Här bor öborna som glömmer bort att dö

Vill du vara frisk och leva riktigt länge?

Då ska du bosätta dig på den grekiska ön Ikaria.

Här är sex av öbornas hemliga hälsoknep – som du själv kan ta efter.

Den grekiska ön Ikaria har länge varit intressant bland världens forskare. Öns 90-åringar har i stort sett varken cancer, hjärt- och kärlsjukdomar eller demens. Och alla forskare vill veta samma sak: Vad är hemligheten till ett långt och hälsosamt liv?

I den nya kokboken ”Ikaria: Lessons on Food, Life, and longevity from the Greek island where people forget to die”, skriver Diane Kochilas, som härstammar från och är deltidsboende på ön, om vad hon tror är orsaken till den goda hälsan och den långa livslängden.

Den prisbelönta författaren som skrivit mer än 18 böcker om det grekiska köket sammanfattar sex av öbornas hemligheter så här för Huffington Post:

 

1. Ät lokala råvaror efter säsong, och sparsamt

De nittio- och hundraåringar jag pratat med beskriver alla sina matvanor från unga år med svår fattigdom, brist på mat och isolering. De berättade inte så mycket vad de åt, däremot hur lite - eftersom det var svår att få tag i mat. Kött var ovanligt på den tiden. Man odlade i trädgårdar och tog vad man hittade i naturen, allt ifrån sniglar till svampar och grönt. Än i dag finns ingen processad mat på ön, förutom i vissa restauranger.

 

LÄS MER: Ät sju frukter och grönsaker – lev längre

LÄS MER: Lev längre - livstipsen som ger dig 10 år extra

 

 

2. Lev medvetet och stressa inte

Den takt som människor rör sig i på ön upphör aldrig att förvåna mig. Långsamt, betänksamt, lugnt, men med tillräcklig tid att kunna iaktta och leva i varje ögonblick. Som exempelvis när du går och köper en burk honung från en odlare. Då sitter man ned vid hans bord först, snackar, skämtar, flörtar lite och efter ungefär 20 minuter får man sin burk. Precis som vid meditation är det takten som möjliggör för människor att känna sina kroppar från insidan, vilket kräver en enorm närvaro och känsla. Den här förkärleken för att göra saker långsamt har att göra med att de inte har klockan som härskare och vägvisare i livet.

 

3. Sov mycket

Vi sover så mycket vi kan på Ikaria. Det är en gudagåva. Jag vet inte om det är atmosfären eller den rena luften, men där kan jag sova djupt i tio timmar - även med dagsljus som strömmar in i rummet. Alla äldre greker tar även en tupplur på dagen. Sover du efter middagen får du två liv på en dag, speciellt på sommaren. En startar på morgonen runt nio-tiden och slutar vid 19:00. Sedan börjar nästa dag vid 23 och håller på till tre på natten.

 

LÄS MER: Forskning: Förlåt dig själv så lever du längre

 

4. Släpp ut alla känslor

Grekerna säger att man aldrig ska hålla det dåliga kvar inom sig. På Ikaria är folk lättsamma, förlåtande och så långt ifrån stressade man kan komma. Men ön är också ett ställe där den lokala kulturen har en mycket liberal hållning och tillåter folk att släppa loss och ha kul. På lokala fester som vanligtvis hålls för att fira ett helgons namnsdag släpper folk loss totalt och roar sig - med både vin och dans.

 

5. Läk med naturen

Det går att använda örter och växter i naturen till och mot det mesta, och låt sedan kroppen läka sig själv. Den lokala läkemedelsboken på ön är enorm och jag har bara läst en liten del av den ännu.

 

6. Promenera

Promenader, rätt och slätt. Det ger träning för både kropp och sinne. Varenda äldre person jag känner till på Ikaria går fortfarande mycket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!