Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Klumpar i brösten". 27-åriga Cecilia Kristensen var en av de första som ­testade Macrolane 2007. Två år senare avrådde norska läkare henne från att fylla på med ämnet och tog bort det ur hennes bröst. "Det var som stora geléklumpar i brösten, riktigt illa", säger Cecilia Kristensen."Klumpar i brösten". 27-åriga Cecilia Kristensen var en av de första som ­testade Macrolane 2007. Två år senare avrådde norska läkare henne från att fylla på med ämnet och tog bort det ur hennes bröst. "Det var som stora geléklumpar i brösten, riktigt illa", säger Cecilia Kristensen."Klumpar i brösten". 27-åriga Cecilia Kristensen var en av de första som ­testade Macrolane 2007. Två år senare avrådde norska läkare henne från att fylla på med ämnet och tog bort det ur hennes bröst. "Det var som stora geléklumpar i brösten, riktigt illa", säger Cecilia Kristensen.
"Klumpar i brösten". 27-åriga Cecilia Kristensen var en av de första som ­testade Macrolane 2007. Två år senare avrådde norska läkare henne från att fylla på med ämnet och tog bort det ur hennes bröst. "Det var som stora geléklumpar i brösten, riktigt illa", säger Cecilia Kristensen. Foto: Mats Edermark

Här injiceras indraget medel i kvinnors bröst

Bröstförstoringsmedlet Macrolane hindrar upptäckten av cancer.

Medlet är indraget i Sverige - ändå fortsätter en klinik att injicera medlet i kvinnors bröst.

När Julia Wiberg, redaktör på sajten meandme.se, besökte Stureplanskliniken i Stockholm erbjöds hon direkt bröstförstoring med Macrolane.

Om medlet Macrolane

Macrolane är en så kallad filler, som ger volym. Injektionsbehandling med fillers är en av de absolut mest populära skönhetsbehandlingarna just nu. Det görs uppskattningsvis 25 000 behandlingar med fillers i Sverige varje år.

Macrolane har framför allt använts vid bröstförstoringar, men även för att förstora penis, rumpa och vader samt för att fylla ut ärr och ojämnheter. Mer lättflytande fillers, som Restylane, används i läppar och mot rynkor.

Bröstförstoringsgelén Macrolane stör mammografin och bedömningen av bröstvävnaden. Den kan skymma tumörer och knutor i brösten. På det viset kan gelén hindra eller försena upptäckten av cancer. Detta enligt en genomgång av Läke­medelsverket. Myndigheten tycker att Macrolane över huvudtaget inte ska användas vid bröstförstoring.

Läkemedelsföretaget Q-Med, som står bakom Macrolane, har därför beslutat att det injicerbara medlet tills vidare inte ska användas för behandling av bröst.

Trots detta fortsätter Stureplanskliniken i Stockholm att använda sig av Macrolane för bröstförstoring. Kliniken framhåller Macrolane på sin hemsida och beskriver det som ett säkert och naturligt ingrepp.

"Härligt att få det gjort"

Julia Wiberg, redaktör på sajten meandme.se, besökte kliniken för att se om det verkligen ­stämmer att kliniken fortsätter med de riskfyllda injiceringarna. Här är hennes berättelse:

I receptionen frågar jag om de gör Macrolane.

- Absolut, svarar kvinnan.

Utan att fråga var på kroppen jag vill injicera medlet börjar hon berätta om Macrolane som bröstförstoringsmedel. Hon förklarar att Q-Med för tillfället dragit tillbaka medlet och råder mig läsa på lite först och därefter ringa och boka en tid för konsultation.

- Framtiden är oviss. Macrolane kanske dras in helt efter en reglering och då kan du inte göra en påfyllnad. Förhoppningsvis blir det inte så, säger hon glatt.

Två timmar senare ringer jag och bokar en tid för konsultation och personen jag pratar med har inga invändningar.

- Hur snabbt vill du ha en tid? frågar personen i telefonen.

- Så snabbt som möjligt.

- Jag förstår. Härligt att få det gjort innan sommaren, säger hon och ger mig en tid för konsultation inom två dagar.

"Det är fruktansvärt"

Vendela Schnittder är klinisk utredare på Läkemedelsverket och blir förvånad då hon hör att Macrolane fortfarande används för bröstförstoring.

- Det ska inte användas längre. Det är Q-Med själva som har dragit tillbaka injiceringsmedlet för bröst och det ska gälla i hela Europa, säger Vendela Schnittder.

En annan som är starkt kritisk mot Stureplansklinikens agerande är Karin Lindell, särskild utredare av skönhetsbranschen.

- Att fortsätta använda ett preparat som tillverkaren har dragit tillbaka är fruktansvärt. Det krävs att Läkemedelsverket agerar och gör någonting åt det, säger hon.

"Ska inte användas"

Trots att Macrolane sedan april i år är indraget av läkemedelsföretaget Q-Med, fortsätter det alltså att injiceras i kvinnors bröst, på Stureplanskliniken i Stockholm. När plastikkirurgen Charles Randquist får höra det blir han förfärad.

- Om läkemedelsföretaget dragit in medlet ska det ju inte fortsätta användas. Jag tycker att det är skamligt och oseriöst av en klinik att fortsätta använda Macrolane i bröst när man vet vilka problem det skapar, säger han.

Men Stureplanskliniken fortsätter med behandlingarna.

- Vi informerar alla patienter om riskerna när det gäller mammografin, säger Pyra Haglund, vd för Stureplanskliniken.

Både tillverkaren och ­läkemedelsverket avråder från att använda Macrolane, varför fortsätter ni att behandla ­patienter med ämnet?

- Det används också till andra kroppsdelar, exempelvis stussen. Vi kan använda det till bröstförstorning "off label" det var så det användes först. Sedan dess har vi nog behandlat flera tusen, men nu är det bara några gamla patienter kvar som fortsätter sina behandlingar, säger Pyra Haglund.

 

Av: Julia Wiberg

www.meandme.se