Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
GÖR RENT. Dålig andedräkt beror på bakteriebeläggningar på tungan eller mellan tänderna. Då kan tandtråd och tungskrapa hjälpa.
GÖR RENT. Dålig andedräkt beror på bakteriebeläggningar på tungan eller mellan tänderna. Då kan tandtråd och tungskrapa hjälpa.
GÖR RENT. Dålig andedräkt beror på bakteriebeläggningar på tungan eller mellan tänderna. Då kan tandtråd och tungskrapa hjälpa.
GÖR RENT. Dålig andedräkt beror på bakteriebeläggningar på tungan eller mellan tänderna. Då kan tandtråd och tungskrapa hjälpa. Foto: Igor Mojzes

Har du tandproblem? Här är de 5 vanligaste

Torr mun, dålig andedräkt, blottade tandhalsar.

Varför dyker sådana problem upp - och vad kan man göra åt dem?

Övertandläkaren och professorn Björn Klinge delar med sig av sin expertis.

Frida Anter

Tandexperten

Expert: Björn Klinge.
Gör: Övertandläkare och professor vid Malmö högskola och Karolinska institutet, specialist i tandlossningssjukdomar.

FRÅGOR TILL EXPERTEN

Vad är viktigast att tänka på för att undvika tandproblem? 

- God munhygien och goda kostvanor. Tänk på att en tand har fem sidor. Tandborsten gör rent på framsidan, baksidan och ovanpå tanden. Men man måste också göra rent mellan tänderna med tandtråd. Låt dina tänder vila mellan måltiderna. Det går inte att sörpla läsk och juice oavbrutet utan att skada tänderna. Samma sak gäller att ständigt gå och småsnaska.

Vilka sjukdomar påverkar tänderna?

- Sjukdomar eller medicinering som ger muntorrhet påverkar både tänder och munslemhinna negativt. Beror muntorrheten på medicinering kan man fråga sin läkare om det finns något alternativ som som ger mindre muntorrhet. På apoteket finns också olika saliversättningsmedel som kan hjälpa. Vid okontrollerad diabetes ökar risken för tandlossningssjukdom. Har man diabetes är det bra att tänka på att sköta sina tänder extra omsorgsfullt. Både när det gäller att hålla efter med god munhygien och att gå på regelbundna kontroller.

Hur behåller man tänderna livet ut? 

- En av de viktiga bidragande orsakerna till tandlossningssjukdom är rökning, så att sluta med det är en bra början. Dessutom är det bra att använda flourtandkräm vid tandborstningen två gånger om dagen och att ha en regelbunden kontakt med tandvården. Vanligtvis är ett tandläkarbesök om året lagom. Men för den som har mer omfattande problem får man följa den individuella rådgivning som en tandläkare eller tandhygienist ger.

Är blottade tandhalsar början till tandlossning?

- Det kan vara det, men det kan också vara så att man har borstat bort tandkött. Det är ovanligt, men det kan hända om man skrubbar hårt i stället för att gnugga lätt. Men det är mycket vanligare att blottade tandhalsar beror på tandlossningssjukdom. Vänd dig till en tandhygienist eller tandläkare för hjälp. Beror det på tandlossningssjukdom får du hjälp att behandla den och borstar du fel får du råd om hur du ska borsta rätt. Tandlossningssjukdom är en infektion under tandköttskanten och där behöver en tandhygienist hjälpa till att göra rent.

Varför får vissa aldrig hål i tänderna?

- Vi har olika bakterieflora som är kopplad till risken att få hål i tänderna. Hål i tänderna beror på att bakterier vi har i munnen bildar syra som förstör ytskiktet på tanden. Men har man inga sådana bakterier får man heller inga hål i tänderna. De flesta av oss har sådana här bakterier men lyckas krafsa bort dem med tandborsten. En del är miljonärer på de här bakterierna. Hos den som blir 30-40 år utan att någonsin har haft hål i tänderna beror det sannolikt på en kombination av ärftliga egenskaper och att man har skött sin mun på ett bra sätt samt haft regelbundna matvanor.

Varför har vissa visdomständer och andra inte?

- Det beror bland annat på ärftliga faktorer. Många saknar helt anlag för alla visdomständer, andra saknar anlag för en eller flera visdomständer. Ibland finns de färdigbildade tänderna kvar i käken men bryter inte fram.

Vad betyder det om tandköttet blöder? 

- Att man har en inflammation i tandköttet. Ska man bli av med den måste man fortsätta att borsta så att infektionen som leder till inflammationen försvinner. Men borsta försiktigt och med en mjuk tandborste. Om man upplever att det inte blir bättre bör man förstås uppsöka tandvården. Då kanske man inte lyckas göra rent på rätt sätt. Inflammationen uppstår för att det inte blivit ordentligt rengjort.

Vad beror dålig andedräkt på? 

- Nästan all dålig andedräkt kommer av att man har bakteriebeläggningar på tungan eller mellan tänderna. Genom att göra rent mellan tänderna och på tungan kan man bli av med den. På apoteket finns det en tungskrapa som kan vara bra att använda om man har djupa fåror på tungan där det samlas bakteriebeläggningar. Mellan tänderna använder man tandtråd eller tandsticka. Det finns också några munsköljmedel som kan hjälpa till, men det är viktigt att tänka på att det inte ersätter tandrengöringen.