Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1. Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar.1. Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar.1. Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar.
2. Astma: Träna kondition och styrka.2. Astma: Träna kondition och styrka.2. Astma: Träna kondition och styrka.
3. Ont i ryggen: Fokusera på core-pass.3. Ont i ryggen: Fokusera på core-pass.3. Ont i ryggen: Fokusera på core-pass.
4. Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält.4. Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält.4. Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält.
5. Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa - allt funkar.5. Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa - allt funkar.5. Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa - allt funkar.
6. Värk och stelhet: Satsa på vattengympa.6. Värk och stelhet: Satsa på vattengympa.6. Värk och stelhet: Satsa på vattengympa.
1 AV 6
1. Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar.
Foto: Monkey Business Images Ltd
2 AV 6
2. Astma: Träna kondition och styrka.
3 AV 6
3. Ont i ryggen: Fokusera på core-pass.
Foto: Monkeybusiness Images
4 AV 6
4. Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält.
Foto: Scott Griessel/Creatista
5 AV 6
5. Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa - allt funkar.
Foto: Wavebreakmedia Ltd
6 AV 6
6. Värk och stelhet: Satsa på vattengympa.
Foto: Morad Hegui

Har du ont i kroppen? Så tränar du dig frisk

När du har ont eller är nedstämd kan fysisk träning kännas som en dålig idé. Men det är faktiskt då du behöver det som mest.

Forskning visar att det går att träna sig frisk från många av de vanligaste åkommorna.

Se vad som är rätt för dina besvär.

Träning är rena hälsokuren. Det motverkar inflammationer i kroppen, stärker skelett och leder och ökar ämnesomsättningen. Dessutom förbättrar träning insulinkänsligheten och blodsockernivån, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar.

Alla dessa hälsofördelar är om möjligt ännu viktigare för en person som inte redan är kärnfrisk.

- Forskning visar att fysisk aktivitet kan bota depression, ångest och många fler sjukdomar men har ändå försvunnit lite ur vården. Men nu börjar det bli allt vanligare igen, säger psykiatrikern Jill Taube som skrivit boken "Själ och kropp - rörelse för psykiskt välbefinnande".

 

Motion är gratis medicin, utan några negativa biverkningar och med långsiktiga fördelar.

- Det gör oss mindre känsliga för smärta. Träningen sätter fart på smärtstillande endorfiner och gladhormoner, säger Jill Taube, som också är projektledare för fysisk aktivitet på recept på Stockholms landsting.

Träning ger effekt nästan omedelbart, speciellt för nedstämdhet.

- Testa att gå ut i skogen och promenera i rask takt i en halvtimme. Det får de flesta att må lite bättre. Men vilken aktivitet man utför spelar egentligen ingen roll bara man rör på sig, säger hon.

 

Att motion både förebygger och behandlar fysisk och psykisk sjukdom är vetenskapligt bevisat. Men precis som med de flesta mediciner behövs kontinuitet.

- Fem minuter då och då är kanske inte tillräckligt. Det krävs regelbundenhet och att man är aktiv åtminstone i någon halvtimme. Man behöver inte älska att röra på sig eller den aktivitet man utför, hjärnan och kroppen kommer att vara tacksamma ändå.

 

1. Huvudvärk: Pröva mindfulness-­övningar

Huvudvärk kan ha många orsaker. Stressrelaterad huvudvärk kan lindras av lugn, avstressande träning som yoga och mindfulness. Måttlig träning som cykling kan enligt forskning minska migränanfall. Ökad blodcirkulation kan ha positiv effekt på huvudvärk, men ökat blodtryck kan även öka huvudvärken. Känn dig fram.

 

2. Astma: Träna kondition och styrka

Fysisk träning förbättrar den fysiska förmågan, minskar andfåddheten och förbättrar de ansträngningsutlösta andningsbesvären. Personer med en mild till måttlig astma kan träna som vanligt, gärna både kondition och styrketräning. Rekommenderad träning är simning, bollspel, cykelträning, promenader och land- eller vattengymnastik. Personer med grav astma rekommenderas styrketräning, rörlighetsträning och lättare fysisk aktivitet.

 

3. Ont i ryggen: Fokusera på core-pass

Träna upp musklerna i ryggen och bålen genom styrketräning och core-pass som bygger upp din inre korsett. Starka rygg- och magmuskler hjälper mot många typer av ryggont. Ofta beror ryggont på dålig hållning. Ridning och dans är träning som är bra för hållningen.

 

4. Sömnproblem: Trötta ut kroppen rejält

Motion är en av de viktigaste åtgärderna för bättre sömn. Men träna inte för sent på kvällen så att du är uppe i varv när du ska sova. Jogga, gå på svettiga gruppträningspass eller anmäl dig till en boot camp, högintensiv militärträning, för att ta ut dig riktigt ordentligt och trötta ut kroppen. Nya studier visar dock att det kan ta månader innan träningen har effekt för den med grava sömnproblem - men håll ut, den hjälper.

 

5. Nedstämdhet och oro: Promenera, dansa - allt funkar

Om du inte även har fysiska problem kan du träna vad som helst - all fysisk aktivitet är bra mot nedstämdhet, depression och oro och har även visat sig bra i förebyggande syfte. Gå härliga långpromenader, anmäl dig till en danskurs eller börja jogga med en kompis eller med en arrangerad jogginggrupp om du vill bli extra uppiggad under träningen.

 

6. Värk och stelhet: Satsa på vattengympa

Bikram yoga, där man tränar yoga i ett uppvärmt rum (omkring 40 grader), är snäll mot stela leder. Även Yin yoga är bra mot stelhet och gör att du kommer åt bindväven och blir mjukare och vigare i kroppen. Simning och vattengymnastik är också skonsamt mot ömma leder. Promenader med stavgång och cykling rekommenderas för personer med artros, där det är viktigt att använda lederna och bygga upp muskler och brosk så att värken minskar.