Har barnet slagit ut en tand? Sätt in den igen

Sommar, hetsiga lekar och kanske en utslagen tand eller två.

Skulle olyckan vara framme – stoppa barnets tand i munnen och skynda till tandläkaren.

Eller lägg den i en kopp med spott.

Om den utslagna tanden är en mjölktand finns ingen anledning att panikrusa till tandläkaren. Du ska inte sätta tillbaka tanden i munnen, men gå ändå till tandläkare för kontroll, råder Margareta Borgström, övertandläkare inom barn- och ungdomstandvård i Region Skåne.

Om mjölktanden däremot sitter kvar, men tryckts in eller rubbats ur sitt läge, är det mer bråttom eftersom det kan skada den permanenta tanden som är på väg upp underifrån.

Sätt tillbaka tanden

Slår någon ut en permanent tand gäller andra förhållningsregler – det bästa är att sätta tillbaka tanden i munnen med detsamma. Om den är smutsig ska du först spola av den försiktigt och sedan kvickt ta dig till tandläkare.

– Ju snabbare tanden kommer tillbaka i hålet i munnen ju bättre prognos är det. Det är alltid värt ett försök att sätta tillbaka tanden, säger Margareta Borgström.

Hon tipsar om att man också kan hålla tanden i kinden, för att inte riskera att svälja den medan man tar sig till tandläkaren. Helst i barnets egen mun, men en annan person kan också ha tanden i sin mun.

SÅ GÖR DU OM DU SLÅR UT EN TAND

* En utslagen permanent tand kan du förvara i mjölk, i en mugg med saliv eller i koksaltlösning, tills du kommer till tandläkare.
* Om du inte kan komma snabbt till tandläkaren kan du sätta fast tanden själv. Skölj då tanden ren i vatten eller koksaltlösning, sätt in den i hålet och bit i en näsduk för att hålla den på plats och ta dig sedan till tandläkare.
' Håll i den vita kronan och inte i tandens rot, för då riskerar du att skada tandens rothinna.
Källa: Region Skåne (TT)