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

VILKA ÄR PROBLEMEN?

Mjäll eller seborré

Mjäll är ihopklumpade döda celler som orsakas av en jästsvamp (pityrosporum ovale). Mjäll delas in i två grupper, torrmjäll och fetmjäll. Torrmjäll lossnar från hårbotten och snöar ner på axlarna medan fetmjäll ligger kvar i hårbotten som en beläggning.

Mjälleksem eller Seborroiskt eksem

Mjälleksem är en jobbigare variant av mjäll. Det förekommer både i hårbotten och runt hårfästet, bakom öronen och i ansiktet (i svåra fall även på bröst, rygg och ljumskar). Mjälleksem kliar och fjällar och ger sårskorpor och feta fjäll.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Eksem i hårbotten – Atopiskt eksem eller böjveckseksem

Atopiskt eksem ger plitor, hårsäcksinflammationer och skorpor i hårbotten som kliar. Kliar du sönder skorporna tar de lång tid att läka.

Psoriasis

Påminner om mjälleksem men fjällningen är fetare och mer stearinliknande. Den går även utanför hårfästet och sprider sig till icke hårbeväxta områden som pannan, näsvingarna och ner bakom öronen. Tyvärr ett allt vanligare eksem där hälften av alla har symptomen just i hårbotten och ansiktet.

Relaterat