1. GreklandFrossa i det gröna guldet
1 av 16: 1. GreklandFrossa i det gröna guldet Foto: Christian Jung - Fotolia
2. JapanByt ut buljongen!
2 av 16: 2. JapanByt ut buljongen! Foto: Hiroshi Tanaka
3. FilippinernaKära ner dig i kokos
3 av 16: 3. FilippinernaKära ner dig i kokos
4. ThailandKryddfest i köket
4 av 16: 4. ThailandKryddfest i köket
5. BrasilienFräscha tillbehör
5 av 16: 5. BrasilienFräscha tillbehör
6. IndonesienFasta för viktkontroll
6 av 16: 6. IndonesienFasta för viktkontroll
7. PolenLaga maten hemma
7 av 16: 7. PolenLaga maten hemma Foto: Jacek Nowak
8. TysklandÄt frukost!
8 av 16: 8. TysklandÄt frukost! Foto: Nitr - Fotolia
9. NederländernaCykla till jobbet
9 av 16: 9. NederländernaCykla till jobbet Foto: Matej Kastelic
10. SchweizÄt mer gryn!
10 av 16: 10. SchweizÄt mer gryn!
11. MalaysiaKrydda med gurkmeja
11 av 16: 11. MalaysiaKrydda med gurkmeja
12. FrankrikeÄt med andra
12 av 16: 12. FrankrikeÄt med andra Foto: Laurence Mouton
13. UngernSyrade grönsaker för bättre hälsa
13 av 16: 13. UngernSyrade grönsaker för bättre hälsa Foto: Elena Moiseeva
14. SydafrikaDrick mer te
14 av 16: 14. SydafrikaDrick mer te
15. IndienSlappna av med yoga
15 av 16: 15. IndienSlappna av med yoga
16. MexikoLåt lunchen vara ditt största mål!
16 av 16: 16. MexikoLåt lunchen vara ditt största mål! Foto: Ron Sumners

Här är världens bästa viktknep – 16 länder

Kryddig mat, yoga eller müsli till frukost? Inspireras av världens alla matkulturer och hitta knepen som gör att du behåller vikten och hälsan.

1. Grekland 

Frossa i det gröna guldet

En medelhavskost rik på grönsaker, baljväxter, nötter, fisk och olivolja tros vara en av de bästa metoderna för ett långt liv. Olivolja är en basvara i det grekiska köket och befolkningen sägs konsumera mest olivolja i världen per capita. Oljan beskrivs ofta som ett hälsosamt fett då den är rik på enkelomättade fettsyror. Flera studier har visat att de som äter olivolja känner sig mättare och nöjdare längre och därför äter mindre portioner överlag.

 

2. Japan

Byt ut buljongen!

Tycker du om att ta en kopp buljong då och då? Byt ut den traditionella buljongen mot den japanska misosoppan. Soppan görs på misopasta, en japansk sojaprodukt, och dashi, en vanlig bas i många japanska soppor oftast gjord på tång och flingor av rökt fisk. Misopastan består av ingredienser som får jäsa och innehåller därför bakterier som sägs vara bra för magen, dessutom är det proteinrikt vilket håller dig mätt längre. Ett nyttigt och kalorisnålt tillbehör.

 

3. Filippinerna

Kära ner dig i kokos

En av landets främsta exportvaror, kokosnöten har nu blivit riktig populär även i Sverige! Nyttigast sägs kokosoljan vara, den kallpressade varianten som oftast säljs på glasburk. Rik på laurinsyra tros mirakelfettet vara bra för immunförsvaret, magen och huden. Att steka i kokos funkar utmärkt och fettet består av medellånga fettsyror som kroppen hellre förbränner än lagrar.

 

4. Thailand

Kryddfest i köket

Det thailändska köket bjuder på kryddig mat som både kan öka ämnesomsättningen och ge ditt immunförsvar en boost. Kryddor som chili, ingefära och vitlök innehåller ämnet capsaicin som ökar kroppens förbränning. En annan fördel är att kryddig mat sällan innebär att du äter halvfabrikat utan mer hemlagat, vilket alltid är bättre för vikten. Ingefära är dessutom antiinflammatorisk och vitlök anses ha positiva effekter på blodtrycket.

 

5. Brasilien

Fräscha tillbehör

Brasiliansk matkultur är både fräsch, nyttig och god. Basmaten består av bönor och ris och till det äts oftast någon form av proteinkälla som fisk, kyckling eller kött. Enkelt och mättande! Maten innehåller dessutom lite fett och mycket fibrer vilket sägs göra dig mätt på mindre mat, vilket i sin tur kan leda till viktnedgång.

 

6. Indonesien

Fasta för viktkontroll

I Indonesien är fasta vanligt, eftersom islam är den dominerande religionen i landet. Förutom ramadan, där man fastar medan solen är framme, praktiserar många indonesier även andra fasteritualer som bland annat Mutih där man bara äter ris och dricker vatten. Detta kallas den smaklösa måltiden. Fasta har det senaste året blivit ett populärt sätt att gå ner i vikt i Sverige och många vittnar om att fasta kan bryta dåliga mönster och öka mättnadskänslan.

 

7. Polen

Laga maten hemma

I Polen läggs enbart fem procent av matkassan på utemat medan till exempel amerikaner lägger 37 procent av sin matbudget på restaurangmat, enligt health.com. De flesta av oss vet att restaurangmat ofta innehåller mycket socker och är kaloririk. Det är också svårare att veta var maten kommer från eller kontrollera portionerna. Gör din kropp en tjänst och laga mer mat hemma i ditt eget kök!

 

8.Tyskland

Ät frukost!

Är du en person som slarvar med måltiderna på dagen och överäter på kvällarna? Det beteendet kopplas ofta till övervikt och frukosten sägs sätta starten för hur du äter resten av dagen. Enligt health.com äter 75 procent av Tysklands befolkning frukost dagligen och då ofta hemma. I USA äter mindre än hälften av befolkningen frukost vilket tros vara en orsak till fetmaepidemin som sprider sig i landet.

 

9. Nederländerna

Cykla till jobbet

I Nederländerna finns det fler cyklar än människor! 18 miljoner cyklar tros vara en orsak till en hälsosammare livsstil i landet. Över hälften av landets befolkning använder sina cyklar dagligen för att transportera sig till jobb, skola och affären. En timmes cykling bränner runt 500 kalorier och vi vet sedan tidigare att vardagsmotionen påverkar vår vikt och hälsa. Ta cykeln till jobbet i morgon med andra ord!

 

10. Schweiz

Ät mer gryn!

Visste du att müsli härstammar från Schweiz? För över 100 år sedan skapade läkaren Maximilian Bircher-Benner denna supermåltid till patienter som låg på sjukhus. Hans ursprungliga recept sägs ha bestått av havregryn, rivet äpple, nötter, grädde och citronsaft. Blandningen serverades på den tiden som en lätt kvällsmat men funkar lika bra till frukost. Gör du din egen variant hemma kan du få till en måltid med bra kolhydrater, fetter och protein som dessutom smakar gott och innehåller många vitaminer från nötter och frukt!

 

11. Malaysia

Krydda med gurkmeja

Växer vild i den malaysiska djungeln, denna superkrydda är det som gör currygrytan gul. Den tropiska örten smakar inte så mycket i sig men innehåller curcumin som sägs skydda mot övervikt. Gurkmejan anses bära på många fördelar, den är kraftigt antiinflammatorisk och sägs skydda mot många sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och alzheimers.

 

12. Frankrike

Ät med andra

Nästa gång du sätter dig framför tv:n med middagen, tänk om! I Frankrike uppskattas 92 procent av befolkningen äta tillsammans med familjen varje kväll och måltiden är inte bara till för att ge kroppen näring utan även en social sammankomst. När du äter med andra äter du antagligen långsammare eftersom du samtidigt pratar och har roligt. Du hinner alltså känna efter mer och riskerar inte att överäta på samma sätt som när du äter ensam.

 

13. Ungern

Syrade grönsaker för bättre hälsa

I Ungern är syrade grönsaker en stor del av matkulturen oavsett om det gäller kål, gurka, paprika eller tomater. Syrningen får ner matens GI-värde vilket ger ökad mättnadskänsla då blodsockerhöjningen blir långsammare. I syrade grönsaker finns också gott om mjölksyrabakterier, även kallat probiotika, som är bra för magen.

 

14. Sydafrika

Drick mer te

Rooibos, eller rött te som det också kallas, kommer från Sydafrika och är naturligt sött vilket gör att du kan njuta av det utan extra socker, mjölk eller honung. Grönt te koras ofta som den bästa hälsodrycken men även rooiboste sägs hjälpa mot uppblåst mage och högt kolesterol. Enligt health.com har länder med tedrickande som en del av kulturen ofta mindre problem med övervikt. En varm kopp te är också ett bra sätt att stilla sötsug.

 

15. Indien

Slappna av med yoga

Yogan tros ursprungligen komma från Indien och i dag finns det mängder av varianter oavsett om du behöver varva ner med Hathayoga eller svettas med Poweryoga. Med yogan kommer ofta ett större medvetande och lägre stressnivåer. Stress kan leda till övervikt och med mer mindfulness i livet kan vi alla göra smartare och sundare val.

 

16. Mexiko

Låt lunchen vara ditt största mål!

Enligt health.com är det lunchen som är dagens största mål i Mexiko. För de flesta av oss är det just under dagen vi behöver mest energi, speciellt om vi oftast tillbringar kvällarna hemma i fåtöljen. Kvällsätande kan vara en riktig viktfälla då vi går och lägger oss med magen full av mat samtidigt som vår förbränning sjunker. Att äta en större lunch kan också förhindra småätande under eftermiddagen.

 

Källa: health.com/Reader's Digest

Aktuellt just nu