Får du kroppsliga besvär när du äter? Då kan du vara drabbad av matallergi.
Får du kroppsliga besvär när du äter? Då kan du vara drabbad av matallergi. Foto: Thinkstock

Har du matallergi? Det här händer i din kropp

MATALLERGI. Vid en allergi börjar kroppen kriga mot ämnen som vanligen är harmlösa. Hur den reagerar varierar mellan olika allergiker. Så här kan symptomen se ut vid olika typer av matallergi.

Ögonen vid matallergi

Ögonen drabbas ofta av rodnad och klåda.

Näsan påverkas

I vissa fall ger födoämnesallergi klåda, nysningar eller nästäppa. Det kan bli svårt eller omöjligt att andas genom antingen ena eller båda näsborrarna.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Magen & tarmen vid matallergi

Vid matallergi är det vanligt med ordentligt magont. Kräkningar och diarré förekommer också. Vid glutenintolerans (som inte är en allergi) orsakas en skada på slemhinnan i tarmen som gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på ett normalt sätt. Diarré, gaser och uppblåst mage blir vanliga symptom.

Vid laktosintolerans (som inte heller är en allergi) kan inte mjölksockret tas upp för att fördelas av tunntarmen. I stället hamnar det i tjocktarmen där det bryts ner av bakterier. Det leder till gasbildning, smärtor och diarréer. Magen kan också svälla upp.

Även mjölkallergi ger kräkningar, smärtor och diarré.

Munnen & svalget kan få klåda

Här kan man drabbas av klåda. Tungan och svaljet kan kännas svullna. Blåsor kan uppstå. Vad många kanske inte vet är att andra allergier, till exempel björkpollen, kan göra att man blir överkänslig mot livsmedel som hasselnötter och äpplen. Vanliga symptom är då kliande munhåla och svalg.

Huden – nässelutslag

Förutom svullnad reagerar huden ofta med nässelutslag. Nässelutslag är upphöjda rodnande utslag som är ljusare i mitten och påminner om brännässleutslag. De kan ha en storlek på endast några millimeter upp till stora områden på flera decimeter.

Nässelutslag brukar klia mycket men är för det mesta ofarliga. Vissa går över på några timmar medan andra kan stanna i flera dagar efter en reaktion på ett födoämne.

Vid mer utbredda akuta nässelutslag ska man kontakta vårdcentral.

På små barn kan födoämnesallergi även ge eksem.

Immunförsvaret påverkas

Kroppens försvarsmekanismer mot främmande ämnen fungerar inte som de ska. Immunförsvaret uppfattar ämnena som något främmande, trots att det är något som borde vara helt ofarligt, till exempel fisk.

En allergisk reaktion uppstår genom att immunförsvaret skickar ut aggressiva ämnen i kroppen, däribland det retande ämnet histamin. Histaminet orsakar sedan allergiska symptom.

Några exempel är slembildning i luftrören och svullnad och klåda.

Läpparna, öronen & ögonlocken

Här uppstår ofta svullnad.

Luftvägarna vid matallergi

Luftvägarna kan drabbas av att musklerna i luftvägarna drar ihop sig och att slemhinnan svullnar, vilket gör det svårt att andas. När detta sker har man drabbats av astma. Astma är en luftvägssjukdom.

Om allergin orsakar påverkan på andningen, ring 112.

Cirkulationen & hjärtat

Vid en akut reaktion på ett livsmedel påverkas blodcirkulationen så att man får ett rejält blodtrycksfall. Är man äldre och har svagt hjärta kan det orsaka en hjärtinfarkt. Vanliga symptom vid blodtrycksfall är att man känner sig yr, svimmar eller blir medvetslös. Hjärtstopp vid födoämnesallergi är extremt ovanligt.

 

Källor: Magnus Wickman, professori pediatrisk allergologi vid Karolinska Institutet, Livsmedelsverket Vårdguiden, internetmedicin.se och netdoktor.se.

Matallergi – behandling

Behandling vid matallergi går först och främst ut på att utesluta maten som du är allergisk emot.
Om du råkar få i dig mat som du inte tål så finns det medicin som du kan behöva. Denna medicin får du av en läkare.
Är du mycket allergisk kan du behöva en spruta med adrenalin hemma för nödlägen.

 

Källa: 1177.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!