...som kan förbättra din hälsa
1. Camu camu
Vad och varför: Camu camu-busken växer i Amazonas och dess bär, som påminner om körsbär till utseendet, innehåller höga koncentrationer av vitamin C. C-vitamin är nödvändigt för kroppens produktion av kollagen som ingår i strukturen i våra blodkärl, leder och skelett. Vitaminen spelar också en viktig roll för hjärnans produktion av signalsubstansen noradrenalin. Våra binjurar, vilka producerar adrenalin och kortisol och som hjälper oss hantera stress, har också höga koncentrationer av C-vitamin.
Hur: Camu camu-pulver smakar, till skillnad från en hel del annan supermat, syrligt gott. Det kan användas som ingrediens i till exempel bollar och tryfflar eller röras ner i frukostfilen.
2. Alger
Vad och varför: Havets gräs står för runt 40 procent av världens fotosyntes och producerar alltså mängder med syre. Det finns ett stort antal olika sorters alger som kan delas in i grön-, röd- och brunalger och som länge har använts i traditionell kinesisk och ayurvedisk medicin. Alger och tång har en ungefär tio gånger så hög mineralhalt som odlade landväxter och innehåller essentiella aminosyror. Spirulina är en blågrön alg som tillhör de mest näringstäta födoämnena. Den är bland annat rik på omega-6, fykocyanin som är inflammationsdämpande och mykopolysackarider som bidrar till att stärka kroppens bindväv. Spirulina innehåller dessutom den aptitdämpande aminosyran fenylalanin.
Hur: Spirulina används oftast i pulverform. Blanda någon tesked i din favoritsmoothie.
3. Maca
Vad och varför: Maca är en korsblommig växt som främst finns i Sydamerika och det är en del av roten som, efter att den torkats, äts. Den vitamin- och mineralrika macaroten har blivit en värdefull exportvara för Andernas indianer bland annat eftersom den har visat sig ha en positiv effekt på sexuell lust, ett naturligt afrodisiakum alltså. Troligtvis är det macamider och macaener som är de verksamma ämnena att tacka för detta. Maca har också visat sig minska besvär som svettningar och humörsvängningar i övergångsåldern.
Hur: De torkade rötterna mals till mjöl och kan sedan användas i matlagningen, till exempel i gröt eller piroger.
4. Sprängticka
Vad och varför: Sprängticka, eller chaga som den också kallas, är en svampsort som finns över norra halvklotet, bland annat i Norden. Den växer ofta på björkar och innehåller flera ämnen som är kända som cancerhämmande, bland annat betulin och inotodiol. Betulin hämmar tillväxten av de celler som orsakar prostatacancer. Sprängtickan är dessutom rik på germanium som motverkar fria radikaler och melanin som verkar föryngrande på ögon, hud och hår.
Hur: Personer som tar läkemedel bör prata med sin läkare före användande av sprängticka. Det rekommenderas också att man börjar med en låg dos och ökar den gradvis. En del studier visar att det är dekokter där svampen fått koka länge som har bäst effekt mot vissa cancerformer.
5. Himalayasalt
Vad och varför: Kristallsaltet från Himalyabergen innehåller runt 90 ämnen som vår kropp behöver, bland annat fosfor och kalcium. Fosfor är exempelvis bra för tänderna och skelettet. Att saltet är rosa beror på dess mineralrika järnoxider. Bergssaltet behöver inte, som havssalt, raffineras vilket betyder att det får behålla alla sina nyttiga mineraler. Detta gör att det har en balanserande effekt på kroppens elektrolyter, något som reducerar trötthet och gör oss mer uthålliga under träning.
Hur: För mycket salt i alla former är skadligt. Däremot kan du ersätta ditt vanliga salt med himalayasalt och därmed skona kroppen från giftiga tillsatsämnen. Himalayasaltet har dessutom en mildare och rundare smak än vanligt bordssalt.
6. Chiafrön
Vad och varför: Chiafrön, från en korsblommig växt som odlats länge i bland annat Mexiko, är rika på B-vitamin som hjälper energiomsättningen i cellerna på traven, mineraler som den kraftfulla antioxidanten selen och nyttiga fetter. Innehållet av inflammationsdämpande omega-3 är till exempel ungefär tre gånger högre än i de flesta andra frösorter. Essentiella fettsyror kan bidra till ett sänkt blodtryck och fungerar smörjande för lederna.
Hur: Fröna används med fördel i både drycker och maträtter. För att kroppen ska kunna ta upp så mycket omega-3 som möjligt är det bra att låta fröna svälla i vätska. De behöver däremot inte krossas, som linfrön behöver, för att du ska kunna tillgodogöra dig de nyttiga fettsyrorna.
7. Vetegräs
Vad och varför: De verksamma ämnena, bland annat klorofyll och betakaroten, i vetegräs hjälper till att reparera celler och bekämpa fria radikaler. Vetegräs innehåller också glutation som i vanliga fall produceras och lagras i levern där det har en viktig roll i leverns utrensande system. Samma ämne skyddar också de vita blodkropparna. Kroppens egen produktion av glutation avtar med åldern. Klorofyll påverkar hemoglobinhalten i blodet positivt vilket gör att det bättre tar upp och transporterar syre.
Hur: Torkat vetegräs finns i de flesta hälsokostaffärer. Pulvret kan blandas med vatten och smakar då just gräs, men kan också blandas med andra smaker, till exempel i juice.
8. Rå kakao
Vad och varför: Rå kakao har inte värmts upp till över 42 grader vilket gör att den fortfarande innehåller de bitterämnen som ofta är kraftfulla antioxidanter och som avlägsnats i vanlig, bearbetad kakao. Rå kakao innehåller en rad vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E och K samt zink och magnesium. Zink spelar en viktig roll i immunsystemet och magnesium stimulerar vårt kalciumupptag vilket stärker skelettet och kan lindra menstruationssmärtor. Rå kakao innehåller dessutom många olika aminosyror, exempelvis tryptofan som ökar hjärnans produktion av må bra-signalsubstanserna serotonin och dopamin.
Hur: Råa kakaoprodukter, som bönor, nibs och pulver, passar bra att använda i smoothies, efterrätter och kakor. För att bevara alla näringsämnen ska de inte hettas upp över 42 grader.
Källa: "Supermat – läkande mat från naturens hjärta" (Supernature) av John Opsahl.