Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är nya supermaten som håller dig frisk

Att lägga till några riktiga näringsbomber i form av så kallad supermat till den dagliga kosten kan förbättra din hälsa. Supermaten kan hjälpa till att hålla envisa vinterförkylningar och dagisbaciller på armlängds avstånd.

– Supermat är helt enkelt mat och medicin i ett, säger John Opsahl som har skrivit boken ”Supermat – läkande mat från naturens hjärta”.

John Opsahls tre favoriter

  • Rå kakao. Man har i modern nutrition börjat fokusera på kakao som det kanske viktigaste livsmedlet vi har när det gäller att bekämpa och förebygga livsstilssjukdomar. Det påverkar nästan hela kroppens kemi och är definitivt en av de viktigaste anti-aging växterna. Rå kakao verkar också upplyftande och ger mycket energi.
  • Spirulina. Blev redan 1974 definierat som världens mest idealiska livsmedel för människor av FN:s livsmedelspanel. Algen innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver, verkar avgiftande och närande samtidigt.
  • Lecithin. En typ av fett som har visat sig vara till nytta för hjärna, nervsystem, bindväv, cellförnyelse. Verkar antiinflammatoriskt och ökar ämnesomsättningen.

Supermat från matbutiken

Många av de ingredienser som du kanske redan använder i matlagningen har bra hälsoeffekter. Här är några av dem:

 

  • Ingefära – dess gingeroler kan minska illamående och kräkningar.
  • Chili – innehåller bland annat capsaicin som kan sänka blodsockret.
  • Vitlök – rik på bland annat selen som hjälper leverns avgiftningssystem.
  • Kokosvatten – innehåller elektrolyter som anses återfukta kroppen snabbt.
  • Gurkmeja – verkar inflammationsdämpande och har en återuppbyggande effekt på huden.
  • Linfröolja – innehåller E-vitamin som skyddar våra celler och rikligt med omega 3-fetter.

Åtta sorters supermat...

...som kan förbättra din hälsa

 

1. Camu camu

 

Vad och varför: Camu camu-busken växer i Amazonas och dess bär, som påminner om körsbär till utseendet, innehåller höga koncentrationer av vitamin C. C-vitamin är nödvändigt för kroppens produktion av kollagen som ingår i strukturen i våra blodkärl, leder och skelett. Vitaminen spelar också en viktig roll för hjärnans produktion av signalsubstansen noradrenalin. Våra binjurar, vilka producerar adrenalin och kortisol och som hjälper oss hantera stress, har också höga koncentrationer av C-vitamin.

Hur: Camu camu-pulver smakar, till skillnad från en hel del annan supermat, syrligt gott. Det kan användas som ingrediens i till exempel bollar och tryfflar eller röras ner i frukostfilen.

2. Alger

 

Vad och varför: Havets gräs står för runt 40 procent av världens fotosyntes och producerar alltså mängder med syre. Det finns ett stort antal olika sorters alger som kan delas in i grön-, röd- och brunalger och som länge har använts i traditionell kinesisk och ayurvedisk medicin. Alger och tång har en ungefär tio gånger så hög mineralhalt som odlade landväxter och innehåller essentiella aminosyror. Spirulina är en blågrön alg som tillhör de mest näringstäta födoämnena. Den är bland annat rik på omega-6, fykocyanin som är inflammationsdämpande och mykopolysackarider som bidrar till att stärka kroppens bindväv. Spirulina innehåller dessutom den aptitdämpande aminosyran fenylalanin.

Hur: Spirulina används oftast i pulverform. Blanda någon tesked i din favoritsmoothie.

3. Maca

 

Vad och varför: Maca är en korsblommig växt som främst finns i Sydamerika och det är en del av roten som, efter att den torkats, äts. Den vitamin- och mineralrika macaroten har blivit en värdefull exportvara för Andernas indianer bland annat eftersom den har visat sig ha en positiv effekt på sexuell lust, ett naturligt afrodisiakum alltså. Troligtvis är det macamider och macaener som är de verksamma ämnena att tacka för detta. Maca har också visat sig minska besvär som svettningar och humörsvängningar i övergångsåldern.

Hur: De torkade rötterna mals till mjöl och kan sedan användas i matlagningen, till exempel i gröt eller piroger.

 

4. Sprängticka

 

Vad och varför: Sprängticka, eller chaga som den också kallas, är en svampsort som finns över norra halvklotet, bland annat i Norden. Den växer ofta på björkar och innehåller flera ämnen som är kända som cancerhämmande, bland annat betulin och inotodiol. Betulin hämmar tillväxten av de celler som orsakar prostatacancer. Sprängtickan är dessutom rik på germanium som motverkar fria radikaler och melanin som verkar föryngrande på ögon, hud och hår.

Hur: Personer som tar läkemedel bör prata med sin läkare före användande av sprängticka. Det rekommenderas också att man börjar med en låg dos och ökar den gradvis. En del studier visar att det är dekokter där svampen fått koka länge som har bäst effekt mot vissa cancerformer.

5. Himalayasalt

 

Vad och varför: Kristallsaltet från Himalyabergen innehåller runt 90 ämnen som vår kropp behöver, bland annat fosfor och kalcium. Fosfor är exempelvis bra för tänderna och skelettet. Att saltet är rosa beror på dess mineralrika järnoxider. Bergssaltet behöver inte, som havssalt, raffineras vilket betyder att det får behålla alla sina nyttiga mineraler. Detta gör att det har en balanserande effekt på kroppens elektrolyter, något som reducerar trötthet och gör oss mer uthålliga under träning.

Hur: För mycket salt i alla former är skadligt. Däremot kan du ersätta ditt vanliga salt med himalayasalt och därmed skona kroppen från giftiga tillsatsämnen. Himalayasaltet har dessutom en mildare och rundare smak än vanligt bordssalt.

6. Chiafrön

 

Vad och varför: Chiafrön, från en korsblommig växt som odlats länge i bland annat Mexiko, är rika på B-vitamin som hjälper energiomsättningen i cellerna på traven, mineraler som den kraftfulla antioxidanten selen och nyttiga fetter. Innehållet av inflammationsdämpande omega-3 är till exempel ungefär tre gånger högre än i de flesta andra frösorter. Essentiella fettsyror kan bidra till ett sänkt blodtryck och fungerar smörjande för lederna.

Hur: Fröna används med fördel i både drycker och maträtter. För att kroppen ska kunna ta upp så mycket omega-3 som möjligt är det bra att låta fröna svälla i vätska. De behöver däremot inte krossas, som linfrön behöver, för att du ska kunna tillgodogöra dig de nyttiga fettsyrorna.

 

7. Vetegräs

 

Vad och varför: De verksamma ämnena, bland annat klorofyll och betakaroten, i vetegräs hjälper till att reparera celler och bekämpa fria radikaler. Vetegräs innehåller också glutation som i vanliga fall produceras och lagras i levern där det har en viktig roll i leverns utrensande system. Samma ämne skyddar också de vita blodkropparna. Kroppens egen produktion av glutation avtar med åldern. Klorofyll påverkar hemoglobinhalten i blodet positivt vilket gör att det bättre tar upp och transporterar syre.

Hur: Torkat vetegräs finns i de flesta hälsokostaffärer. Pulvret kan blandas med vatten och smakar då just gräs, men kan också blandas med andra smaker, till exempel i juice.

 

8. Rå kakao

 

Vad och varför: Rå kakao har inte värmts upp till över 42 grader vilket gör att den fortfarande innehåller de bitterämnen som ofta är kraftfulla antioxidanter och som avlägsnats i vanlig, bearbetad kakao. Rå kakao innehåller en rad vitaminer och mineraler, bland annat vitamin E och K samt zink och magnesium. Zink spelar en viktig roll i immunsystemet och magnesium stimulerar vårt kalciumupptag vilket stärker skelettet och kan lindra menstruationssmärtor. Rå kakao innehåller dessutom många olika aminosyror, exempelvis tryptofan som ökar hjärnans produktion av må bra-signalsubstanserna serotonin och dopamin.

Hur: Råa kakaoprodukter, som bönor, nibs och pulver, passar bra att använda i smoothies, efterrätter och kakor. För att bevara alla näringsämnen ska de inte hettas upp över 42 grader.

 

Källa: "Supermat – läkande mat från naturens hjärta" (Supernature) av John Opsahl.

Du kan enkelt förbättra din hälsa och stärka ditt immunförsvar med hjälp av nya supermaten - extra hälsosamma tillägg som du kan peppa din vanliga kost med.

Enligt John Opsahl innehåller maten vi äter mindre näring än tidigare och vi kan vara både överviktiga och undernärda samtidigt. För att bli hälsosammare och må bättre bör vi därför införa mer supermat i vår dagliga kost. John Opsahl har ingen västerländsk medicinsk utbildning, men har utövat folkmedicin i över 25 år och jobbar utifrån det holistiska sättet att se på hälsa där sinne, kropp och liv ses som en enhet.

– Supermat innehåller flera av de näringsämnen vi får för lite av dagens industriella mat. Typiska effekter är bättre matsmältning, mer energi, starkare immunförsvar och klarare hud och ögon.

"Kan berika kosten"

John Opsahl säger att flera studier visat att exempelvis algen spirulina är så potent att det inte behövs mer än två till fyra gram per dag för att uppnå mätbara effekter på hälsan. Det finns alltså inget behov av stora mängder. Han rekommenderar att du börjar dagen med en supermatssmoothie bestående av olika sorters supermat.

– Men för mig är det en viktig poäng att supermat kan berika kosten du redan äter. Du behöver inte göra några stora ändringar, bara lägga till. Därför brukar jag kalla supermat för en antidiet.