Candida kan leda till många olika besvär över hela kroppen – bland annat en orolig mage.
Candida kan leda till många olika besvär över hela kroppen – bland annat en orolig mage. Foto: Shutterstock

Har du candida? Testa dig själv i 3 steg

Candida är en jästsvamp som kan orsaka stora besvär över hela kroppen.

Förutom en orolig mage kan det bland annat leda till svamp i munnen och på tungan där en obehaglig vit beläggning uppträder.

Med hjälp av ett test kan du ta reda på om du är drabbad. Och funkar verkligen den så kallade candida-dieten som påstår sig lindra besvär?

Många människor kan bära på jästsvampen candida albicans utan något som helst obehag. Den finns bland annat på huden, i munnen och i andra kroppsöppningar. Men det kan uppstå problem om ditt immunförsvar försämras eller om din bakterieflora plötsligt rubbas. Svampen får då tillfälle att växa och kroppen kan drabbas av en rad infektioner som leder till mer eller mindre svåra besvär.

Vanliga symtom på candida

Enligt 1177 är det vanligt att en candidainfektion på huden leder till ett rött utslag exempelvis under brösten, mellan skinkorna, i ljumskarna och i hudveck.

I munnen ger det bland annat vita beläggningar och fläckar på tungan och kindernas insidor samt sprickor och irritation i mungiporna.

I underlivet kan det handla om klåda och irritation, samt svullnad och rodnad.

Andra vanliga symptom som brukar härledas till en överväxt av candidasvampen är:

Gaser och uppsvälldhet

Diarré och förstoppning

IBS

Muntorrhet

Munsår

Dålig andedräkt

Eksem och torr kliande hud

Ledvärk

Yrsel

Kronisk trötthet

Akut sötsug

Den norske läkaren Heiko Santelmann har utarbetat ett test som kan kan de en liten fingervisning om du är drabbad. Steg två är att testa Santelmanns diet.

Känner du att det inte fungerar eller om besvären är svåra bör du söka vård, särskilt om du har ett nedsatt immunförsvar och märker tecken på en svampinfektion. Vid lättare besvär finns även receptfria läkemedel för att behandla svampinfektion.

Huruvida en diet verkligen kan lindra eller bota den här typen av besvär är debatterat. Enligt BBC finns inga kliniska bevis.

Behandling: Prova 10-dagars-dieter

Under tio dagar ska du avstå från att "mata" candida-bakterien. Det gör du genom en kostomläggning.

Matvaror som du ska undvika:

Socker: Undvik socker, men också malt, honung och matvaror som är sötade, till exempel saft glass, kex, bullar, choklad, godis, färdiga frukostblandningar, konserverad frukt, vitamin- och mineralpreparat som innehåller socker.

Jästsvamp: Bröd som innehåller jäst, frallor, kavring, surdeg, öl, öljäst, griljering på kött och fågel, köpt apelsinjuice, hostmedicin, alkohol, eventuellt B-vitaminer och mineralpreparat som innehåller jäst. 

Om du blir värre under dagar då det är fuktigt och regn ska du också undvika:

Mögelsvampprotein: Finns i sojamargarin, sojasås, sojaolja. Ättika i till exempel senap, dressing, ketchup, saltgurka osv. Rökt kött, rökt fisk, svamp. Ät aldrig gammal mat. Undvik också tillsättningsmedlet E330-333 (citronsyra) eftersom det kan innehålla rester av mögelsvamp.

Mjölk: Mjölkprodukter som ost, yoghurt, grädde, kräm, fil och gräddfil. Mjölksocker (laktos) i till exempel kosttillskott.

Mediciner: Undvik antibiotika (penicillin mm), men inte utan tillstånd av din läkare. Om du tar allergitabletter bör du prova att låta bli att ta dem efter fem dagars diet så att du kan se vilka reaktioner du får när du börjar testa mat igen.

Om du redan vet med dig att du är allergisk mot några matvaror, undvik dem. Undvik också gluten och smör som innehåller mjölk, om du misstänker att du inte tål det.

Mat som du kan äta:

Kött, fisk, ägg, kyckling (men inte marinerat kött eller griljerad eller färdiggrillad kyckling, eller kyckling från Danmark som kan innehålla jäst.

Alla grönsaker (färska och frusna).

Potatis (men var extra uppmärksam på mögel).

Ris, korn, mjöl, pasta.

Frukt (Färsk och frusen) som ska vara tvättad och skalad, men max 250 gram dagligen. Undvik druvor, plommon och övermogen frukt som till exempel bananer med bruna fläckar och mjuka päron.

Bröd bakat på bakpulver, knäckebröd fritt från jäst och malt, riskakor.

Mejerismör, margarin utan soja, olja, nötter och frön. Små mängder mjölk i bröd och leverpastej är okej.

Nypressad juice, vatten, lite te och kaffe.

Sockerfria popcorn, potatischips (som inte får innehålla soja- eller vegetabiliska oljor eller socker)

Sötningsmedel utan maltdextrin.

OBS! Var noga med att äta fyra gånger om dagen så att du inte känner dig hängig och svimfärdig!

Provokationstest

Efter minst 10 dagar med dieten kan du börja testa några av de matvaror som du undvikit för att ta reda på vad du tål och inte tål. Du kan börja med att introducera matvaror enligt det här schemat:

Dag 1: Lite sojaolja till frukosten och 1/4 eller 1/2 tesked ättika i ett glas vatten till middagen.

Dag 2: Lite öljäst eller lite lättöl till middagen.

Dag 3: Några skivor ost (ej mögelost).

Dag 4: 1/4 liter mjölk.

Dag 5: Brödjäst i vanligt bröd, eller en nypa torrjäst i lite vatten.

Dag 6: Socker, honung eller choklad.   Därefter kan du testa annan mat och dryck som du funderar över, till exempel vin, alkohol, sötningsmedel.

OBS! Provokationerna görs helst till frukost och middag. Om du reagerar på något, till exempel med klåda, måste du vänta med att testa andra matvaror till dess att klådan har försvunnit.

Reagerar du på matvaror den första, andra eller femte dagen, inom loppet av 24 timmar, tyder det på att du är allergisk mot flera olika typer av svamp.

Den första dagen testar du två olika saker, eftersom det har visat sig vara ovanligt med reaktioner mot just dem. Skulle du ändå reagera under dessa dagar, ta bort dem igen under fyra dagar, och testa därefter igen, en åt gången.

Socker ska testas sist, för reaktionen kan vara fördröjd två-tre dagar.

OBS! Om det är fuktigt ute dag ett och du får en reaktion, kan det handla om allergi mot mögelsvamp och inte mot ättika och sojaolja. Om du upptäcker candida-allergi bör du göra tre saker i minst två månader:

Undvik den mat du är överkänslig mot.

Använd någon receptbelagd svampmedicin, till exempel Nystatin eller motsvarande naturläkemedel.

Ät snälla bakterier som mjölksyrebakterier, finns till exempel i viss yoghurt och fil (om du inte visat överkänslighet mot laktos).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!